Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ – ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Το ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα που δίνουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη Λέσχη του ΑΠΘ για να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους με πλήρη δικαιώματα. 

Η σίτιση των φοιτητών και τα δικαιώματα των εργαζομένων για ακόμα μια φορά έχουν μπει στον Προκρούστη με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ, την είσοδο των εργολαβιών στις υπηρεσίες τους, τη λειτουργία των υπηρεσιών με όλο και πιο βαθιά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τις ευλογίες και της πρυτανικής αρχής. Από τη μία το κράτος κόβει τη χρηματοδότηση για τους φοιτητές και από την άλλη οι εργολάβοι απολύουν και προσλαμβάνουν με κριτήριο τα κέρδη τους.

Με την παραχώρηση της λέσχης σε εργολαβικές εταιρείες, η φοιτητική μέριμνα μετατρέπεται σε ένα καλοπληρωμένο εμπόρευμα. Οι εργαζόμενοι στα πλαίσια της εργολαβίας αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες εργασίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα ανανεωθούν. Αυτό έγινε και την τωρινή περίοδο με την εργολαβία να διακόπτει τις συμβάσεις 11 εργαζομένων στη Λέσχη. Βασική κατεύθυνση των εργολαβικών, των πρυτανικών αρχών και του υπουργείου είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της μέριμνας στα πρότυπα εταιρείας που μετράει κέρδη και ζημιές.

Από την άλλη, προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα τον περαιτέρω έλεγχο στην πρόσβαση στη δωρεάν σίτιση, αποκλείοντας όσους έχουν ανάγκη. Στις συνθήκες της γενικευμένης ακρίβειας, με ανατιμήσεις βασικών αγαθών, «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, την αύξηση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας, η πολιτική του κράτους και του κεφαλαίου θέλει να μετακυλήσει την κρίση στις πλάτες μας.

Οι ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων δε μπαίνουν στο ζύγι κόστος – όφελος. Εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

  • Επιστροφή όλων των απολυμένων εργαζομένων στη δουλειά. Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου.
  • Δωρεάν, ποιοτική και επαρκής σίτιση για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ, χωρίς κριτήρια. 
  • Έξω οι εργολάβοι από το ΑΠΘ.

ΔΟΥΛΕΙΑ- ΤΡΟΦΗ – ΥΓΕΙΑ – ΣΤΕΓΑΣΗ – ΠΑΙΔΕΙΑ

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Χρήστος Ζαγανίδης Σοφία Στεφανίδου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το