Στις 10 του Σεπτέμβρη θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης, για την καθιερωμένη ομιλία στη ΔΕΘ, αναπαράγοντας το μύθο που συντηρεί η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, περί κυβερνητικών εξαγγελιών και παροχών, ασκώντας ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που ιδιαίτερα στη φετινή χρονιά φαντάζει ακόμη πιο γελοίο μπροστά στην κατάσταση που βιώνει ο λαός και μπροστά στον επερχόμενο σκληρό χειμώνα.

Χιλιοπαιγμένες εξαγγελίες και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, ψευτοεπιδόματα και ψευτοπαροχές, ψίχουλα και χρυσόσκονη, υποσχέσεις και ψέματα είναι το κυβερνητικό πακέτο της ΔΕΘ, με στόχο την εξαπάτηση του λαού και την καλλιέργεια εντυπώσεων.
Με τον πληθωρισμό να καλπάζει τον Ιούλιο στη χώρα μας στο 11,5 % και να κατατρώει τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων, με την πρωτοφανή ακρίβεια στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα ενοίκια και σε όλα τα προϊόντα, οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις εξανεμίζονται μέσα στο δεκαπενθήμερο, σφίγγοντας τη θηλιά της φτώχειας και της ανέχειας.

Η ενεργειακή κρίση δεν είναι αποτέλεσμα του πολέμου, όπως λέει η κυβέρνηση, όσο και αν παροξύνεται από τον πόλεμο. Είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας, της εισαγωγής της ενέργειας και των τιμών της στα χρηματιστήρια, είναι η παράδοση της ενέργειας στα αρπακτικά της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, είναι η πολιτική της απολιγνιτοποίησης που επέβαλαν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια για τα κέρδη της πράσινης ανάπτυξης, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της πρόσδεσης της κυβέρνησης στο άρμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, έξω από κάθε πραγματικό εθνικό συμφέρον.

Ούτε η απειλή της επισιτιστικής κρίσης είναι αποτέλεσμα του πολέμου, όσο και αν οξύνεται από αυτόν, αλλά είναι συνέπεια των μνημονιακών νόμων και της βάρβαρης φορολογίας, είναι αποτέλεσμα των μισθών πείνας, της πολιτικής της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης που επέβαλαν στη χώρα μας οι ξένες δυνάμεις και οι ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

***

Οι αυξήσεις-κοροϊδία που δόθηκαν στο βασικό μισθό και αυτές που υπόσχεται ο Μητσοτάκης εξανεμίζονται σε λίγες μέρες, από τον καλπασμό της ακρίβειας, και τα επιδόματα δεν είναι παρά ασπιρίνες για τον καρκίνο. Οι δε επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος δεν είναι παρά επιδοτήσεις στα ταμεία μιας χούφτας ολιγαρχών που λυμαίνονται την ενέργεια και αφαιμάσσουν τα κρατικά ταμεία με δυσθεώρητα ποσά, βγαλμένα από τη βαριά φορολογία του ελληνικού λαού.

Επιδοτήσεις, ενισχύσεις και δώρα που αφειδώλευτα μοιράζονται, όχι μόνο στους χρυσοκάνθαρους της ενέργειας αλλά και στους μεγαλοξενοδόχους, στους κολεγιάρχες και στους καναλάρχες, στους μεγαλοεργολάβους, στους ιδιοκτήτες διοδίων, στους εμπόρους της υγείας, στο εφοπλιστικό και σε όλο το μεγάλο κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο.

Και από την άλλη, κολοσσιαία ποσά που δαπανώνται για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και την ξένη πολεμική βιομηχανία, για την εξαγορά της εύνοιας και της «προστασίας» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Γη και ύδωρ προς τους ξένους δυνάστες, μετατροπή της χώρας σε αμερικανονατοϊκή βάση και η επικίνδυνη υπόσχεση της κυβέρνησης πως «θα σταθεί στο πλάι των αμερικανικών δυνάμεων όπου και όποτε χρειαστεί».

Μια βαθιά ταξική πολιτική στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και των ξένων αφεντικών, αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης της δεξιάς.
Απέναντι στο λαό προβάλλεται η θεωρία του λεφτόδεντρου (που δεν έχει βρεθεί ακόμη) και του κίνδυνου του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Και εμπαίζεται η αγωνία του κόσμου με τα κυβερνητικά ευφυολογήματα πως το «φθηνότερο ρεύμα είναι αυτό που δεν καταναλώνεται», πως το «φθηνότερο καύσιμο είναι αυτό που δεν καίγεται» και ίσως σε λίγο να πουν πως το φθηνότερο φαγητό είναι αυτό που δεν τρώγεται.

***

Το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη αποστερημένο από κάθε οικονομική και ουσιαστική ενίσχυση, χωρίς μέσα και προσωπικό, βουλιάζει με τη βροχή, καίγεται με τις πυρκαγιές, αποκλείεται με τα χιόνια, αφήνοντας ανυπεράσπιστο το λαό μπροστά σε αλλεπάλληλες καταστροφές και κινδύνους.

Η κυβέρνηση μείωσε επί δυο χρόνια -και μάλιστα στα χρόνια της πανδημίας- τις δαπάνες για την δημόσια υγεία, μείωσε το υγειονομικό προσωπικό, κρατάει ακόμη και σήμερα σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικούς, ακύρωσε χιλιάδες χειρουργεία και εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία, στέλνοντας τον κόσμο μαζικά πελατεία στους εμπόρους της υγείας, και τώρα προωθεί όχι την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά την παράδοσή του και την αξιοποίησή του από τον ιδιωτικό τομέα.

Με παρόμοιο ταξικό πρόσημο, η κυβέρνηση των «αρίστων» όρθωσε νέα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, μείωσε τους εισακτέους στις πανεπιστημιακές σχολές, επέβαλε τον κόφτη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της τράπεζας θεμάτων και στέλνει κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά βορά στους κολεγιάρχες, ενώ τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων αδυνατούν -ακόμη κι αν διαβούν με κόπους και έξοδα μεγάλα να περάσουν το κατώφλι των πανεπιστήμιων- να αντεπεξέλθουν στα δυσθεώρητα έξοδα των ενοικίων και του κόστους ζωής, και οδηγούνται στη εγκατάλειψη των σπουδών.

Κομπάζει τώρα η κυβέρνηση για την τουριστική ανάπτυξη και τα δελτία των ειδήσεων διαφημίζουν νυχθημερόν τους ελληνικούς τουριστικούς παραδείσους -προορισμοί πανάκριβοι και απροσπέλαστοι για τους έλληνες εργαζόμενους- αποκρύβοντας ότι αποτελούν επίγεια κόλαση για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της τουριστικής βιομηχανίας, με τα πιο βάρβαρα και εξαντλητικά ωράρια, με πενιχρές αμοιβές και συνθήκες άθλιας και εξευτελιστικής διαβίωσης και δουλειάς.

Πανηγυρίζει η ΝΔ για τη έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια και το κούφιο τρόπαιο του υποτιθέμενου τέλους των μνημονίων διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο έτερος μνημονιακός καππαδόκης. Αποκρύβοντας από κοινού ότι η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων που επέβαλαν οι ξένες και ντόπιες μνημονιακές δυνάμεις, μέχρι δηλαδή το 2070 με τους σημερινούς υπολογισμούς …και βλέπουμε.

Διεκδικούν και περηφανεύονται για το τέλος των μνημονίων, όταν όλο το μνημονιακό έργο, αφόρητο και πνιγηρό, βρόγχος στο λαιμό του λαού, είναι εδώ, με δεκάδες μικρούς και μεγάλους φόρους, με την άμεση και έμμεση φορολογία σε έξαρση, με μισθούς και συντάξεις πενιχρές και καθηλωμένες, με όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις και επιταγές να επικρέμονται σα δαμόκλειος σπάθη, με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο, στα ξένα και ντόπια αρπακτικά στην ημερήσια διάταξη, με όλο το πλαίσιο της ξένης εξάρτησης και υποτέλειας της χώρας.

***

Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής της, η ΝΔ πέρασε σωρεία αντιλαϊκών, αντεργατικών και αντιδραστικών νόμων. Ιδιαίτερα στα δύο χρόνια της πανδημίας, με το λαό κλεισμένο στο σπίτι για μεγάλο διάστημα και με την τρομοκρατία να αλωνίζει, η κυβέρνηση -υποβοηθούμενη από τη στάση συμμόρφωσης στις υγειονομικές υποδείξεις και υποταγής στις κυβερνητικές απαγορεύσεις που κήρυξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25- προώθησε σειρά αντεργατικών νόμων.

Από κοινού αυτές οι δυνάμεις της ψευτοαριστεράς, που φέρουν βαριές πολιτικές ευθύνες, μαζί με τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος παρέλυσαν το εργατικό κίνημα και ανέστειλαν τις μαζικές κινητοποιήσεις, ανοίγοντας το δρόμο στο πέρασμα μέτρων και νόμων που χρόνια ονειρεύεται και θέλει να περάσει το αστικό σύστημα, με αιχμή το νόμο Χατζηδάκη, για την κατάργηση του οχτάωρου, το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, το χτύπημα των σωματείων, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αλλά και για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την πανεπιστημιακή αστυνομία, την ενίσχυση του αυταρχισμού και της καταστολής του λαϊκού κινήματος.

Αυτό τον αυταρχισμό, την καταστολή και την αστυνομοκρατία γνωρίζουν τώρα στις πλάτες τους οι εργάτες της Μαλαματίνας, οι δεκάδες συγκεντρώσεις που δέχονται τόνους χημικών, οι γειτονιές της Αθήνας, των Εξαρχείων και του Στρέφη που αστυνομοκρατούνται.
Και στο ίδιο πλαίσιο του δυσώδους εκφασισμού της δημόσιας ζωής αποκαλύπτονται για άλλη μια φορά οι 15.000(!) «νόμιμες» τηλεφωνικές υποκλοπές του κράτους και η σκοτεινή λειτουργία των ξένων και εγχώριων παρακρατικών μηχανισμών.

***

Πριν λίγες μέρες ο Μακρόν, μιλώντας στο όνομα όλων των Μητσοτάκηδων της Ευρώπης, προειδοποίησε το γαλλικό λαό και τους λαούς τη Ευρώπης «για το τέλος της αφθονίας και της ανεμελιάς».
Αφθονία και ανεμελιά οι εργαζόμενοι στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ούτε είχαν ούτε θα έχουν ποτέ.
Αυτό όμως που «υπόσχονται» εύσχημα οι ηγέτες της Ευρώπης, αυτό που «υπόσχεται» και ο Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό για την επόμενη περίοδο -ό,τι και να πει στη ΔΕΘ- είναι η δραματική εξάπλωση της φτώχειας και της ανασφάλειας.

Το αν ο λαός το χειμώνα που έρχεται θα πεινάσει και θα παγώσει, όπως του «υπόσχονται» και τον διαβεβαιώνουν, θα κριθεί από την απόρριψη ή όχι της κυβερνητικής προπαγάνδας, από την απόρριψη ή όχι των ψεύτικων υποσχέσεων και των διακηρύξεων όλων των αστικών κομμάτων, θα κριθεί από την απόρριψη του απατηλού δρόμου της κοινοβουλευτικής εναλλαγής και του κοινοβουλευτικού δρόμου των ψευτοαριστερών κομμάτων και θα εξαρτηθεί βασικά από την πάλη του λαού, από τους αγώνες που θα δώσει, από την ενότητα και τη μαζικότητά τους, απέναντι στην πολιτική της φτώχειας και της τρομοκρατίας.

Το Μ-Λ ΚΚΕ σε αυτό το δρόμο καλεί το λαό και σε αυτό το δρόμο θα δώσει τις δυνάμεις του, το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό τη συγκέντρωση της ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Καταδικάζοντας για άλλη μια φορά τη διάσπαση του μαζικού κινήματος σε πολλές κινητοποιήσεις, κάτω από μια αντίληψη ενός υποτιθέμενου ταξικού προσανατολισμού που το μόνο που πετυχαίνει είναι όχι η ενίσχυση, όπως λέει, του μαζικού κινήματος αλλά η αποδυνάμωσή του.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το