Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Ακροδεξιό κήρυγμα εξωραϊσμού της φασιστικής δικτατορίας από τον υφυπουργό Συρίγο

Σε ένα ανιστόρητο ακροδεξιό ρεσιτάλ επιδόθηκε ο υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον νέο νόμο – πλαίσιο, όταν υποστήριξε ότι η παλλαϊκή αντίσταση στη Χούντα αποτελεί μύθο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υφυπουργός αναφέρεται στην επταετία. Θυμίζουμε το ανεκδιήγητο επιχείρημά του για να στηρίξει την δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας ότι υπήρχαν αστυνομικά τμήματα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις το 1969…

Πρώτα απ’ όλα η χθεσινή τοποθέτηση Συρίγου αποτελεί προσβολή στην ιστορική μνήμη και αλήθεια. Από τη μία αρνείται τους αγώνες του λαού μας σε όλη τη διάρκεια του στυγνού καθεστώτος και από την άλλη αποκρύπτει το σιδερένιο πρόσωπο της χούντας, αυτό του ανελέητου κυνηγητού κάθε δημοκράτη αγωνιστή, των δολοφονιών, των βασανιστηρίων, των τόπων εξορίας και της κατάπνιξης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος και ελευθερίας.

Πάνω απ’ όλα όμως η τοποθέτηση Συρίγου στοχεύει τους σημερινούς αγώνες και αγωνιστές. Όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος τόνισε από το βήμα της βουλής: «Οι εκφράσεις αυτού του μύθου ήταν οι φοιτητικές παρατάξεις, το άσυλο, οι καταλήψεις, οι διαμαρτυρίες – διαδηλώσεις για ψύλλου πήδημα, τα οποία αντί να συνιστούν μια συγκλονιστική ύβρη για τον πνευματικό κόσμο της χώρας, κατέστησαν κοινός τόπος». Η τοποθέτηση αυτή φανερώνει και τους πραγματικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει να τελειώνει μια και καλή με τους συλλόγους και τα σωματεία, τις συλλογικές διαδικασίες και τους συλλογικούς αγώνες, διότι αυτοί αποτελούν κατά τον υφυπουργό «ύβρη». Στην πραγματικότητα όμως, είναι οι συλλογικοί πανεργατικοί αγώνες που αποτελούν απειλή για την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική και μπορούν να βάλουν φραγμό σε αυτήν. Για αυτό η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της θητείας της έχει επανειλημμένα επιτεθεί σε αυτούς, χτυπώντας το δικαίωμα στη διαδήλωση, το δικαίωμα στην απεργία, τα σωματεία και τη συνδικαλιστική οργάνωση και τώρα με το νέο νόμο πλαίσιο παρεμβαίνει στο εσωτερικό των φοιτητικών συλλόγων θέλοντας στην πραγματικότητα να τους διαλύσει. Αυτήν ακριβώς την πολιτική εξέφρασε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο και ο υφυπουργός παιδείας με την χθεσινή του δήλωση.

Πολυτεχνείο, Νοέμβρης 2020
dav

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το