Πραγματοποιήθηκε η «ολική επαναφορά» του Λούλα ντα Σίλβα στη Βραζιλία, ο οποίος ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας την Πρω­το­χρονιά στην πρωτεύουσα Μπρα­ζίλια. Τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν οι φόβοι ότι οι σκληρο­πυρηνικοί οπαδοί του ακροδεξιού Μπολσονάρο θα δημιουρ­γούσαν γεγο­νότα ανάλογα με αυτά που έκαναν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021 στο Καπιτώλιο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επιστροφή του Λούλα. Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν κατα­σκηνώσει έξω από το γενικό επιτελείο στρατού ζητώντας από τον στρατό να παρέμβει ενάντια στον Λούλα, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου επιχείρησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Οι φόβοι ενισχύονταν και από τη στάση του ακροδεξιού πρώην προέδρου, ο οποίος ακόμη δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την επικράτηση του Λούλα στις πρόσφατες εκλογές, επαναλαμ­βά­νοντας υπονοούμενα για νοθεία, χωρίς όμως να ισχυριστεί ευθέως κάτι τέτοιο.
Τελικά όμως ο μόνος φόβος που επιβεβαιώθηκε ήταν αυτός του Μπολσονάρο, ο οποίος άφησε τους ανόητους οπαδούς του στα κρύα του λουτρού και… την κοπάνησε για τη Φλόριντα των ΗΠΑ δύο μέρες πριν την ορκωμοσία του Λούλα. Η απόφασή του θεωρείται ότι έχει να κάνει με φόβους για έλεγχο των οικονομικών του, ειδικά όσο ήταν πρόεδρος και για ευθύνες που μπορεί να του αποδοθούν όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Μπολ­σονάρο γαύγιζε πολύ το προη­γούμενο διάστημα, παριστάνοντας τον στιβαρό και αυταρχικό ηγέτη που δε φοβάται, όπως τον φαντασιώνεται ο ακροδεξιός συρφετός. Τελικά όταν είδε ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την προεδρία του Λούλα, το έσκασε σαν ακροδεξιός λωποδύτης αντί «να υπερασπισθεί την πατρίδα». Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει ότι η πατρίδα είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων. Για τον Μπολσονάρο δεν ισχύει ούτε καν αυτό.
Είναι η πρώτη φορά από το μακρινό 1985, που ο απερχόμενος πρόεδρος δεν παραδίδει τα σύμβολα της προεδρίας στον διάδοχό του. Ο τελευταίος που είχε την ίδια στάση ήταν ο πρόεδρος της δικτατορίας της περιόδου 1964 – 1985, στρατηγός Ζοάο Φιγκουεϊρέντο, που αρνήθηκε να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Ζοζέ Σάρνεϊ.
Ο Λούλα δεν ξεκίνησε καλά, με τις δηλώσεις του για την πολιτική κρίση στο Περού να αθωώνουν τους ακρο­δεξιούς πραξικοπηματίες εκεί. Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην καθαίρεση και φυλάκιση του ίδιου χρόνια πριν. Με βάση αυτά, ίσως να περίμενε κανείς κάτι καλύτερο από τον Λούλα για το Περού.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το