ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ευρυτανίας καταγγέλλει στο λαό της πόλης του Καρπενησίου το «πογκρόμ» που έχει εξαπολύσει η Κυβέρνηση και τα περιφερειακά και τοπικά στελέχη της εκπαίδευσης ενάντια στο δικαίωμα στην μόρφωση εκατοντάδων μαθητών στην πόλη μας.
Μετά την ανακατάταξη της μοριοδότησης των σχολείων την πόλης και τον υποβιβασμό τους σε 2 μόρια από 5, όπως καταγγείλαμε με πρόσφατη ανακοίνωσή μας, η υποβάθμιση και η συρρίκνωση των σχολικών μονάδων βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση – Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και ΔΔΕ Ευρυτανίας.
Το νέο τσεκούρι περικοπών περιλαμβάνει την εξαφάνιση τμημάτων στο 1ο Γυμνάσιο καθώς και στο ΓΕΛ Καρπενησίου. Μεταξύ αυτών των τμημάτων περιλαμβάνονται τμήματα Γενικής παιδείας όπως στο 1ο Γυμνάσιο που στην Α΄ Τάξη με 54 μαθητές και παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ανάμεσα σε αυτά, οι παραπάνω υπηρεσιακοί παράγοντες επιλέγουν να κάνουν 2 τα τμήματα (27 + 27) και όχι 3 όπως προβλέπεται από τους νόμους και τις εκάστοτε ισχύουσες εγκυκλίους του Υ.Π.Ε.Θ. Στη Β΄ Γυμνασίου με 50 μαθητές θέλουν να κάνουν επίσης 2 τμήματα των 25 ατόμων ενώ στην Γ΄ Τάξη με 54 μαθητές και με 9 ανάμεσα σε αυτούς με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως πιστοποιούνται από το ΚΕΔΔΥ, βλέπουν σαν προσφορότερη λύση τα 2 τμήματα και όχι τα 3. Εδώ να σημειώσουμε ότι στο 1ο Γυμνάσιο έχουν γίνει και αιτήσεις μεταγραφών που θα αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών. Παρόλα αυτά είναι χαρακτηριστική η εμμονή του ΔΔΕ κ. Δημητρίου για 7 τμήματα, επιχειρώντας μάλιστα να αποτρέψει και τις όποιες, καθόλα νόμιμες, μεταγραφές μαθητών, ασκώντας πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.
Την ίδια ώρα στο ΓΕΛ Καρπενησίου, μοναδικό αυτόνομο ΓΕΛ στο νομό και μάλιστα με σπουδαίες επιδόσεις και επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και παρ ότι το σχολείο έχει αιτηθεί στις Ομάδες Προσανατολισμού να γίνουν λειτουργικά τμήματα, ο κ. Δημητρίου επιλέγει τμήμα 22 μαθητών στην Θεωρητική Κατεύθυνση της Γ Λυκείου. Ενώ τα τμήματα Γενικής Παιδείας της Β΄ Λυκείου από 4 που ήταν την περσινή χρονιά συρρικνώνονται σε 3 των 26 μαθητών το καθένα.
Όλα αυτά αποκαλύπτουν τον αντιεκπαιδευτικό τους σχεδιασμό.
Είναι ντροπή να στοιβάζουν τους μαθητές μας σαν σαρδέλες σε μεγάλα τμήματα για να μειώσουν τις τάξεις και τους εκπαιδευτικούς, Και είναι διπλή ντροπή αυτό να γίνεται σε έναν τόπο με τις ιδιαιτερότητες του νομού μας, που το δημόσιο σχολείο και η γνώση που αυτό παρέχει στα παιδιά, είναι ακόμη η μόνη ευκαιρία για να ανοίξουν τα φτερά τους, ιδιαίτερα αυτά των φτωχότερων οικογενειών. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να πιάσουν τα επαίσχυντα πλάνα του ΟΟΣΑ (που κατά τ’ άλλα τον ξορκίζουν) για την αναλογία μαθητών – καθηγητών.
Η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Νομού Ευρυτανίας τονίζει ότι δεν μπορεί να κρυφτεί η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που βασικός στόχος της είναι η αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική, οι περικοπές και οι αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να θωρακίσει τα μονοπώλια και να τροφοδοτήσει παραπέρα την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι περάσαμε πλέον στην «μεταμνημονιακή εποχή» υποδεικνύει την παραπάνω κατάσταση ως «κανονικότητα», την ώρα που συνεχίζεται το διαρκές μνημόνιο για την Παιδεία, που όλοι οι αντιλαϊκοί και αντεργατικοί νόμοι είναι σε ισχύ, που τα σχολεία ανοίγουν με χιλιάδες κενά. Δεν έχουν κανένα δισταγμό να εφαρμόσουν το αναχρονιστικό και προκλητικό θεσμικό πλαίσιο που ψήφισαν πρόσφατα και που προβλέπει μέχρι και τριάντα μαθητές στην τάξη (27 + 10 %).
Την ίδια ώρα ευθύνες και μάλιστα προσωπικές έχουν και τα τοπικά υπηρεσιακά στελέχη, Ο ΔΔΕ Ευρυτανίας κ. Δημητρίου και ο ΠΔΠΔΕ Στερεάς Ελλάδας κ. Δημητρίου επίσης, οι οποίοι χρησιμοποιώντας κάθε αντιεκπαιδευτικό εργαλείο που διαθέτουν στην φαρέτρα τους, γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» προσπαθώντας να στηρίξουν αυτήν την πολιτική απαρέγκλιτα, αποδεικνύοντας με την στάση τους, ότι αν δεν αγαπάς τον τόπο που υπηρετείς και τις ανάγκες του, τότε μοιραία γίνεσαι επιζήμιος γι΄ αυτόν.
Γι΄ αυτό λοιπόν, κανένας συμβιβασμός με τη μιζέρια!
Είναι ίδια η πολιτική που πετσοκόβει τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς και τις συντάξεις, που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο μ’ αυτήν που συνθλίβει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών!
Μόνος δρόμος είναι μέσα από τα σωματεία να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• Τα τμήματα γενικής παιδείας, επιλογής κλπ. σε Γυμνάσιο και Λύκειο, οι ομάδες προσανατολισμού, να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών και να εγκριθούν όλα.
• Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις ομάδες προσανατολισμού – 10 στα εργαστήρια.
Καλούμε τους διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχτούν αυτά τα σχέδια, τους αιρετούς και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μην νομιμοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια.
Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ με άμεση μονιμοποίηση 25 χιλιάδων αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια.
Όλοι Εκπαιδευτικοί-Γονείς-Μαθητές στον κοινό αγώνα για την Υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το