Τα μέλη της Αμερικανικής Ανθρωπολογικής Ένωσης (American Anthropological Association – AAA), του μεγαλύτερου ακαδημαϊκού και επαγγελματικού οργανισμού στον τομέα της ανθρωπολογίας, υπερψήφισαν με ποσοστό 71% ψήφισμα για την εφαρμογή μποϊκοτάζ στα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Το ψήφισμα της AAA αναγνωρίζει το γεγονός πως το Ισραήλ «διευθύνει ένα καθεστώς απαρτχάιντ στα εδάφη από τον Ιορδάνη ποταμό έως τη Μεσόγειο Θάλασσα», κάτι που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η AAA ακολουθεί το κάλεσμα για μποϊκοτάζ, αποεπένδυση και κυρώσεις (Boycott, Divestment, Sanctions – BDS) της μεγαλύτερης συμμαχίας παλαιστινιακών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Συνδικάτων Πανεπιστημιακών Καθηγητών και Υπαλλήλων (Palestinian Federation of Unions of University Professors and Employees – PFUUPE). Παράλληλα, επικαλείται της δικές της διαχρονικές διακηρύξεις αλλά και την «ξεχωριστή και επείγουσα ευθύνη αντίστασης σε κάθε μορφή ρατσισμού» που φέρει ο κλάδος της ανθρωπολογίας, αποφασίζοντας να «μποϊκοτάρει τα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα μέχρις ότου τα ιδρύματα αυτά τερματίσουν τη συνενοχή τους στην παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων όπως αυτά ορίζονται από το διεθνές δίκαιο».

Στην ψηφοφορία συμμετείχε το 37% των μελών της ΑΑΑ με δικαίωμα ψήφου, τα οποία ψήφισαν σε ποσοστό 71% υπέρ του ψηφίσματος, κάνοντας την Ένωση τον μεγαλύτερο ακαδημαϊκό οργανισμό που έχει ταχθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων στο κάλεσμά τους για μποϊκοτάζ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που είναι συνένοχα με το ισραηλινό καθεστώς στρατιωτικής κατοχής, εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ. Τα συνολικά περίπου 12.000 μέλη της Ένωσης αποτελούνται κατά 75% από ακαδημαϊκούς και φοιτητές των διάφορων τομέων της ανθρωπολογίας και κατά 25% από επαγγελματίες του κλάδου. Παρόμοιο ψήφισμα είχε κατατεθεί στα μέλη της ΑΑΑ στα τέλη του 2015 και είχε καταψηφιστεί για μόλις 39 ψήφους. Τον Μάρτιο του 2023, περισσότερα από 200 μέλη της ΑΑΑ κατέθεσαν αίτηση για την επαναφορά του ψηφίσματος σε ψήφο του συνόλου των μελών, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 Ιουνίου και 14 Ιουλίου.

Το ψήφισμα ξεκαθαρίζει πως το μποϊκοτάζ αφορά τα ισραηλινά ιδρύματα και όχι μεμονωμένα άτομα, ακαδημαϊκούς ή φοιτητές. Σύμφωνα με το ψήφισμα και τους κανονισμούς της Ένωσης, τα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα δεν μπορούν να δημοσιεύονται στα 22 επιστημονικά περιοδικά που διατηρεί η ΑΑΑ και το υπόλοιπο δημοσιευμένο υλικό της, δεν μπορούν να διαφημίζονται στις εκδόσεις της ΑΑΑ, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις συνεδριακές εγκαταστάσεις της ΑΑΑ για συνεντεύξεις εργασίας, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της ΑΑΑ ή να επαναδημοσιεύουν άρθρα από τις εκδόσεις της.

Η Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel – PACBI), και το κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS) καλωσόρισαν θερμά την ψήφο των μελών της AAA, την οποία χαρακτήρισαν ιστορική. «Ευχαριστούμε τα πολλά μέλη της ΑΑΑ που εργάστηκαν ακούραστα για να σιγουρέψουν πως η Ένωση θα καταγραφεί ως αρνούμενη δεσμούς με τα ισραηλινά πανεπιστήμια που είναι συνένοχα με τα εγκλήματα του Ισραήλ εναντίον μας. Ευχαριστούμε όσους ξόδεψαν χρόνο για να μάθουν από και να ακούσουν τις φωνές των Αυτοχθόνων Παλαιστίνιων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της PACBI. Παρόμοιο θερμό καλωσόρισμα εξέδωσε και η PFUUPE.

Όπως τονίζουν οι Παλαιστίνιοι και αναγνωρίζει το ψήφισμα της ΑΑΑ: «τα ισραηλινά πανεπιστήμια είναι ενεργά αναμεμειγμένα στην ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων που μας σκοτώνουν και μας σακατεύουν, στον εποικισμό της γης μας με τα κάμπους τους, και στην επεξεργασία των πολιτικών που μας εξαναγκάζουν να ζούμε υπό απαρτχάιντ και των δικαιολογήσεων για τη συνεχή τους εφαρμογή.»

Στήριξη στο κάλεσμα των Παλαιστινίων για ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ των ισραηλινών ιδρυμάτων προσφέρουν επίσης, μεταξύ άλλων, η Ένωση Αμερικανικών Μελετών (American Studies Association), η Ένωση Μελετών Μέσης Ανατολής (Middle East Studies Association), η Καναδική Κοινότητα Σοσιαλιστικών Μελετών (Canadian Society for Socialist Studies) και το Συμβούλιο Κοινωνικών Μελετών Λατινικής Αμερικής (Latin American Council of Social Sciences).

Διαβάστε το πλήρες ψήφισμα της Αμερικανικής Ανθρωπολογικής Ένωσης (στα αγγλικά) εδώ:
https://www.anthroboycott.org/the-resolution

πηγή: infowar.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το