ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ (Α.Π.Ε. ΜΟΔ)

Blog συνδυασμού: apemou.blogspot.gr

Αγωνιστική απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, αφού επέβαλε ένα σκληρό πλαίσιο απαγορεύσεων, αστυνομοκρατίας, καταστολής, φτώχειας και ανεργίας όλο το προηγούμενο διάστημα με πρόσχημα την πανδημία τώρα, μέσω του υπουργού εργασίας Χατζηδάκη (γνωστού για το ξεπούλημα της Ολυμπιακής, της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ), κηρύττει πλέον ανοιχτά τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας.

Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, στο όνομα του «εκσυγχρονισμού» της εργατικής νομοθεσίας, επιτίθενται στον πυρήνα των βασικών εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων όπως είναι το 8ωρο, η πληρωμή των υπερωριών, η κυριακάτικη αργία,  το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Πασπαλίζοντας το νομοσχέδιο με την «ασημόσκονη» διατάξεων σε θετική κατεύθυνση, δευτερεύουσας σημασίας και με μια τεράστια επικοινωνιακή εκστρατεία οργουελιανής έμπνευσης, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τον βασικό κυβερνητικό στόχο, που είναι ο απόλυτα εκμεταλλευόμενος «εργαζόμενος λάστιχο», χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη, βορά στις διαθέσεις του κεφαλαίου και της εργοδοσίας.

Το νομοσχέδιο είναι ακραία αντεργατικό! Η κυβέρνηση, κάτω από τις προσταγές του ΣΕΒ και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, επιδιώκει να νομιμοποιήσει και να διευρύνει το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας  που έχει ήδη επιβληθεί με το πρόσχημα και το άλλοθι της πανδημίας με την:

  • Κατάργηση του 8ωρου και καθιέρωση του 10ωρου «λάστιχο» με απλήρωτες υπερωρίες.
  • Ρύθμιση των όρων εργασίας με ατομικές συμβάσεις, με το αντιδραστικό επιχείρημα ότι εργαζόμενοι και εργοδότες είναι ισότιμοι.
  • Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σχεδόν στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων από καταχρηστικές απολύσεις-διώξεις.
  • Περαιτέρω διάλυση του ΣΕΠΕ δια της «αναβαθμίσεως» αφού πλέον το έχει απαξιώσει, με μια από τις πρώτες νομοθετικές της πρωτοβουλίες.
  • Επέκταση της τηλεργασίας, μιας από τις πιο βάρβαρες μορφές ελαστικής εργασίας, αφού καταργεί τα όρια μεταξύ εργασιακού βίου και οικογενειακής και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους και τους αποκόπτει παράλληλα από το εργασιακό τους περιβάλλον.
  • Φακέλωμα των συνδικάτων και των μελών τους, με την υποχρεωτική ένταξή τους σε κυβερνητικό μητρώο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούν να συνάπτουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Κρατική και εργοδοτική  παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των σωματείων, με την επιβολή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

  • για την κήρυξη απεργίας και τη διενέργεια εκλογών. Κάτι στο οποίο πρωτοστατούν και συνδικαλιστικές δυνάμεις εντός του ΣΕΜΟΔ.
  • Περαιτέρω περιορισμό του δικαιώματος στη απεργία, με την  καθιέρωση «προσωπικού ασφαλείας» στο 1/3 των εργαζομένων.
  • Κατάργηση της συνδικαλιστικής προστασίας, παραδίδοντας τα ταξικά συνδικαλιστικά στελέχη ανυπεράσπιστα απέναντι στην εργοδοσία.
  • Ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, αφού η υπεράσπιση της απεργίας απέναντι στους απεργοσπάστες και η περιφρούρησή της μετατρέπεται ουσιαστικά σε «ιδιώνυμο».

Το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας. Αντίθετα, θέλει να ξεθεμελιώσει ότι απέμεινε όρθιο από εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα μετά τον οδοστρωτήρα της μνημονιακής περιόδου. Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν «προαπαιτούμενο» και δέσμευση της κυβέρνησης προς την ΕΕ για να λάβει χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό «Ταμείο Ανάκαμψης», καθώς συμπεριλαμβάνονται στο διαβόητο «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Τον πραγματικό στόχο της εκτόξευσης των κερδών του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου, με την υπερεκμετάλλευση σε συνθήκες συνδικαλιστικού απαρτχάιντ, προσπαθούν να τον κρύψουν με ευφυολογήματα περί μαζέματος της ελιάς, 4ήμερης εργασίας, επιπλέον διακοπών και διατυπώσεων από τον υπουργό του στυλ «ποιος είμαι εγώ που θα στερήσω από τον εργαζόμενο χρόνο με τα παιδιά του».

 Όταν στη χώρα μας ο βασικός μισθός εξασφαλίζει μόνο φτώχια, όταν η ανεργία καλπάζει και μόνο νέες θέσεις εργασίας δε δημιουργεί το καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών, όταν οι εργαζόμενοι δεν εξαντλούν καν την κανονική άδεια που δικαιούνται, όταν τα δήθεν επιπλέον ρεπό ως αντιστάθμισμα των απλήρωτων υπερωριών δεν θα έχουν καν την προσαύξηση σε ώρες που έχουν οι πληρωμένες υπερωρίες σε αμοιβή, όταν η εργασία 10-13 ώρες ημερησίως δεν θα μας στερεί μόνο τα παιδιά μας αλλά και τον εαυτό μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης θα πρέπει:

  • Να υψωθεί ένα φράγμα πανεργατικών αγώνων που να απαιτεί να αποσυρθεί και να μην ψηφισθεί το νομοσχέδιο.
  • Να απομονωθούν οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις που βάζουν φραγμό στην ανάπτυξη μαζικών παρατεταμένων αγώνων.
  • Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα να ξεκινήσουν έναν πολύμορφο αγώνα που δεν θα εξαντλείται σε μια κινητοποίηση της τελευταίας στιγμής, όταν το νομοσχέδιο θα είναι ήδη στη Βουλή για ψήφιση.
  • Να γίνουν γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις ενημέρωσης των εργαζομένων.
  • Να επιδιωχθεί ο μέγιστος αγωνιστικός συντονισμός σωματείων.
  • Να πιεστούν οι ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν ενιαίους μαζικούς και παρατεταμένους πανεργατικούς αγώνες και συλλαλητήρια.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε να κινηθεί και ο ΣΕΜΟΔ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το