Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι υπουργοί άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας στο 19ο Περιφερειακό Φόρουμ για την Ασφάλεια «Διάλογος Σάνγκρι – Λα» της Σιγκαπούρης. Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απειλές και κατηγορίες για την Ταϊβάν και όχι μόνο, η οποία εξελίσσεται σε «θερμό σημείο» και βασικό μοχλό πίεσης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τον περιορισμό του Πεκίνου.
Επίσης από το βήμα της συνόδου σκιαγράφησαν το σχέδιό τους για τον Ινδο-Ειρηνικό κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, ενώ παράλληλα προσπάθησαν να αποδομήσει ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου.
Πέρα από τις διπλωματικές «αβρότητες» και τους «ανοιχτούς διαλόγους», που υποτίθεται πως θέλουν να διατηρήσουν οι δύο πλευρές, αυτό που προέκυψε, για ακόμη μία φορά, ήταν η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η επικίνδυνη στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης.
Μετά τη δήλωση Μπάιντεν ότι θα στηρίξει στρατιωτικά την Ταϊβάν, σε περίπτωση επίθεσης από την ηπειρωτική Κίνα, ήταν η ώρα του Κινέζου υπουργού Άμυνας Γουέι Φενγκχέ να ξεκαθαρίσει ότι το Πεκίνο δεν θα διστάσει να ξεκινήσει πόλεμο σε περίπτωση ανεξαρτησίας του νησιού. «Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το τίμημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, Γου Κιάν, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Γουέι Φενγκχέ κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Επίσης σε συνάντηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Τζιετζί, στο Λουξεμβούργο, ο τελευταίος ξεκαθάρισε πως «το ζήτημα της Ταϊβάν άπτεται των πολιτικών θεμελίων των σινοαμερικανικών σχέσεων και αν δεν τύχει σωστού χειρισμού, θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο». Από τη μεριά του ο Σάλιβαν επανέλαβε «τη θέση μας εδώ και πολύ καιρό για την ενιαία Κίνα, καθώς και τις θέσεις μας και τις ανησυχίες μας για τις εξαναγκαστικές και επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου στα Στενά της Ταϊβάν».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν παρουσίασε στη σύνοδο τη στρατηγική της Ουάσιγκτον για τον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία συνίσταται στην οικοδόμηση περιφερειακών αντικινεζικών συμμαχιών και τη δημιουργία ενός φιλοαμερικανικού πλέγματος ασφαλείας γύρω από την Κίνα.
Ενδεικτικά, αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι ο αμερικανικός προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς προβλέπει μεταξύ άλλων 6,1 δισ. δολάρια για επενδύσεις που εστιάζουν στην «Πρωτοβουλία για την Αποτροπή στον Ειρηνικό» (Pacific Deterrence Initiative).
Το Ιαπωνικό μέσο ενημέρωσης Nikkei εξασφάλισε αντίγραφο της συγκεκριμένης «Πρωτοβουλίας» την οποία υπέβαλε στο Κογκρέσο η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να δαπανήσει 27,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έξι χρόνια για να εγκαταστήσει πυραύλους ακριβείας στην πρώτη νησιωτική αλυσίδα – την πρώτη αλυσίδα νησιών στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Ασίας – η οποία περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.
Όπως όμως αποκαλύπτει μελέτη του αμερικανικού στρατού, που παρουσίασε το συγκεκριμένο μέσο, οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να πείσουν τους συμμάχους τους στον Ειρηνικό, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και την Αυστραλία για να φιλοξενήσουν επίγειους πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Φαίνεται ότι αυτές οι χώρες μετράνε τα ενδεχόμενα αντίμετρα της Κίνας και δεν θέλουν να διαρρήξουν πλήρως τις σχέσεις με το Πεκίνο, αλλά ούτε να εμπλακούν στη μέση μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης παίζοντας τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» για τις ΗΠΑ, όπως έγινε στην Ουκρανία, και οι οποίες θα πατούν τα κουμπιά των εξελίξεων από μακριά.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι ήταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ που αποχώρησε από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) το 2019. Αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον μπορεί πλέον να αναπτύξει πυραύλους εδάφους με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων, όπως σημειώνει η συγκεκριμένη μελέτη.
Βασικό αφήγημα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να συσπειρώσουν τους συμμάχους τους είναι ότι η Κίνα θέλει να αναθεωρήσει το υφιστάμενο διεθνές στάτους που βασίζεται σε κανόνες εκφοβίζοντας τις χώρες της περιοχής. Εννοώντας βέβαια τους κανόνες που έθεσε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός κατά τη διάρκεια της μονοκρατορίας του και οι οποίοι πλέον αμφισβητούνται από τους ανταγωνιστές του, με πρώτο και κύριο τον κινέζικο ιμπεριαλισμό.
Χρησιμοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως φόβητρο προς τις χώρες της περιοχής κάνοντας ευθύ παραλληλισμό της πολιτικής της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό με την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αναθεώρηση του πλέγματος ασφαλείας στην Ευρώπη που έθεσε η Μόσχα.
Η Κίνα σε αντιπαραβολή με την επιθετική ρητορική των ΗΠΑ επιδιώκει να εμφανίζεται ως μια ήρεμη υπερδύναμη η οποία στοχεύει στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τους εταίρους της στον Ινδο-Ειρηνικό. Για το σκοπό αυτό κατηγορεί τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ως εμπρηστή του πολέμου ο οποίος αφού μαζί με το ΝΑΤΟ έκανε «γης μαδιάμ» την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή επιδιώκει να κάνει το ίδιο στην περιοχή του Ειρηνικού, η οποία για δεκαετίες χαρακτηρίζεται από σταθερότητα.
Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι θέλουν να δημιουργήσουν το «ΝΑΤΟ για την Ασία –Ειρηνικό» με όχημα την AUKUS και το Quad και πως στήνουν «κλίκες» χωρών με σκοπό τη διαίρεση των χωρών της περιοχής, τη δημιουργία εντάσεων με μόνο σκοπό τον περιορισμό της Κίνας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κινεζική αντιπροσωπεία στην σύνοδο «η στρατηγική του Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ στοχεύει στη διατήρηση της ηγεμονίας των ΗΠΑ, τη δημιουργία διχασμών και την ανάπτυξη αντιπαράθεσης».
Την εκτίμηση του Πεκίνου για την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στη σύνοδο συνόψισε ο Ζανγκ Ζενζόνγκ, αναπληρωτής αρχηγός του Τμήματος Μικτού Επιτελείου στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή. Ο αντιστράτηγος είπε ότι η ομιλία του Όστιν είναι η πιο κραυγαλέα και πιο περιεκτική συκοφαντία κατά της Κίνας σε σύγκριση με τις δηλώσεις των προηγούμενων αρχηγών άμυνας των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής. Είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός του Πενταγώνου έθεσε ταυτόχρονα το ζήτημα της Ταϊβάν, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την Ανατολική Κίνα, το θαλάσσιο ζήτημα και τη διαμάχη για τα σύνορα Κίνας-Ινδίας.
Είπε ότι η στρατηγική του Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ έχει σχεδιαστεί για να παγιδεύσει την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι και αντιπαράθεση, καθώς προσπαθεί να σχηματίσει έναν μικρό κύκλο «δένοντας» ορισμένες χώρες και υποκινώντας τες ενάντια σε άλλες. Επηρεάζει σοβαρά την αρχιτεκτονική περιφερειακής συνεργασίας με επίκεντρο την ASEAN (Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και βλάπτει σοβαρά τα συνολικά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών της περιοχής, πρόσθεσε.
Για να εδραιώσει αυτές τις κατηγορίες το Πεκίνο αναφέρει ότι το αμερικανόπνευστο Οικονομικό Πλαίσιο του Ινδο-Ειρηνικού (IPEF) περιλαμβάνει μόνο επτά από τα δέκα μέλη του ASEAN. Τέτοιες προσπάθειες έχουν σχεδιαστεί για να παρακινήσουν και να πιέσουν τα ασιατικά κράτη να πάρουν θέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Οι κατηγορίες αυτές της Κίνας φαίνεται πως βρίσκουν ευήκοα ώτα στις χώρες της περιοχής αναγκάζοντας τον Λόιντ Όστιν να απαντήσει. Στην ομιλία του τόνισε μάλλον υποκριτικά πως «δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση ή σύγκρουση. Και δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ένα ασιατικό ΝΑΤΟ ή μια περιοχή χωρισμένη σε εχθρικά μπλοκ». Την ίδια στιγμή βέβαια που κατηγορούσε το Πεκίνο πως «γίνεται πιο επιθετικό στην περιοχή της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν».

Στη φωτογραφία: συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Κίνας και των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το