Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας της κυβέρνησης που τσακίζει τα δικαιώματα των υγειονομικών ετοιμάζει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο την Τρίτη 16 Οκτώβρη, με στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και συγκέντρωση στην πύλη στις 10 π.μ.

To Σωματείο σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Κυβέρνηση και διοίκηση σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε προπαγανδιστική κυβερνητική φιέστα την εκδήλωση “Δημόσιου Απολογισμού” της λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως ακριβώς έκαναν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε άλλα νοσοκομεία.

Πρόκειται για πρόκληση να μας καλούν να ακούσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα περί “αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας”, την ίδια στιγμή που:

● παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και χιλιάδες συνάδελφοί μας (επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ) είναι αντιμέτωποι με την απόλυση.

● μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας κατά 350 εκατ. ευρώ και τον ΕΟΠΥΥ κατά 226 εκατ. ευρώ για το 2018.

● συνεχίζουμε να έχουμε απώλειες στους μισθούς, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και ετοιμάζουν νέα μεγάλη μείωση, με τη μείωση του αφορολόγητου.

● αρνούνται να μας εντάξουν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και αποκλείουν πολλούς συναδέλφους ακόμα και από την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος.

Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο μας:

● στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, με βάση τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό, είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου (οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες). Οι αλλεπάλληλες βάρδιες, απόγευμα – πρωί – νύχτα είναι συχνό φαινόμενο, μεγαλώνει η επαγγελματική εξουθένωση και αυξάνονται προβλήματα υγείας.

● στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία, η πληρότητα που φαίνεται με βάση τις οργανικές θέσεις είναι εικονική γιατί οι κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών καταργήθηκαν με μνημονιακό νόμο και οι ελλείψεις στα αντίστοιχα τμήματα καλύπτονται προσωρινά με τους πρακτικάριους.

● στην ιατρική υπηρεσία, η Αιμοδοσία έχει μόνο τρεις οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών (ο διευθυντής είναι σε μόνιμη απόσπαση), η ΩΡΛ έχει μόνο τέσσερεις οργανικές θέσεις ειδικευμένων κ.λπ. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στις περισσότερες κλινικές.

Η απαράδεκτη κατάσταση “καλύπτεται” από τους επικουρικούς, τους ειδικευόμενους γενικούς γιατρούς, τους παρατασιούχους ειδικευόμενους, ενώ συχνά 55άρηδες ειδικευμένοι αναγκάζονται να κάνουν περισσότερες εφημερίες από όταν ήταν 20 χρόνια νεώτεροι.

● Παρά τις υποσχέσεις περί “εκδίωξης των εργολάβων”, οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται δεκάδες εργολαβικούς συναδέλφους μας, ενώ συχνά ακόμη και για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους χρειάζεται η παρέμβαση του Σωματείου.

Ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκά μέτρα:

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί περί “τέλους των μνημονίων” (χωρίς να έχουν καταργήσει ούτε ένα μνημονιακό νόμο) που συνοδεύονται από την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων (μείωση του αφορολόγητου, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) αποσκοπούν μόνο στο να εμποδίσουν η αγανάκτησή μας να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση για τα δικαιώματά μας.

Μιλάνε για “επιστροφή στην κανονικότητα” γιατί θέλουν να κρύψουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόσθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων είναι ακριβώς αυτή η “ευρωπαϊκή κανονικότητα”. Είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται και θα συνοδεύονται με νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Απόδειξη η είναι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που προβλέπει ανάπτυξη 2,5%, μεγάλο “πρωτογενές πλεόνασμα”, αύξηση της φοροληστείας των λαϊκών οικογενειών και νέες φοροαπαλλαγές για τα επιχειρηματικά κέρδη.

Προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες” που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την “πώληση” υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Για να μπορούν να “ανταπεξέλθουν” τα νοσοκομεία χρειάζονται εργαζόμενους με λιγότερα δικαιώματα, με μικρότερο “μισθολογικό κόστος”.

Στην κατεύθυνση αυτή, αναθέτουν στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Ε. (όπως ονομάστηκε η ΕΣΑΝ Α.Ε.) να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 18 δημόσια νοσοκομεία.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Κύπρου, όπου από 1/1/2019, η λειτουργία των νοσοκομείων ως “αυτοτελείς μονάδες” συνοδεύεται από:

● εισαγωγή νέου “ευέλικτου” ωραρίου εργασίας, νέου μισθολογίου και συστήματος αξιολόγησης των εργαζομένων.

● σταδιακή κατάργηση της μόνιμης εργασίας, αφού όλες οι νέες προσλήψεις θα γίνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Καταργήσεις οργανικών θέσεων, ξεκινώντας από 500 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Στην κυβερνητική προπαγάνδα απαντάμε με την αλήθεια για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι.

Στις “υποσχέσεις τους” απαντάμε με τις διεκδικήσεις μας για:

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αναμόρφωση του Οργανισμού ώστε να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες.

► να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί).

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

► να μην περικοπεί το ανθυγιεινό επίδομα. Να επεκταθεί και να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους.

► δημιουργία δημόσιου δωρεάν βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού για τα παιδιά των εργαζομένων. Αναβάθμιση της συγκοινωνιακής σύνδεσης του νοσοκομείου.

Καλούμε όλα τα Σωματεία και τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής να συμμετέχουν στην συγκέντρωση και να αγωνιστούμε μαζί για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με στάση εργασίας στις 8 ΝΟΕΜΒΡΗ μαζί με δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία. Απαιτούμε από ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το