Με την κυβέρνηση να επιμένει σε ένα… ονειρικό αφήγημα, το αποτέλεσμα των ροών μισθωτής απασχόλησης του φετινού Οκτωβρίου είναι το πέμπτο χειρότερο της τελευταίας 20ετίας.

Τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, αλλά η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί, αποτυπώνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Με την κυβέρνηση, να επιμένει σε ένα… ονειρικό (και πολιτικά βολικό, βεβαίως- βεβαίως) οικονομικό και κοινωνικό αφήγημα το αποτέλεσμα των ροών μισθωτής απασχόλησης του φετινού Οκτωβρίου είναι το πέμπτο χειρότερο της τελευταίας 20ετίας, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης και των κυβερνητικών χειρισμών, είναι βαθύ.

Έμπειροι συνδικαλιστές και εργατολόγοι, πριν από λίγους μήνες, αντιμετωπίστηκαν ως σύγχρονες «Κασσάνδρες» από τους αρμοδίους, όταν εξέφραζαν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα της αναστολής συμβάσεων, θεωρώντας ως κομβικό μήνα τον Οκτώβριο, οπότε θα ολοκληρωνόταν και η τουριστική περίοδος, η οποία δημιούργησε θέσεις απασχόλησης.

Από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον Οκτώβριο, προκύπτει αύξηση της ανεργίας, μείωση των θέσεων εργασίας, ενίσχυση της ευέλικτης απασχόλησης και υψηλά ποσοστά μακροχρονίως ανέργων:

  • Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι αυξήθηκαν κατά 40.471 μέσα σε ένα μήνα, φθάνοντας τους 987.763.
  • Ο αριθμός των ανέργων, είναι μειωμένος κατά 55.946 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Ωστόσο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 4.563 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019 (προ υγειονομικής κρίσης) όποτε επικρατούσε μια -έστω και μνημονιακή- «κανονικότητα».
  • Οι μακροχρονίως άνεργοι, δηλαδή όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, αγγίζουν το 60% του συνόλου (575.801).
  • Σημαντική μείωση κατέγραψαν οι επιδοτούμενοι άνεργοι. Τον Οκτώβριο υποχώρησαν στους 104.184, λιγότεροι κατά 33.013 (-24,06%) σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αλλά επίσης λιγότεροι κατά  61.851 (-37,25%), σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020.
  • Στις 70.048 ανήλθαν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Οκτώβριο. Πρόκειται για απώλεια 36.692 θέσεων εργασίας περισσότερων, σε σχέση με τις 33.356 που είχαν χαθεί τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Κι αυτό γιατί ενώ οι προσλήψεις ήταν αυξημένες φθάνοντας τις 230.174 προσλήψεις (33.890 περισσότερες σε σχέση με πέρσι), αυξημένες ήταν οι απολύσεις και οι παραιτήσεις οι οποίες ανήλθαν στις 300.222 (70.582 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι).
  • Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και αυτόν τον μήνα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες καλύπτουν το 53,53% των προσλήψεων που έγιναν τον Οκτώβριο.
  • Αρνητικό πρόσημο ως προς το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες με το αρνητικό ρεκόρ για τις ηλικίες από 45 έως 64 ετών (-27.167).

Με αυτά τα δεδομένα, δείχνει πλέον μονόδρομος για τους πολίτες (εργαζόμενους και άνεργους), η προτροπή του Μπέρτολ Μπρεχτ ότι “η πραγματικότητα είναι εκεί και σε περιμένει, θέλει να αλλάξει, άλλαξέ την.”

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το