Την συνέχεια κινήσεων της Ρωσίας στο να ενισχύσει τον ρόλο της συνολικά στην Κεντρική Ασία επιβεβαιώνει η συνάντηση του «σχήματος της Μόσχας», που έγινε στη ρωσική πρωτεύουσα, και με αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Στη συνάντηση του «Σχήματος» συμμετείχαν οι 6 χώρες (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν) που πήραν μέρος στη δημιουργία του το 2017 με θέμα «τις διαπραγματεύσεις για το Αφγανιστάν», αλλά και εκπρόσωποι από τις κυβερνήσεις Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και Τουρκμενιστάν.

Σημειωτέον, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τελικά δεν θα πάρουν μέρος στη συνάντηση αυτή, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Επικαλέστηκαν δυσχέρειες στον προγραμματισμό που καθιστούν «δύσκολη για μας τη συμμετοχή μας». Προφανώς δεν ήθελαν να ενισχύσουν μία πρωτοβουλία της Ρωσίας ανταγωνιστική προς αυτούς και να αναγνωρίσουν ντε φάκτο τους αντιπροσώπους της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, αν και οι ιδιοι έχουν κάνει επαφές και συζητήσεις μαζί τους.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης των Ταλιμπάν ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι, που δήλωσε πως «όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατόν». Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ θετική» και υποστήριξε πως «όλοι επιβεβαίωσαν ότι το Αφγανιστάν πρέπει να είναι μια σταθερή και ασφαλής χώρα».
Η συνάντηση, μεταξύ άλλων, προτείνει «την έναρξη μιας συλλογικής πρωτοβουλίας με στόχο τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών με ευρεία βάση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν», ενώ στη σχετική Κοινή Ανακοίνωση τονίζεται ότι «το βασικό βάρος για την οικονομική και χρηματοπιστωτική μεταπολεμική ανοικοδόμηση πρέπει να το αναλάβουν οι δυνάμεις που είχαν στρατεύματα στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα εξετάζει να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο εξτρεμιστικών οργανώσεων. Άμεση ήταν η αντίδραση των Ταλιμπάν, με τον εκπρόσωπο του αφγανικού ΥΠΕΞ, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, να καλωσορίζει τις δηλώσεις Πούτιν, προσθέτοντας ότι «καθώς τελείωσε το κεφάλαιο του πολέμου, έτσι και οι χώρες του κόσμου πρέπει να αλλάξουν θετικά τη σχέση και την προσέγγισή τους απέναντι στο Αφγανιστάν. Εμείς αναζητούμε θετικές αλλαγές με τη διεθνή κοινότητα, με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».

Παράλληλα, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε διαβουλεύσεις για επικείμενη συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών. «Η Κίνα βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες πλευρές του Αφγανιστάν», είπε, απαντώντας σε ερώτημα για σχετική δήλωση που είχε κάνει εκπρόσωπος του αφγανικού ΥΠΕΞ μετά τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ταλιμπάν στη συνάντηση του «Σχήματος της Μόσχας».

Την ίδια στιγμή, επιστρέφοντας από την Καμπούλ όπου συνάντησε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, δήλωσε ότι βρήκε «την ηγεσία των Ταλιμπάν πολύ θετική».

Ενώ όμως πολλοί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σχέσεις με την Καμπούλ και οι διάφορες πρωτοβουλίες διαδέχονται η μία την άλλη, ο λαός του Αφγανιστάν ζει το δικό του δράμα σε μία χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο και την κατοχή από τις αμερικανονατοϊκές δυνάμεις, με την κατάσταση να αναμένεται να επιδεινωθεί. Χαρακτηριστικά, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Μπίσλεϊ, δήλωσε ότι 22,8 εκατομμύρια Αφγανοί, σε σύνολο 39 εκατομμυρίων, αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και «βαίνουν προς τον λιμό», σε σύγκριση με 14 εκατομμύρια πριν από δύο μήνες. «Δεν γνωρίζω πώς θα γίνει να μην πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι και ιδιαιτέρως παιδιά με τον ρυθμό που προχωράμε με την έλλειψη χρηματοδότησης και την κατάρρευση της οικονομίας», υπογράμμισε ο Μπίσλεϊ.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι φέτος αναμένει συρρίκνωση της αφγανικής οικονομίας κατά 30%, προσθέτοντας ότι αυτό θα πυροδοτήσει περαιτέρω «προσφυγική κρίση», με αντίκτυπο ειδικά στις γειτονικές χώρες, στην Τουρκία και στην Ευρώπη. Το ΔΝΤ συνδέει την κατάσταση αυτή με τη διακοπή της «ανθρωπιστικής βοήθειας» και τα αποθέματα του Αφγανιστάν που παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες, μιλώντας για «σοβαρές δημοσιονομικές κρίσεις και κρίσεις ισοζυγίου πληρωμών» που αντιμετωπίζει η αφγανική οικονομία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ η διεθνής «ανθρωπιστική βοήθεια» αξιοποιείται ως μοχλός ιμπεριαλιστικών παζαριών, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος διανομής σιταριού, ως αντάλλαγμα για εργασία σε δεκάδες χιλιάδες άνδρες.

Οι διάφορες διαβουλεύσεις και συναντήσεις όπως αυτή του «Σχήματος της Μόσχας», με πρωτοβουλία της Ρωσίας, αποτυπώνουν την όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην Κεντρική Ασία και γενικά σε Ασία – Ειρηνικό, καθώς οι ΗΠΑ αναδιαμορφώνουν δυνάμεις και συμμαχίες, ενώ Ρωσία και Κίνα, μαζί ή χωριστά, ενισχύουν ανταγωνιστικά σχήματα για την αναβάθμιση της δικής τους θέσης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το