Στη φωτογραφία: Γάλλοι αγρότες μπλοκάρουν έναν δρόμο που οδηγεί στον πυρηνικό σταθμό Golfech κοντά στην Τουλούζη. © AFP / Εντ Τζόουνς

Η δράση των Γάλλων αγροτών και εργατών γεωργίας ακολουθεί παρόμοιες διαδηλώσεις στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία

Αγρότες έκλεισαν δρόμους με τρακτέρ και φορτηγά σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας τη Δευτέρα, συνεχίζοντας τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εργάτες της γεωργίας πέταξαν πέτρες και χαλίκια για να κάνουν τις εξόδους του αυτοκινητόδρομου απρόσιτες κοντά στην πόλη Περπινιάν στα νοτιοδυτικά της χώρας. Οι δρόμοι που οδηγούν στο πυρηνικό εργοστάσιο Golfech βόρεια της Τουλούζης έκλεισαν επίσης. Ο χειριστής του εργοστασίου είπε ότι συνέχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια παρά τις ενέργειες των διαδηλωτών.

Οι αγρότες είπαν ότι ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους λόγω των υψηλών φόρων στα καύσιμα τρακτέρ, των φθηνών εισαγωγών, της πίεσης στις τιμές από τους λιανοπωλητές, της έλλειψης νερού και της υπερβολικής γραφειοκρατίας τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ.

Η δράση των Γάλλων αγροτών ακολουθεί παρόμοιες διαδηλώσεις από τους Γερμανούς, Ολλανδούς, Πολωνούς και Ρουμάνους ομολόγους τους. Η Γερμανία έχει δει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν καταδικάσει όχι μόνο τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά και την απόφαση του Βερολίνου να περικόψει τις επιδοτήσεις ντίζελ αξίας 480 εκατομμυρίων ευρώ (520 εκατομμύρια δολάρια) για τον κλάδο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κίνηση λίγο αφότου είπε ότι η γερμανική υποστήριξη για την Ουκρανία θα διπλασιαστεί στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024. Οι αγρότες έχουν μπλοκάρει δρόμους στην πρωτεύουσα και αλλού σε ολόκληρη τη χώρα από τον Δεκέμβριο, γεγονός που μέχρι στιγμής έχει πείσει το Βερολίνο να κάνει τις περικοπές επιδοτήσεις σταδιακά.

Η γαλλική κυβέρνηση υπόσχεται εδώ και μήνες να εισαγάγει έναν νόμο που θα στηρίξει τους αγρότες. Ωστόσο, την Κυριακή, είπε ότι η νομοθεσία θα αναβληθεί για τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες, καθώς χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση.

Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal και ο Arnaud Rousseau, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, FNSEA, πραγματοποίησαν συνάντηση τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Του είπαμε [Attal] ότι δεν θα αρκεστούμε στα λόγια», είπε ο Ρουσό στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες. «Του είπαμε ότι, για να χτίσει αυτοπεποίθηση, έπρεπε να πάει στο γήπεδο. Δεσμεύτηκε να συναντήσει αγρότες στο χωράφι τις επόμενες ημέρες».

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο ραδιόφωνο France Inter, ο επικεφαλής της FNSEA δεσμεύτηκε ότι οι αγρότες δεν θα σταματήσουν να διαμαρτύρονται μέχρι να επιτύχουν τους στόχους τους. «Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας και για όσο διάστημα χρειαστεί, θα διοργανωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός δράσεων», τόνισε ο Ρουσώ.

Το Politico ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο έναν ανώνυμο υπουργό της γαλλικής κυβέρνησης, ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν “ταραγμένος” από τις διαδηλώσεις στις αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γάλλος ηγέτης ανησυχεί ότι η δεξιά “Εθνική Συσπείρωση” της Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κρίση για να κλέψει ψήφους από το κόμμα του “Αναγέννηση” στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

δείτε τις δράσεις των γάλλων αγροτών εδώ

επίσης εδώ
και εδώ

          και εδώ

 

πηγή: RT World News, sky news

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το