Η υπόθεση του Κατσίφα, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στην Αλβανία, έχει σίγουρα προκαλέσει πλήθος συζητήσεων, ανακοινώσεων και τοποθετήσεων. Ανεξάρτητα από την αλήθεια που αφορά το ίδιο το περιστατικό και που πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαλευκανθεί, ένα είναι βέβαιο: ότι το γεγονός έχει αξιοποιηθεί από τους ακροδεξιούς και φασιστικούς κύκλους εκατέρωθεν των συνόρων, οι οποίοι επιδίδονται σε επικίνδυνες παραληρηματικές ανακοινώσεις και πράξεις, ρατσιστικού, αλυτρωτικού και πολεμοχαρούς περιεχομένου. Και αυτό σίγουρα είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, ειδικά σε μια περίοδο που στην περιοχή των Βαλκανίων τα συγκρουόμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα αναμοχλεύουν μίση και διενέξεις, προετοιμάζουν επαναχαράξεις, ανακατατάξεις και συγκρούσεις, σε βάρος πάντα των λαών.

Προσπερνώντας τα όσα ο ποικιλώνυμος εθνικισμός-φασισμός πράττει αυτές τις μέρες στην Ελλάδα αλλά και στη γείτονα, έχει αξία να σταθούμε στα όσα συμβαίνουν στην επίσημη δεξιά παράταξη και στη στάση που αυτή κρατάει απέναντι στις εξελίξεις. Γιατί άλλο βάρος έχει η ανακοίνωση και η δράση μιας παρακρατικής οργάνωσης ή ομάδας ή μερίδας οπαδών χούλιγκαν και άλλη ένα κόμμα ποσοστών αξιωματικής αντιπολίτευσης που σύμφωνα με τους ορισμούς τους συγκαταλέγεται στις δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου» της χώρας. Ήδη από τις πρώτες ανακοινώσεις της ΝΔ και των στελεχών της έγινε φανερό το ακροδεξιό ολίσθημα-άνοιγμα ενόψει προφανώς και των εκλογών.

Η ΝΔ, αγνοώντας τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έναν (Κατσίφα) οπλισμένο με καλάσνικοφ, έσπευσε να υιοθετήσει το αφήγημα των ακραίων και εθνικιστικών κύκλων για έναν «πατριώτη» που απλά ήθελε να υψώσει την ελληνική σημαία και γι’ αυτό δολοφονήθηκε. Συνδέοντας ευθέως μάλιστα το περιστατικό με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δίνουν διαστάσεις «ηρωικής πατριωτική στάσης» σε μια υπόθεση που μόνο ως τέτοια δεν μπορεί να εκληφθεί.

Ακόμη και αυτή η τοποθέτηση όμως δεν φαίνεται να ικανοποιεί (σημαντικούς) κύκλους μέσα στο κόμμα της ΝΔ.  Κύκλους ακραίους, που εκφράστηκαν κατά πως φαίνεται μέσω ανακοίνωσης της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών και που εμφανίζονται σαφώς διαφοροποιημένοι και μετατοπισμένοι ακόμα πιο ακροδεξιά, σε σχέση με την επίσημη τοποθέτηση. Σε μια ανακοίνωση, που ξεκινάει με τον τίτλο «ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ» και καταλήγει στο «…σκύβουμε ευλαβικά  το  γόνυ στον  Έλληνα  νεκρό…» γίνονται φανερές οι εθνικιστικές ροπές στη χρυσαυγήτικη ρητορική και οι αλυτρωτικές ανοησίες που ζουν και βασιλεύουν(;) στη ΝΔ.

Και όλα αυτά για έναν που κυκλοφορούσε ένοπλος εν καιρώ ειρήνης, που σύμφωνα με  δημοσιεύματα συνδεόταν με εγκληματικές οργανώσεις τύπου ΜΑΒΗ και που σύμφωνα πάντα με το αστυνομικό δελτίο εμπλέκονταν με εμπόριο ναρκωτικών. Σ’ αυτόν τον «Έλληνα πατριώτη» αναφέρονται με τιμή και δόξα οι εκπαιδευτικοί της ΝΔ.

Όπως και να έχει, γίνεται φανερό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την επίσημη μέχρι τη «λιγότερο επίσημη» εκδοχή του, εναρμονίζεται όλο και περισσότερο με τα ακροδεξιά αφηγήματα, συμβάλλοντας (πολύ περισσότερο από την επίσημη ακροδεξιά) σε επικίνδυνες πολιτικές μετατοπίσεις και εξελίξεις. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι το κόμμα του Γεωργιάδη και του Βορίδη, όχι απλά δεν είναι απαλλαγμένο από τα εθνικιστικά και ακροδεξιά μίση, αλλά αναδεικνύεται σε φωλιά και εκτροφείο τέτοιων απόψεων.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το