Νίκη για τις γυναίκες στην Πολωνία – Η κυβέρνηση παγώνει το νομοσχέδιο για τις εκτρώσεις

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των γυναικών εδώ και πάνω από 15 ημέρες στην Πολωνία, καθώς και όσων τάσσονται ενάντια στο νέο νόμο περαιτέρω περιορισμού των αμβλώσεων είχε θετική έκβαση καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε α ότι παγώνει την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Σύμφωνα με τον  επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Μίχαλ Ντβόρτζικ,«έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να δώσουμε χρόνο στον διάλογο ώστε να δημιουργηθεί μια νέα θέση που δεν θα προκαλεί τόσες δυσκολίες και δεν θα εξάπτει τα αισθήματα».

Ο πρωθυπουργός της χώρας  ζήτησε συνομιλίες με τους διαδηλωτές και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για εξεύρεση λύσης, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος.Θυμίζουμε πως τον Σεπτέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών, ήταν αντισυνταγματική, καθιστώντας την πολωνική νομοθεσία για το θέμα, που είναι η αυστηρότερη στην Ε.Ε., ακόμη πιο περιοριστική. Επέτρεπε μόνο την άμβλωση μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας ή η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Η απόφαση έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες γυναίκες και πολίτες που αντέδρασαν στην απόφαση.πολωνία

Φώτο: AP Photo/Czarek Sokolowski

Κύμα αντιδράσεων

Το νομοσχέδιο πυροδότησε κύμα αντιδράσεων με χιλιάδες γυναίκες να κατακλύζουν τους δρόμους, αντιδρώντας στην απόφαση.

Δύο διαδηλωτές έβγαλαν σήμερα τα ρούχα τους μπροστά από το προεδρικό μέγαρο της Πολωνίας, έχοντας ζωγραφίσει στο γυμνό κορμί τους βρισιές, με τις κινητοποιήσεις, που έχουν συνταράξει την Πολωνία μετά την απόφαση δικαστηρίου να απαγορεύσει τις περισσότερες περιπτώσεις αμβλώσεων, να παίρνουν νέα μορφή.

«Η γυμνή διαμαρτυρία σχετίζεται άμεσα με τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται με αξιοπρεπή τρόπο», είπε η Γιαντβίγκα, μια ακτιβίστρια που ήταν παρούσα στην κινητοποίηση. γυναίκα αμβλώσεις διαμαρτυρία πολωνία

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το