«Οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Διοίκησης Τραμπ έχουν αυξήσει την ανησυχία μου για έναν κύκλο κλιμάκωσης με το Ιράν — κάτι που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε έναν πόλεμο που θα ήταν αποσταθεροποιητικός, δαπανηρός και αντίθετος προς το εθνικό συμφέρον μας», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής του δημοκρατικού κόμματος Κρις Μέρφι.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες. Ο αμερικανός βουλευτής τόνισε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο το Κογκρέσο έχει την εξουσία να κηρύξει τον πόλεμο, όχι ο πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος

«Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης, όπως ο Μάικ Πομπέο, πρότειναν ότι η Άδεια Χρήσης της Στρατιωτικής Δύναμης κατά της Αλ Κάιντα το 2001 και εκείνων που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να αποτελέσει νομική βάση για δράση εναντίον του Ιράν», είπε ο Μέρφι.

Η σημαία των ΗΠΑΗ σημαία των ΗΠΑ

Ο γερουσιαστής επισήμανε την ίδια στιγμή, ότι οι κινήσεις του Ιράν για επανεκκίνηση του πυρηνικού του προγράμματος, ήταν η άμεση συνέπεια της απόφασης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από την ιστορική διεθνή πυρηνική συμφωνία, γνωστή ως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι είχε παραιτηθεί εν μέρει από τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο της συμφωνίας και έδωσε στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας 60 ημέρες, για να διασφαλίσουν ότι τα συμφέροντα του Ιράν προστατεύονται βάσει αυτής.

«Οι κινήσεις του Ιράν για επανεκκίνηση του πυρηνικού τους προγράμματος είναι άμεση συνέπεια της αποχώρησης της διοίκησης του Τραμπ από τη συμφωνία του Ιράν και της τυφλής, οδυνηρής, κλιμακούμενης πολιτικής του Τραμπ απέναντι στο Ιράν», δήλωσε ο Μέρφι.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το