Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στάλθηκε στη Γουατεμάλα και το Μεξικό για να μεταφέρει ένα πολύ αυθάδες μήνυμα: «Μην έρθετε στις Η.Π.Α.»

Ιδού κάποιες από τις λέξεις της που καταγράφηκαν σε βίντεο: «Θέλω να είμαι σαφής στους ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή που σκέφτονται να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι στα σύνορα ΗΠΑ / Μεξικού — μην έρθετε, μην έρθετε» (κουνώντας το κεφάλι της για έμφαση).

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιβάλλουν τους νόμους μας και να προστατεύουν τα σύνορά μας. Υπάρχουν νόμιμες μέθοδοι με τις οποίες μπορεί και πρέπει να συμβεί η μετανάστευση… αλλά εμείς, ως μία από τις προτεραιότητές μας, θα αποθαρρύνουμε την παράνομη μετανάστευση, και πιστεύω ότι αν έρθετε στα σύνορά μας θα επιστρέψετε πίσω. … Έτσι, ας αποθαρρύνουμε τους φίλους, τους γείτονές μας, τα μέλη της οικογένειάς μας από το να ξεκινήσουν ένα κατά τα άλλα εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι».

Έτσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τις πολιτικές που έχουν σκοτώσει τους αιτούντες άσυλο και τα παιδιά τους -και το γνωρίζει.

Στην πραγματικότητα, η ομιλία έμοιαζε πολύ με την ομιλία του πρώην Αντιπροέδρου Mάικ Πενς σχετικά με τη μετανάστευση. Ορισμένες από τις αντιδράσεις στην ομιλία του Χάρις, ακόμη και μεταξύ ορισμένων Δημοκρατικών, ήταν επικριτικές για αυτήν την εικόνα-καθρέφτη της πολιτικής Τραμπ.

United Fruit: κράτος εν κράτει

Είναι γεγονός ότι τα πολυεθνικά μονοπώλια των ΗΠΑ -χρησιμοποιώντας τη δύναμη του στρατού των ΗΠΑ- έκλεψαν γη, γεωργικό και ορυκτό πλούτο από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, θέτοντας τα θεμέλια για μελλοντική καταστολή, αποτυχημένες οικονομίες και γενοκτονία εναντίον των λαών, ειδικά των Ιθαγενών.

Παρά τις θαρραλέες προσπάθειές τους για αυτοδιάθεση, δεν ήταν σε θέση να ξεπεράσουν τα εκατομμύρια δολάρια σε επίσημη βοήθεια, στρατιωτικούς συμβούλους, στρατιωτική αεροπορική υποστήριξη ή μονόπλευρους νόμους «ελεύθερου εμπορίου» που εξαναγκάστηκαν από την Ουάσιγκτον

Στη Γουατεμάλα, η CIA, κατ’ εντολή της United Fruit Company, ξεκίνησε ένα ποιοτικό άλμα στην τρομοκρατία, την οικονομική σαμποτάζ και τις τακτικές αλλαγής του καθεστώτος το 1952. Και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλο ή μέρος αυτού του οικονομικού και πολεμικού οπλοστασίου μέχρι σήμερα.

Αυτό που ονομάστηκε «Οκτωβριανή Επανάσταση» από το λαό της Γουατεμάλας συνέβη το 1944, έναν χρόνο που βίωσε μια θαρραλέα και επιτυχημένη εξέγερση για να επιφέρει δημοκρατία και αγροτική μεταρρύθμιση.

Η οικονομία της Γουατεμάλας εξαρτιόταν από τη γεωργία και, πριν από την επανάσταση, η κυριαρχία της United Fruit Company (τώρα Chiquita Brands International) στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες των κατοίκων της Γουατεμάλας ήταν απόλυτη. Η διαδικτυακή δημοσίευση από την PBS, «Frontline World – Guatemala’s History of Violence», τοποθετεί τον ρόλο των ΗΠΑ και της εταιρείας σε κατάλληλο πλαίσιο:

«Η United Fruit Company απέκτησε τον έλεγχο του 42% της γης της Γουατεμάλας, και απαλλασσόταν από την καταβολή φόρων και εισαγωγικών δασμών. Το 77% όλων των εξαγωγών της Γουατεμάλας πήγαιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και το 65% των εισαγωγών στη χώρα προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η United Fruit Company ήταν, ουσιαστικά, κράτος εν κράτει Γουατεμάλας. Όχι μόνο είχε στην ιδιοκτησία της όλη την παραγωγή μπανάνας της Γουατεμάλας και μονοπωλούσε τις εξαγωγές μπανάνας, αλλά είχε στην ιδιοκτησία της και το σύστημα τηλεφωνίας και τηλεγραφίας της χώρας, και σχεδόν όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές της.

«Η United Fruit Company είχε καλές διασυνδέσεις με την κυβέρνηση Αϊζενχάουερ. Η εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Φόστερ Ντάλες και τη νομική εταιρεία του στη Νέα Υόρκη, Sullivan and Cromwell. Ο Άλεν Ντάλες, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και αδελφός του John Φόστερ Ντάλες, είχε υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο της UFC και είχε μετοχές της εταιρείας. Ο Εντ Γουάιτμαν, κορυφαίος αξιωματούχος δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, ήταν ο σύζυγος της Ανν Γουάιτμαν, ιδιωτικής γραμματείας του προέδρου Αϊζενχάουερ».

Γι’ αυτό και ο λαός της Γουατεμάλας ξεσηκώθηκε το 1944. Οι ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα την πρώτη δημοκρατική ψηφοφορία στην ιστορία της χώρας, με την εκλογή του δρ. Χουάν Χοσέ Αρέβαλο. Υιοθετήθηκε ένα σύνταγμα που θυμίζει το σύνταγμα των ΗΠΑ και πάνω από 6.000 σχολεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης επέτρεψαν τώρα περαιτέρω ελευθερία στους ανθρώπους, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα στην εκπαίδευση και τις ιατρικές ανάγκες.

Στη συνέχεια, το 1951, ο Χακόμπο Άρμπενθ συνέχισε τη βούληση του λαού της Γουατεμάλας να επεκτείνει τις πολιτικές ελευθερίες, επιτρέποντας στους κομμουνιστές στη Γουατεμάλα να συμμετάσχουν στην πολιτική και να αναδιανέμοντας επιτυχώς μεγάλο μέρος της γης στους ακτήμονες γεωργούς που αποτελούσαν το 90% του πληθυσμού. Μέχρι το 1952, ο Άρμπενθ διέθεσε 225.000 στρέμματα σε εργάτες και αγρότες της υπαίθρου.

Ως αποτέλεσμα των ποιοτικών αλλαγών στην καταπολέμηση της ανισότητας και της μείωσης της φτώχειας, η οποία μείωσε επίσης τη δύναμη της United Fruit Company, η CIA άρχισε να οργανώνει την ανατροπή της κυβέρνησης Άρμπενθ, μόλις δύο χρόνια μετά την εκλογή του, με αυτό που αποκαλούσαν Επιχείρηση PBSUCCESS. Η επιχείρηση αυτή περιελάμβανε τη χρήση πιλότων των ΗΠΑ για να βομβαρδίσουν στρατηγικές θέσεις στη Γουατεμάλα.

Το 1954, ο Πρόεδρος Άρμπενθ αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα, και με τον εκτοπισμό του σταμάτησε η οικονομική και κοινωνική πρόοδος που είχε επιτευχθεί για τον λαό της Γουατεμάλας.

Με έναν εγκεκριμένο από τη CIA διάδοχο, ξεκίνησε η μαζική αιματοχυσία και ο τρόμος, με αποτέλεσμα τη γενοκτονία και τη διαφθορά, και τις υποδομές για το εμπόριο ναρκωτικών και την εμπορία ανθρώπων που εξυπηρετούν τις ΗΠΑ, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Ρόλος των ΗΠΑ στην τρομοκρατία και τη γενοκτονία

Αυτή η συνεχιζόμενη συμπαιγνία της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1990, όσον αφορά την τρομοκρατία και τη γενοκτονία, ιδιαίτερα κατά του αυτόχθονου πληθυσμού των Μάγια, αποκαλύφθηκε σε ένα άρθρο της Washington Post το 1999, που ανέφερε τα τότε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των ΗΠΑ.

Αυτά τα έγγραφα δείχνουν στενή συνεργασία και κάλυψη της κυβέρνησης της Γουατεμάλας και των παραστρατιωτικών δυνάμεων που χρησιμοποίησαν βασανιστήρια, απαγωγές και γενοκτονία εναντίον των αυτοχθόνων πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων και της θανάτωσης παιδιών –όλα αυτά με σκοπό τη διατήρηση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που θα βοηθήσουν την προστασία των πολυεθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ από τη κυβέρνηση της Γουατεμάλας στο να εξαφανίσει εκείνους που θα αγωνιστούν για τα κοινωνικά συμφέροντα.

Τα έγγραφα ελήφθησαν από το Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας, μια ιδιωτική μη κερδοσκοπική ομάδα στην Ουάσιγκτον, και χρησιμοποιήθηκαν από την Επιτροπή Ιστορικής Αποσαφήνισης για να διερευνηθούν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ήταν μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία τερμάτισε τον Εμφύλιο Πόλεμο στη Γουατεμάλα το 1996.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε η Κέιτ Ντόιλ, διευθύντρια του προγράμματος της Γουατεμάλας στα αρχεία, εκφράζοντας έκπληξη για «την περιγραφή της οικειότητάς μας με τις δυνάμεις ασφαλείας της Γουατεμάλας».

Σήμερα, το ποσοστό ανισότητας στη διανομή γης, τη φτώχεια και τη βία στη Γουατεμάλα βρίσκεται στην κορυφή της Κεντρικής Αμερικής και σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Μιλώντας για τη συνέχιση της πολιτικής του Τραμπ από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Λι Χέλερντ, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, που μηνύει την κυβέρνηση για την πρακτική της να απομακρύνει μετανάστες, έθεσε το ερώτημα στους New York Times: «Γιατί αυτή η κυβέρνηση λέει στους αιτούντες άσυλο να μείνουν στο σπίτι, όταν έχουμε ηθικό και νομικό καθήκον να δώσουμε σε όσους κινδυνεύουν την ευκαιρία να αναζητήσουν καταφύγιο;»

Το γεγονός είναι ότι δεν θα τηρήσουν την ηθική ή νομική τους υποχρέωση αν δεν υποχρεωθούν να το κάνουν.

Η κρίση στην Κεντρική Αμερική είναι μια αντανάκλαση της οικονομικής και στρατιωτικής βίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο.

με πληροφορίες από: guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το