Το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι στη βιομηχανία έχουν ξεκινήσει αγώνες ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης. Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας σε διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας το εργατικό δυναμικό αναπτύσσει αγωνιστικές αντιστάσεις και διεκδικήσεις.

Στα πετρέλαια Καβάλας, η εταιρεία Energean, προσπάθησε στο τέλος Δεκέμβρη να καταστείλει τον αγώνα των εργαζομένων φέρνοντας τα ΜΑΤ να εισβάλουν στους χώρους των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και προχωρώντας σε ένα κρεσέντο εκφοβισμού, αρχικά, με 24 απολύσεις εργαζομένων ανάμεσά τους και ολόκληρο το 7μελές διοικητικό συμβούλιο του σωματείου τους! Τις τελευταίες μέρες έκανε ακόμη 34 απολύσεις εργαζόμενων που συνεχίζουν τον αγώνα τους με επίσχεση εργασίας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απολύσεων σε 62!

Στην COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις με στόχο την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Απέναντί τους βρήκαν και πάλι, την προηγούμενη εβδομάδα, τα ΜΑΤ σε μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησής τους.

Σε απεργιακό αγώνα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι της βιοτεχνίας «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ» στην Βέροια με στόχο την είσπραξη των δεδουλεύμένων αλλά και απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, η οποία στέλνει τους απεργούς στα δικαστήρια.

Τέλος οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα, απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης που θέλει να οδηγήσει σε απόλυση πάνω από 1.000 εργαζόμενους και να διώξει από τα σπίτια τους πάνω από 300 οικογένειες.

Οι εργαζόμενοι όλων αυτών των βιομηχανικών κλάδων παλεύουν απέναντι στην επίθεση που δέχονται, όμως, απέναντί τους δεν έχουν μόνο την εργοδοσία και την κυβέρνηση αλλά, ουσιαστικά, και τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ το μόνο που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα είναι στην καλύτερη περίπτωση να αρκεστεί σε δύο γραμμές ανακοίνωσης. Αντί να συμβάλει ενεργά στην ενίσχυση και στον συντονισμό των αγώνων αυτών, ουσιαστικά μένει αδιάφορη μπροστά σε αυτή την τρομοκρατική πολιτική που χτυπά άγρια το δικαίωμα στη δουλεία και στον μισθό εκατοντάδων εργαζόμενων της βιομηχανίας.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους είναι αναγκαίο να εκφράσουν τη στήριξη και να σταθούν στο πλευρό των εργαζόμενων που χάνουν μαζικά τη δουλειά τους και μάχονται ενάντια στην άγρια εκμετάλλευσή τους.

Είναι αναγκαίο να γίνουν προσπάθειες ώστε ο αγώνας τους να ενωθεί για να ισχυροποιηθεί η δύναμή του. Η ενίσχυση της αντίστασης των εργατών, με τον συντονισμό της πάλης τους και την ενεργητική αλληλεγγύη από όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ο μόνος δρόμος για να μην περάσει η πολιτική της τρομοκρατίας και να ανακοπούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το