Θηλιά στον λαιμό των καταναλωτών η ακρίβεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα για έβδομο συνεχόμενο μήνα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται τελικά στο 3,2 τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που στην ευρωζώνη κινήθηκε στο 2,4% κατά μέσο όρο.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, ο πληθωρισμός στη χώρα μας, με 5,3%, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ΕΕ, ακολουθώντας μόνο τη Μάλτα με 5,9%.

Επίσης, η ακρίβεια των τροφίμων κρατά τον πληθωρισμό ψηλά, διαμορφώνοντάς τον στο 3,1% για τον μήνα Απρίλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές των αγαθών πραγματικά εκτοξεύτηκαν, με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης ν’ αποτυγχάνουν για πολλοστή φορά.

Στην κορυφή των ανατιμήσεων παραμένει το ελαιόλαδο, με άνοδο 67,2%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης, με τον σχετικό πληθωρισμό να είναι στη χώρα μας ο δεύτερος υψηλότερος, που είναι και η 2η υψηλότερη τιμή από το 2005, οπότε και άρχισαν να γίνονται οι εν λόγω μετρήσεις. Μόνο στην Ισπανία ήταν ψηλότερος, με 70%, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι στο 51,5%.

Παράλληλα, αυξήσεις καταγράφονται στα φρούτα κατά 11,6%, αλλά και στην κατηγορία αναψυκτικά – χυμοί κατά 12,5%.

Επιπλέον, παρατηρείται πως σε ένα έτος υπήρξαν περαιτέρω ανατιμήσεις σε: ρύζι (8,5%), κρέατα- γενικά (3,2%), λαχανικά- γενικά (6,1%), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (3,4%), λοιπά τρόφιμα (3,3%) και αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,8%).

Στα ύψη είναι και ο πληθωρισμός μας στα ψάρια και τα θαλασσινά, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει, με 5,7%, την τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, πίσω από την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα, με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να είσαι στο 2,2%

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το