Τρόπους προκειμένου να μην καταβάλλουν το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενούς τους, βρίσκουν οι εργοδότες, οι οποίοι φτάνουν ακόμα και στο σημείο του εκβιασμού για να γλιτώσουν την καταβολή του. Μάλιστα,  σε μία περίπτωση, εργαζόμενη απολύθηκε γιατί ενώ πήρε το δώρο κανονικά, της ζήτησαν να το επιστρέψει κι αυτή δεν το έκανε.

«Δυστυχώς στο Ηράκλειο υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι καταβάλλουν μέσω τραπεζικής κατάθεσης το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενούς τους αλλά στη συνέχεια τους το ζητάνε πίσω. Υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες, κυρίως ανώνυμες, και έχουμε παρέμβει. Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει περιπτώσεις που – μετά από καταγγελία – έγινε συνεννόηση με την αστυνομία και ο υπάλληλος έδωσε προσημειωμένα χαρτονομίσματα στον εργοδότη», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς ο οποίος παράλληλα τόνισε πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

«Δυστυχώς οι εργαζόμενοι δεν προχωρούν εύκολα σε καταγγελία επειδή φοβούνται μην στοχοποιηθούν και απολυθούν. Γι’ αυτό κι εμείς όταν έρχονται αυτές οι καταγγελίες τις χειριζόμαστε όσο πιο διακριτικά γίνεται για να μην αντιληφθεί ο επιχειρηματίας ποιος είναι ο εργαζόμενος που έκανε την καταγγελία», ανέφερε σχετικά ο κ. Βοργιάς.

Όπως ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, σημειώνονται πολλές περιπτώσεις εργαζομένων στους οποίους δεν έχει καταβληθεί ακόμα το δώρο Χριστουγέννων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι το δώρο συμπεριλαμβάνεται στον τελευταίο μισθό, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως είπε, δεν καταβλήθηκαν ούτε ο μισθός ούτε και το επίδομα άδειας. Πολλοί εργοδότες, προκειμένου να μην έχουν «μπλεξίματα», καταβάλλουν κανονικά το δώρο σε τραπεζικούς λογαριασμούς για να υπάρχει απόδειξη καταβολής, και στην συνέχεια, ζητούν από τους εργαζομένους τους να τους επιστρέψουν αυτό το ποσό.

Πολλές φορές οι εργοδότες απειλούν τους εργαζόμενους με απόλυση ή μη καταβολή μισθού, εάν δεν επιστρέψουν το δώρο ενώ χαρακτηριστική είναι περίπτωση εργαζόμενης σε εταιρία καθαρισμού, η οποία έλαβε το δώρο αλλά στη συνέχεια απολύθηκε, διότι δεν το επέστρεψε.

Βάζουν δώρο αντί για μισθό

Ένας άλλος τρόπος που έχουν σκαρφιστεί οι επιχειρηματίες για να γλιτώσουν τον 13ο μισθό είναι να βάζουν δώρο αντί για μισθό.

«Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Ο επιχειρηματίας καταβάλλει το δώρο των Χριστουγέννων ώστε να είναι καλυμμένος με το νόμο αλλά δεν δίνει τον μισθό του Δεκεμβρίου. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις όπου χρειάζεται με προσοχή γιατί στο μυαλό μας πάντα έχουμε την προστασία των εργαζομένων», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Βοργιάς.

Υπάρχουν βέβαια και οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν καταβάλλουν το δώρο των Χριστουγέννων ζητώντας όμως από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι το έλαβαν.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το