Μελέτη αναφορικά με τους πληθυσμούς των μεταναστών που δεν έχουν νομιμοποιηθεί και που βρίσκονται σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσε το αμερικανικό κέντρο ερευνών Pew.

Μεταξύ 3,9 και 4,8 εκατ. “παράτυποι” -όπως τους ονομάζουν- μετανάστες διέμεναν στην Ευρώπη το 2017, αριθμός «σχετικά μικρός» και σε πτωτική πορεία σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού κέντρου ερευνών Pew.

«Λιγότερο από το 1% των 500 εκατ. που κατοικούν στην Ευρώπη ήταν “παράτυποι” μετανάστες το 2017 σε σχέση με το 3% των 325 εκατ. στις ΗΠΑ», αποκάλυψε το κέντρο σε συγκριτική μελέτη που δημοσίευσε χθες.

Όσον αφορά την περίπτωση της Ευρώπης, το αμερικανικό κέντρο ανέλυσε τα δεδομένα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Ελβετία, Λιχτενστάιν Νορβηγία και Ισλανδία).

Σύμφωνα με το κέντρο «παράτυποι» θεωρούνται οι ξένοι που εισήλθαν παράνομα, αυτοί των οποίων η άδεια παραμονής έληξε, αυτοί που πρόκειται να απελαθούν και οι αιτούντες άσυλο των οποίων ο φάκελος βρίσκεται υπό εξέταση – σχεδόν ένα εκατ. άνθρωποι – δεδομένου του μικρού ποσοστού έγκρισης.

Όπως επισημαίνει το κέντρο, ο αριθμός αυτών των μεταναστών στην Ευρώπη κορυφώθηκε το 2016 (μεταξύ 4,1 και 5,3 εκατ.).

Σχεδόν το 30% των ανθρώπων αυτών προέρχονται από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (όπως το Αφγανιστάν), το 23% από ευρωπαϊκές χώρες μη μέλη της ΕΕ, το 21% από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, το 17% από την υποσαχάρεια Αφρική και το 8% από την Αμερική.

Με 1,2 εκατ. από αυτούς τους μετανάστες στην κάθε μια, η Γερμανία και η Βρετανία φιλοξενούν σχεδόν τους μισούς από αυτούς. Αν προσθέσουμε την Ιταλία και τη Γαλλία, το 70% ζει σε αυτές τις τέσσερις χώρες, στις οποίες κατοικεί το ήμισυ του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Στην Ιταλία, η οποία δέχεται πολλούς μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν τη Μεσόγειο, η απόφαση των όμορων χωρών να ελέγχουν τα σύνορά τους μπορεί να εξηγήσει τον υψηλό αριθμό των 700.000 “παράτυπων”, επισημαίνει το Pew.

Αντίθετα, ο μικρός αριθμός τους στην Γαλλία (400.000) θα μπορούσε ενδεχομένως να αιτιολογηθεί από τις δυνατότητες νομιμοποίησης.

Το 2017 ήταν στην πλειονότητά τους άνδρες ηλικίας κάτω των 35 ετών, που είχαν φθάσει την τελευταία πενταετία. Οι αιτούντες άσυλο αντιπροσωπεύουν τους μισούς μεταξύ αυτών, έναντι μόλις 20% στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, το Pew υπολογίζει τον “παράτυπο” πληθυσμό μεταξύ 10,3 και 10,7 εκατ., σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες προέρχονται από την Λατινική Αμερική, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί από το Μεξικό και είναι εγκατεστημένοι τουλάχιστον επί μια δεκαετία.

Σημειώνεται τέλος, πως στην μελέτη του, το κέντρο συμπεριέλαβε στην κατηγορία των “παράτυπων” τους μετανάστες που εισήλθαν “παράτυπα” στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και τους δικαιούχους ενός προσωρινού καθεστώτος προστασίας (DACA), καθώς το μέλλον τους θεωρείται «αβέβαιο» λόγω της αντί – μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ.

πηγή: sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το