Δημοσιεύεται παρακάτω η ομιλία του ηγέτη της Κομμουνιστικής Διεθνούς και επικεφαλής της βουλγαρικής εργατικής τάξης Γκεόργκι Δημητρόφ (02/07/1949), στις 28/11/1946 για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Πατριωτικού Μετώπου, της οποίας προΐστατο ο ίδιος.

Το Πατριωτικό Μέτωπο ιδρύθηκε στις 17 Ιούλη 1942 ως αντιστασιακό κίνημα. Συμμετείχαν σε αυτό το Εργατικό Κόμμα Βουλγαρίας (κομμουνιστές), το Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα, η Βουλγαρική Αγροτική Εθνική Ένωση και ο στρατιωτικοπολιτικός κύκλος “Ζβενό” (“Σύνδεσμος”). Ηγήθηκε της νικηφόρας λαϊκής εξέγερσης της 9ης Σεπτέμβρη 1944 και σχημάτισε κυβέρνηση, με επικεφαλής μέλος του Ζβενό, που κήρυξε τον πόλεμο στις χώρες του Άξονα.

Μεταπολεμικά, το Πατριωτικό Μέτωπο εξελίχθηκε σε πολιτικό συνασπισμό, ενώ η κυβέρνησή του, αποσκοπώντας στην άμεση εκλογική νομιμοποίησή της, ψήφισε εκλογικό νόμο με τον οποίο για πρώτη φορά δινόταν δικαίωμα ψήφου σε νέες ομάδες πληθυσμού, όπως τις ανύπαντρες γυναίκες, το στρατό και την αστυνομία, ενώ κατέβασε και το ηλικιακό όριο στα 23 χρόνια.

Παρά την πρόθεση της κυβέρνησης του Πατριωτικού Μετώπου για διεξαγωγή εκλογών στις 26 Αυγούστου 1945, ΗΠΑ και Βρετανία, καταλαβαίνοντας ότι οι πολιτικοί τους αντιπρόσωποι θα υφίσταντο ταπεινωτική εκλογική ήττα, παρενέβησαν στα εσωτερικά της χώρας, ζητώντας αναβολή, υπολογίζοντας έτσι στη φυσιολογική φθορά μιας κυβέρνησης που έχει να διαχειριστεί τα συντρίμμια από την πολυετή φασιστική διακυβέρνηση και τον πόλεμο και την παρουσία στη χώρα Συμμαχικής Επιτροπής Ελέγχου. Το Πατριωτικό Μέτωπο, παρά τις χιλιάδες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια που στιγμάτισαν την προδοσία της αντιπολίτευσης που με επικεφαλής το Ν. Πετκόφ ζήτησε την επέμβαση των αγγλοαμερικάνων για την αναβολή των εκλογών, δέχτηκε την αναβολή των εκλογών για τις 18 Νοέμβρη του 1945. Όμως και πάλι η αγγλοαμερικανόδουλη αντιπολίτευση αρνήθηκε τη συμμετοχή της. Οι εκλογές για την 26η Τακτική Εθνοσυνέλευση έλαβαν χώρα, με συμμετοχή 86%. Εντούτοις, ΗΠΑ-Βρετανία αρνούνταν να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του Πατριωτικού Μετώπου. Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση ανασυγκροτήθηκε σε νέα κόμματα και πολιτικές συμμαχίες, αλλά και σχημάτιζε παράνομες οργανώσεις στο στρατό, όπως “Τσάρος Κρουμ”, “Ουδέτερος αξιωματικός” κ.ά.

Το Πατριωτικό Μέτωπο, με τη διακυβέρνησή του και την εποικοδομητική δραστηριότητά του, ανέδειξε στην πράξη τη διαφορά του από τους αντιπάλους του και αντιπάλους της ανοικοδόμησης της χώρας, οι οποίοι μάλιστα τρομοκρατούσαν το λαό με το επιχείρημα ότι οι Δυτικοί δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ κυβέρνηση Πατριωτικού Μετώπου και δεν θα υπογραφεί συνθήκη ειρήνης. Προχώρησε μάλιστα σε δημοψήφισμα για το Πολιτειακό. Mε βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, σε σύνολο 4.509.354 ψηφοφόρων, ψήφισαν 4.132.107 (91,63%), εκ των οποίων 175.234 (4,37%) για τη διατήρηση της μοναρχίας και 3.833.183 (92,72%) για την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας, ενώ 123.690 ήταν τα άκυρα ψηφοδέλτια. Έτσι, στις 15 Σεπτέμβρη 1946, στη συνεδρίαση της 26ης Τακτικής Εθνοσυνέλευσης ανακηρύχθηκε η Βουλγαρία Λαϊκή Δημοκρατία.

Ακολούθως, το Πατριωτικό Μέτωπο προκήρυξε εκλογές για τις 27 Οκτώβρη 1946, όπου σάρωσε, αποσπώντας το 70,10% των ψήφων και 366 στις 465 έδρες της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, παρότι τα μέλη του κατέβηκαν ξεχωριστά (ΕΚΒ(κ): 53,16%/279 έδρες, Αγροτικό:13,23%/69 έδρες, Σοσιαλδημοκρατικό: 1,87%/8 έδρες Ζβενό 1,65%/9 έδρες). Το ΕΚΒ(κ), με 400.000 μέλη ήδη το 1946, θα μπορούσε από μόνο του να σχηματίσει κυβέρνηση, εντούτοις προτίμησε μια κυβέρνηση Πατριωτικού Μετώπου, στην οποία, για πρώτη φορά επικεφαλής θα ήταν ένας κομμουνιστής, ο Γκ. Δημητρόφ.

Περιττό να ειπωθεί ότι η φημολογία της αντιπολίτευσης για τη συνθήκη ειρήνης αποδείχτηκε αβάσιμη πολύ γρήγορα, όταν στις 10 Φλεβάρη 1947 αυτή υπογράφτηκε με ευνοϊκή έκβαση για τη Βουλγαρία.

Περιττό επίσης να ειπωθεί ότι πρόκειται για προγραμματικές δηλώσεις που, σε χτυπητή αντίθεση με προγραμματικές δηλώσεις από νεοεκλεγείσες αστικές κυβερνήσεις, έγιναν πράξη. Σε αυτό συνέβαλε σίγουρα και η δουλειά που ήδη είχε γίνει: το γεγονός ότι το 1946, δεν είχαν πια απόλυτη εξουσία οι αντίπαλοί της, καθώς ο κοινωνικοποιημένος τομέας έδινε το 30% της βιομηχανικής παραγωγής (η οποία ήταν κατά 15% ανώτερη αυτής του 1939), είχαν δημιουργηθεί 444 γεωργικοί παραγωγικοί συνεταιρισμοί που συνένωναν 1.478.437 στρέμματα, καθώς και οι πρώτοι μηχανοτρακτερικοί σταθμοί, ενώ υπήρχαν επίσης ήδη 570 παραγωγικοί συνεταιρισμοί βιοτεχνών και τεχνιτών με 15.249 μέλη. Όλα αυτά αποτελούσαν μια καλή βάση εκκίνησης, παρά τις τρομερές δυσκολίες με την ξηρασία που έθετε σε κίνδυνο την τροφοδοσία του πληθυσμού, αλλά και τα νέα προβλήματα που δημιουργούσε η ζωή (π.χ. συνεταιρισμοί που ήταν παρασιτικοί και άρα ανταγωνιστικοί με την κοινωνία) και τα οποία ο Δημητρόφ πραγματεύεται στην ομιλία του, η οποία ίσως να ξενίσει κάποιους, λόγω της μετριοπάθειάς του έναντι “παραδοσιακών αντιπάλων” όπως η Εκκλησία ή η ιδιωτική πρωτοβουλία στην οικονομία.

***

Γκεόργκι Δημητρόφ: Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας κυβέρνησης του Πατριωτικού Μετώπου (28/11/1946)

Κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι του έθνους!

Η κυβέρνηση, της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, αποτελεί, με τη σύνθεση και το χαρακτήρα της, μια κυβέρνηση του Πατριωτικού Μετώπου. Θα ασκήσει ακόμα πιο ενεργητικά και σταθερά την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης για την πλήρη και συνεπή εφαρμογή του προγράμματος του Πατριωτικού Μετώπου.

Έχοντας αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ως αποτέλεσμα της ιστορικής νίκης της λαϊκής εξέγερσης στις 9 Σεπτέμβρη του 1944, το Πατριωτικό Μέτωπο ήταν σε θέση να προσφύγει τρεις φορές μέσα σε δύο χρόνια στη λαϊκή ετυμηγορία, και της δόθηκε η εμπιστοσύνη του λαού και τις τρεις φορές.

Οι εκλογές για τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, που διεξήχθησαν στη βάση ενός πλήρως δημοκρατικού εκλογικού νόμου, έλαβαν χώρα με πνεύμα πλήρους τάξης και ελευθερίας, όπως και αμερόληπτοι παρατηρητές παραδέχονται.

Η λαμπρή νίκη του Λαϊκού Μετώπου σε αυτές τις εκλογές έδειξε ξεκάθαρα την ακλόνητη εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του βουλγαρικού λαού στο Πατριωτικό Μέτωπο. Η νίκη αποτελεί ένδειξη για το πόσο βαθιές είναι οι ρίζες του Πατριωτικού Μετώπου, ως μιας ιστορικά απαραίτητης ένωσης των αντιφασιστικών, δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του βουλγαρικού λαού.

Η ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας και οι εκλογές για τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση στη βάση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 9 Σεπτέμβρη, ολοκλήρωσαν μία φάση στην ανάπτυξη της χώρας μας και τις προσπάθειές μας για εδραίωση της λαϊκής εξουσίας. Οι ελπίδες της αντίδρασης για την παλινόρθωσή της, για να οδηγήσει ξανά τη Βουλγαρία πίσω στο μισητό παρελθόν, διαλύθηκαν στις εκλογές για τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Το Πατριωτικό Μέτωπο εδραιώθηκε πλήρως ως ο οδηγός της μοίρας της Βουλγαρίας. Το ζήτημα σχετικά με τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του Πατριωτικού Μετώπου έχει επιλυθεί από το λαό μας με θετικό τρόπο.

Η χώρα μας τώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Τα θεμέλια της λαϊκής δημοκρατίας έχουν δημιουργηθεί και είναι σταθερά. Ο δρόμος για την ολόπλευρη ανοικοδόμηση της νέας Λαϊκής Δημοκρατίας μας έχει ανοιχτεί. Η πιθανότητα για την πλήρη εξομάλυνση της εσωτερικής και διεθνούς κατάστασης της χώρας μας είναι πολύ μεγάλη.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εχθροί του λαού μας δεν θα παρατήσουν τις προσπάθειές τους για να υποσκάψουν τη λαϊκή εξουσία. Να γιατί αυτή θα συνεχίσει να παλεύει σταθερά και με συνέπεια για να εξαλείψει τα υπολείμματα του φασισμού και να βάλει χαλινάρι στην αντίδραση. Παράλληλα, θεωρεί εφικτό και απαραίτητο να καταργήσει στο εγγύς μέλλον πλήθος μέτρων που κατά την πρώτη φάση μετά τη λαϊκή εξέγερση της 9ης Σεπτέμβρη του 1944 ήταν απολύτως απαραίτητα για τη διασφάλιση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας. Στο οικονομικό επίπεδο, επίσης, θεωρεί εφικτό και απαραίτητο, προκειμένου να εντατικοποιήσει την παραγωγή, να μετριάσει και να καταργήσει πλήθος περιορισμών που είχαν επιβληθεί στην ιδιωτική επιχείρηση και οικονομική δραστηριότητα, ιδίως αναφορικά με τους αγρότες, καθόσον αυτοί οι περιορισμοί δεν υπαγορεύονται από την ανάγκη για διασφάλιση της προμήθειας τροφίμων στο λαό και άλλων τέτοιων αναγκών του έθνους συνολικά.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να εφαρμόσει αυστηρά το νόμο, την τάξη και την πλήρη ασφάλεια για δημιουργική δουλειά, για κάθε χρήσιμη ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία, για τη ζωή και την περιουσία του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει την αυστηρή κρατική πειθαρχία, απαιτώντας από όλους τους τομείς της διοίκησης και τους αξιωματούχους της να ασκούν τα καθήκοντά τους και να εκπληρώνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και εντολές πάραυτα και συνειδητά. Θα συνεχίσει αποφασιστικά και χωρίς να διστάζει την εδραίωση και ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού, των κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μαθημάτων, ώστε αυτά είναι εντελώς κατάλληλα να υπηρετούν το λαό. Η κυβέρνηση θα λάβει αυστηρά μέτρα για το ξερίζωμα της γραφειοκρατίας και όλων των σημαδιών διαφθοράς στη διοίκηση.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην οργάνωση και το ρόλο της λαϊκής πολιτοφυλακής. Θα είναι καθήκον της να εδραιώσει και να αναπτύξει περαιτέρω αυτή την πρόοδο σε τέτοιο βαθμό ώστε η λαϊκή πολιτοφυλακή να είναι πλήρως σε θέση να εκπληρώνει αξιοπρεπώς τα καθήκοντά της ως φύλακα του νόμου και της τάξης υπό τις νέες συνθήκες.

Η κυβέρνηση θα δείξει ιδιαίτερη προσοχή για την εδραίωση της μαχητικής ικανότητας του στρατού μας ως λαϊκού στρατού, ο οποίος θα είναι συνδεόμενος με το λαό για πάντα και θα είναι πραγματικός φύλακας της χώρας μας και της εθνικής μας ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Θα δοθούν οι απαραίτητες ηθικές και πολιτικές προϋποθέσεις για να διασφαλιστούν σταθερές υπηρεσίες και ένα υλικό επίπεδο για τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του στρατού μας.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με ακόμα πιο συστηματική αποτελεσματικότητα την πολιτική της στη δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια, ιδίως στον τομέα της προστασίας της μητέρας και του παιδιού. Θα ενθαρρύνει και θα βοηθήσει κάθε ιδιωτική και δημόσια πρωτοβουλία για την οικοδόμηση κατοικιών και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης κατοικιών.

Η κυβέρνηση θα δείξει έγνοια για τη γενική ανάπτυξη και πρόοδο της εθνικής κουλτούρας. Θα επιδοτήσει, θα βοηθήσει και θα παρέχει τους πόρους για κάθε δημιουργική δραστηριότητα και πρωτοβουλία που στόχο έχει να προωθεί την εθνική κουλτούρα και θα ωθήσει την ανάπτυξή της σε προοδευτική γραμμή.

Η κυβέρνηση θα παρέχει ολόπλευρη προστασία στη χειρωνακτική και πνευματική εργασία ως έναν βασικό παράγοντα στην οικοδόμηση της ευημερίας του λαού μας. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι νέοι θα έχουν ιδιαίτερη προστασία και ενθάρρυνση.

Η κυβέρνηση θα δώσει αποφασιστικά προτεραιότητα στην νεολαία που αφοσιωμένα υπηρετεί το λαό σε κάθε τομέα της διοικητικής, δημόσιας, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Στην πατριωτική μας νεολαία, που πήρε σημαντικό μέρος στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και μεγάλωσε ως ένας ισχυρός πρωτοπόρος του Πατριωτικού Μετώπου, θα δοθεί πλήρης δυνατότητα για συμμετοχή στην οικοδόμηση της Λαϊκής Δημοκρατίας μας. Η φροντίδα για την εκπαίδευση της νεολαίας, για την κατάρτιση πλήθους πολιτιστικών και τεχνικών στελεχών, για την κουλτούρα της φυσικής άσκησης, για θερινές κατασκηνώσεις, για το κίνημα των μπριγάδων εργασίας των νέων, για τα παιδιά και τους εφήβους θα έχει την ιδιαίτερη προσοχή της κυβέρνησης.

Εκτιμώντας πολύ θετικά το γεγονός ότι οι γυναίκες παίρνουν όλο και πιο ενεργό μέρος στη ζωή της κοινωνίας από τότε που επάξια απέκτησαν ίσα δικαιώματα, η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλατιά και χρήσιμη συμμετοχή τους σε κάθε τομέα της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Το Πατριωτικό Μέτωπο έχει δώσει τη δέουσα προσοχή στη Βουλγαρική Εθνική Εκκλησία, δίνοντας την απαραίτητη βοήθεια για την ιερατική της οργάνωση, που την βοήθησε να θέσει τέρμα στο σχίσμα και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Το θετικό αποτέλεσμα εκδηλώθηκε με το φετινό εορτασμό της χιλιετίας από την ίδρυση του Μοναστηριού της Ρίλα, στον οποίο παρευρέθη ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος.

Ο χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, τον οποίο έχει στο πρόγραμμά του το Πατριωτικό Μέτωπο σε συνάφεια με την αρχή της ελευθερίας της συνείδησης και των θρησκευτικών πεποιθήσεων, υπαγορεύτηκε από την πεποίθηση ότι θα βελτιώσει τον εθνικό χαρακτήρα της Βουλγαρικής Εκκλησίας, επιτρέποντας στον Κλήρο να υπηρετεί το λαό πιστά.

Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τον εκδημοκρατισμό της εθνικής μας Εκκλησίας, ώστε αυτή να μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες και την ανάπτυξη του λαού. Σεβόμενη τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών, θα συνεχίσει την απαραίτητη υλική βοήθεια στην Εκκλησία και τον Κλήρο μέχρις ότου οι πιστοί να μπορούν να αναλάβουν τη διατήρησή της.

Κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι του έθνους!

Θεωρώ ελάχιστα απαραίτητο να τονίσω ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ενεργητικότητα την ορθή και δοκιμασμένη εξωτερική πολιτική που ως τώρα έχει ασκήσει το Πατριωτικό Μέτωπο. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η ειλικρινής και συνεπής φιλία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με τον απελευθερωτή μας, τη μεγάλη Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής. Εξάλλου, θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχει την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων της Βουλγαρίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι βαθιά πεπεισμένη ότι δεν υπάρχουν αξεπέραστα εμπόδια για κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση αισθάνεται υποχρεωμένη να εκφράσει τη μεγάλη και βαθιά ευγνωμοσύνη ολόκληρου του βουλγαρικού έθνους προς την κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης για την ανεκτίμητη υποστήριξη που έδωσε υπερασπιζόμενη την εθνική μας υπόθεση. Πρέπει επίσης να τονίσει την ισχυρή υπεράσπιση των δίκαιων βουλγαρικών αιτημάτων από τους εκπροσώπους της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας στη Διάσκεψη Ειρήνης, για την οποία τους μεταφέρει την ευγνωμοσύνη του βουλγαρικού λαού.

Σημειώνοντας με ικανοποίηση τον αυξανόμενο θαυμασμό της δημοκρατικής Γαλλίας για τη νέα Βουλγαρία, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει τους παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Θα εργαστεί για την περαιτέρω σταθεροποίηση των εγκαθιδρυμένων φιλικών σχέσεων με την Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία, καθώς και για την ενίσχυση της πανσλαβικής αλληλεγγύης και ενότητας ως ενός σημαντικού προπυργίου της παγκόσμιας ειρήνης.

Η κυβέρνηση επίσης θερμά ευγνωμονεί την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία, οι εκπρόσωποι των οποίων υποστήριξαν τις προσπάθειές μας για μια δίκαιη ειρήνη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ιδιαίτερα τη φιλία με το βόρειο γείτονά μας, τη Ρουμανία. Η λαμπρή νίκη της δημοκρατίας και στις δύο χώρες εγγυάται ότι τα έθνη μας θα δώσουν το ένα στο άλλο αυξανόμενη βοήθεια και υποστήριξη πάνω στη γραμμή της οικονομικής και πολιτιστικής προόδου.

Η κυβέρνηση θα διατηρήσει καλές γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Θα καταβάλλει προσπάθειες για να εγκαθιδρύσει και να ενισχύσει διπλωματικές σχέσεις με όλες τις δημοκρατικές χώρες.

Η επιτυχής ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων της Βουλγαρίας με τη Σοβιετική Ένωση και η ανανέωση των εμπορικών σχέσεων με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καθιστούν βάσιμη την πεποίθησή μας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τις πωλήσεις των προϊόντων μας στις ευρωπαϊκές, υπεράκτιες και χώρες της Εγγύς Ανατολής και να βελτιώσει την προμήθεια της χώρας μας με τις πλέον απαραίτητες πρώτες ύλες και τεχνικό εξοπλισμό θα δώσει τα απαραίτητα θετικά αποτελέσματα.

Κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι του έθνους!

Η σύναψη μιας δίκαιης ειρήνης με τα Ηνωμένα Έθνη αποτελεί το κυριότερο καθήκον της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Η ελπίδα μας για μια τέτοια ειρήνη βασίζεται στο γεγονός ότι, με την επίμονη αντίστασή του, ο βουλγαρικός λαός απέτρεψε τη ναζιστική Γερμανία από το να χρησιμοποιήσει το βουλγαρικό στρατό για ενεργητικές επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε μέτωπο και, με τη σειρά του, αυτό συνέβαλε στην τελική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον απελευθερωτικό πόλεμο στο πλευρό των Ηνωμένων Εθνών.

Η ουσιαστική συμβολή του βουλγαρικού λαού στην υπόθεση της ελευθερίας έχει αναγνωριστεί από τη Σοβιετική Ένωση και τις αδελφές σλαβικές χώρες, που μας υποστηρίζουν αποφασιστικά στον αγώνα για δίκαιη ειρήνη. Παρά την εχθρική αντίθεση εντός και εκτός της χώρας, η αλήθεια προοδεύει και η καλή προαίρεση έναντι του έθνους μας και της νέας Βουλγαρίας σταθερά αυξάνεται στις τάξεις των πλέον έγκριτων κοινωνικών κύκλων άλλων χωρών. Η παγκόσμια δημοκρατική κοινή γνώμη βλέπει στη Βουλγαρία μία χώρα-συμμαχητή, και η κυβέρνηση θα διατηρήσει τις προσπάθειές της ώστε να εκφραστεί αυτό στο τελικό κείμενο της συνθήκης ειρήνης με τη Βουλγαρία, ιδίως όσον αφορά τον περιορισμό των βαριών επανορθώσεων σε ένα ελάχιστο ποσό, που θα είναι υποφερτό για τη χώρα μας που λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τους Ναζί.

Η κυβέρνηση θα διπλασιάσει την ενεργητικότητά της για να προστατεύσει τη χώρα μας από ξενικές καταπατήσεις. Στις προσπάθειες αυτές, η κυβέρνηση θα εμπνέεται αποκλειστικά από την επιθυμία να διασφαλίσει διαρκή ειρήνη στα Βαλκάνια και ειλικρινή συνεργασία με όλα τα γειτονικά έθνη, και με το ελληνικό, για το οποίο ο βουλγάρικος λαός τρέφει τα πιο φιλικά αισθήματα. Και αν καλές γειτονικές σχέσεις δεν έχουν καθιερωθεί ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, όπως αυτές που υπάρχουν ανάμεσα σε εμάς και σε όλους τους άλλους γείτονές μας, δεν πρέπει εμείς να κατηγορούμαστε για αυτό. Η κυβέρνηση κατηγορηματικά αρνείται όλες τις χυδαίες κατηγορίες ενάντια στη Βουλγαρία, οι οποίες συστηματικά προπαγανδίζονται από την Αθήνα, ανάμεσα στις οποίες και ο πρόσφατος ισχυρισμός ότι αντάρτικες μονάδες πέρασαν στην ελληνική επικράτεια από τη Βουλγαρία.

Με λίγα λόγια, δρώντας στο πνεύμα του προγράμματος του Πατριωτικού Μετώπου, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Βουλγαρία επιτυχώς να ασκεί το ρόλο της ως ένας ισχυρός παράγοντας ειρήνης, δημοκρατίας και αδερφικής συνεργασίας ανάμεσα στα έθνη.

Κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι του έθνους!

Η νέα κυβέρνηση του Πατριωτικού Μετώπου θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά προβλήματα. Θα δώσει προτεραιότητα σε αυτά μέσα από τη δράση της και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το συντομότερο τις δυσκολίες και την οικονομική αταξία που κληρονομήθηκαν από το φασισμό και τον πόλεμο και επιδεινώθηκαν από δύο συνεχείς ξηρασίες.

Αξιοσημείωτες επιτυχίες έχουν ως τώρα σημειωθεί στον θέμα αυτό από την προηγούμενη κυβέρνηση του Πατριωτικού Μετώπου.

Υπό τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την περσινή ξηρασία, ο λαός σώθηκε από την πείνα και το ίδιο και το ζωικό κεφάλαιο, χάρη στην άμεση απάντηση του πληθυσμού και στην έγκαιρη βοήθεια με προμήθειες σε τρόφιμα και τροφή για ζώα που έστειλε η Σοβιετική Ένωση.

Παρά την ξηρασία, η οποία επαναλήφθηκε αυτό το καλοκαίρι, η συνολική αγροτική παραγωγή ήταν υψηλότερη από την περσινή, χάρη στην ταχύτητα και την επιμονή με την οποία ο πληθυσμός υλοποίησε το πλάνο της κυβέρνησης για τη σπορά. Η βιομηχανική παραγωγή κατά τους εννιά πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς είναι αυξημένη κατά 10%. Θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα καλύτερης προμήθειας της βιομηχανίας μας με τοπικά αγροτικά προϊόντα και εισαγόμενα υλικά, καθώς και χάρη στη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας και της εργατικής πειθαρχίας.

Η κίνηση στο σιδηρόδρομο και σε άλλα μεταφορικά συστήματα έχει επίσης σημειώσει μια σημαντική αύξηση.

Ο τζίρος του εσωτερικού εμπορίου έχει αυξηθεί. Το ξένο εμπόριο έχει αυξηθεί τόσο σε σχέση με το τζίρο όσο και με την επέκταση των εμπορικών σχέσεων με άλλες χώρες. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές κατά τους 10 τελευταίους μήνες έχουν σημαντικά ξεπεράσει το περσινό επίπεδο. Παράλληλα με την ευνοϊκή ανάπτυξη των εμπορικών μας σχέσεων με τη Σοβιετική Ένωση, έχουμε σημαντικά αποκαταστήσει και επεκτείνει τις εμπορικές μας σχέσεις με την Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία, την Ελβετία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Τουρκία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Δανία και άλλες χώρες.

Η σταθεροποίηση του λεβ μαρτυρά την επιτυχία των κυβερνητικών προσπαθειών για εδραίωση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής θέσης της χώρας και δείχνει την εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνηση του Πατριωτικού Μετώπου.

Παρ’ όλες τις αναμφίβολες επιτυχίες, που επιτεύχθηκαν φέτος, η οικονομική κατάσταση της Βουλγαρίας παραμένει τεταμένη και σε σοβαρή κατάσταση. Η κυβέρνηση πλήρως συνειδητοποιεί το γεγονός ότι ακόμα αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, η επίλυση των οποίων θα απαιτήσει εξαιρετικά έντονες προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης και όλων των τμημάτων του λαού.

Κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι του Έθνους!

Στη μελλοντική οικονομική της πολιτική, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την αρχή ότι μόνο αυξάνοντας την παραγωγή, βελτιώνοντας την ποιότητά της και μειώνοντας τα κόστη παραγωγής, θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την αποκατάσταση και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την πλήρη σταθεροποίηση των οικονομικών του κράτους.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει αποφασιστικά και αταλάντευτα να παίρνει μέτρα για την ταχύτερη δυνατή εκβιομηχάνιση της χώρας. Προς τούτο, θα ξεκινήσει την δημιουργία, με κρατικά, δημοτικά, συνεταιριστικά και ιδιωτικά κονδύλια, πλήθους νέων εργοστασίων και βιομηχανικών μονάδων, όπως ένα εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων, εργοστάσια σόδας, θειικού οξέος και άλλων, και την επέκταση και αναδιαμόρφωση των υπαρχουσών βιομηχανικών επιχειρήσεων. Προκειμένου να κάνει την πλέον ορθολογική αξιοποίηση της γεωργικής παραγωγής, να αυξήσει τα γεωργικά εισοδήματα, να βελτιώσει την προμήθεια του πληθυσμού με τρόφιμα και να επεκτείνει τις εξαγωγικές μας δυνατότητες, θα προβεί σε βήματα για τον εξορθολογισμό των κλάδων της βιομηχανίας επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων και την δημιουργία μεγάλου αριθμού τέτοιων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών επιχειρήσεων και για την ανάπτυξη των υπαρχουσών.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ταχύτατη εξάλειψη των ελλείψεων στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και προς τούτου, θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα ηλεκτρισμού, βασισμένο σε επαρκή αριθμό ισχυρών θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, με ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλη τη χώρα, φτάνοντας στις πιο απόμακρες γωνιές της χώρας.

Δεδομένου του μεγάλου μειονεκτήματος της ανεπαρκούς και καθυστερημένης παραγωγής άνθρακα για την ανάπτυξη ολόκληρης της εθνικής οικονομίας, η κυβέρνηση θα έχει στο πρόγραμμά της τη μέγιστη επιτάχυνση του ανοίγματος νέων ορυχείων στις πλούσιες λιγνιτοφόρες λεκάνες μας στη Σόφια και τη Μαρίτσα.

Η κυβέρνηση θα καταβάλλει προσπάθειες για να βελτιώσει τις σιδηροδρομικές, οδικές και αεροπορικές μεταφορές.

Για τη βελτίωση του επιπέδου των αγροτικών περιφερειών και, επομένως, για την ενίσχυση της βάσης ανάπτυξης ολόκληρης της οικονομίας, η κυβέρνηση θα βοηθήσει τη γεωργία και την κτηνοτροφία από κάθε άποψη. Θα ενθαρρύνει και θα υποστηρίξει την εκμηχάνιση και τον εξορθολογισμό της γεωργίας. Για την αύξηση της ανά μονάδας γης παραγωγής μέσω της άρδευσης, η κυβέρνηση θα περιλάβει στο πρόγραμμά της την ευρύτερη και πληρέστερη χρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων. Η οικοδόμηση των βασικών φραγμάτων θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση θα πάρει επίσης εντατικά μέτρα για την ολοκλήρωση στα αμέσως επόμενα λίγα χρόνια η αποστράγγιση των παραδουνάβιων και άλλων βαθύπεδων.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει ολόπλευρη υποστήριξη στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στη βάση της αρχής της εθελοντικής συμμετοχής. Θα πάρει μέτρα για να αποφύγει συγκρούσεις και παρεξηγήσεις ανάμεσα στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και τους ατομικά καλλιεργούντες αγρότες.

Η κυβέρνηση θα επιδείξει επίσης ιδιαίτερη έγνοια για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των εργασιών των τεχνιτών, για τη σταθερό εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες. Θα ενθαρρύνει τη δημιουργία συνεταιρισμών τεχνιτών.

Στον τομέα του εσωτερικού εμπορίου, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να εξορθολογίσει το σύστημα των μεσαζόντων. Προς τούτο, πρώτα από όλα, θα εξαλείψει την κοινωνικά βλαπτική και οικονομικά αδικαιολόγητη πρακτική μεσιτείας, ιδίως στο χονδρικό εμπόριο. Για να είναι σε θέση να ρυθμίζει τις τιμές, η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την ίδρυση μιας νέας εμπορικής επιχείρησης, του Λαϊκού Μαγαζιού. Αυτό θα προωθεί τη συμμετοχή των συνεταιρισμών στις εμπορευματικές ανταλλαγές, ώστε να μικρύνει και να κάνει πιο φτηνό το δρόμο των αγαθών από τον παραγωγό στον καταναλωτή, και ταυτόχρονα θα καταπολεμήσει ενεργητικά τον ψευτοσυνεταιρισμό και τον συνεταιριστικό παρασιτισμό που υπάρχει σε κάποιους συνεταιρισμούς. Θα επιτρέψει στους ιδιώτες εμπόρους να συμμετέχουν στις συναλλαγές μαζί με τους συνεταιρισμούς και να τους ανταγωνίζεται.

Για την προώθηση της γενικής επέκτασης του διεθνούς εμπορίου, η κυβέρνηση θα διατηρήσει τις προσπάθειές της να οικοδομήσει έναν ισχυρό μηχανισμό διεθνούς εμπορίου με τη συμμετοχή κρατικών επιχειρήσεων, συνεταιριστικών εταιριών και άλλων κοινωνικών οργανισμών, καθώς και των ισχυρών και αξιόπιστων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση και επέκταση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε να καταρτίσει τα απαραίτητα και με προσόντα στελέχη για την μεγεθυνόμενη βιομηχανία, τις εργασίες των τεχνιτών και τη γεωργία.

Κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι του έθνους!

Συνεχίζοντας την οικονομική πολιτική του Πατριωτικού Μετώπου, με σκοπό την εξάλειψη του κερδοσκοπικού και παρασιτικού κεφαλαίου από την εθνική οικονομία, το συντονισμό της εποικοδομητικής ιδιωτικής επιχείρησης με την εδραίωση των κρατικά ελεγχόμενων και συνεταιριστικών τομέων της εθνικής οικονομίας και με την εισαγωγή του σχεδιασμού στην οικονομική μας ζωή, η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διορθώσεις στην οικονομική της πολιτική που υπαγορεύονται από την εμπειρία που αποκτήθηκε από τη ζωή. Θα εργαστεί ενεργητικά ώστε να απομακρύνει τα υφιστάμενα ελαττώματα στο σύστημα των ποσοστώσεων στην παραγωγή και την παροχή του πληθυσμού προμηθειών σε τρόφιμα, ρουχισμό και καύσιμα, να τελειώσει με τις εσφαλμένες ακρότητες και αυθαίρετες ενέργειες εναντίον της εργασίας, της εποικοδομητικής ιδιωτικής επιχείρησης και της περιουσίας των πολιτών, και να συντονίσει το ιδιωτικό κεφάλαιο και την ιδιωτική επιχείρηση με τα γενικά συμφέροντα του λαού και την οικονομική πολιτική του κράτους, ώστε να εγγυηθεί την δέουσα ανάπτυξη της βουλγαρικής εθνικής βιομηχανίας και ολόκληρης της εθνικής οικονομίας.

Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της πανεθνικής προμήθειας τροφίμων υπό τις δύσκολες συνθήκες που έφερε η ναζιστική λεηλασία, ο πόλεμος και η ξηρασία, η κυβέρνηση θα παλέψει αλύγιστα ενάντια σε οποιαδήποτε κερδοσκοπία με το ψωμί του λαού και με όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ενθαρρύνοντας το κίνημα των μπριγάδων εργασίας και της πατριωτικής άμιλλας, εργαζόμενη για την ενδυνάμωση της εργατικής πειθαρχίας στις επιχειρήσεις και τα γραφεία και για την καθιέρωση των κατάλληλων σχέσεων ανάμεσα σε εργάτες και υπαλλήλους, από τη μια, και υπαλλήλους και διευθυντές επιχειρήσεων και γραφείων, από την άλλη, η κυβέρνηση θα έχει πάντοτε κατά νου και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των εργατών, των υπαλλήλων και άλλων εργαζομένων. Δίνει έμφαση στο γεγονός ότι μόνο η εντατικοποιημένη παραγωγή και μια ενδυναμωμένη οικονομία μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για τη βελτίωση των συνθηκών της εργατικής τάξης και για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του βουλγαρικού λαού συνολικά.

Η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητη την αναθεώρηση του μισθολογίου των κρατικών και δημοτικών υπαλλήλων, ώστε να σταθεροποιήσει και να βελτιώσει το στάτους τους. Ταυτόχρονα, θα προσφύγει στον απαραίτητο εξορθολογισμό και απλοποίηση των υπηρεσιών.

Για τη διασφάλιση μιας πληρέστερης αξιοποίησης των τοπικών πόρων και δυνατοτήτων, η κυβέρνηση θα συμβουλεύει όλο και περισσότερο τους δήμους να εμπλέκονται σε οικονομικές και οικοδομικές δραστηριότητες.

Στο δημοσιοοικονομικό πεδίο, η νέα κυβέρνηση θα συντάξει έναν καλά ισορροπημένο, ρεαλιστικό και εποικοδομητικό προϋπολογισμό που θα ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα του βουλγαρικού λαού και θα προωθεί τα σχέδια για την οικονομία και τον πολιτισμό. Στη φορολογική της πολιτική, η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την αρχή του συντονισμού του βάρους του μεμονωμένου φορολογούμενου με την φοροδοτική του ικανότητα, στη βάση ενός προοδευτικού φόρου εισοδήματος. Θα ενθαρρύνει και θα προστατεύσει τις αποταμιεύσεις, και θα ανασυγκροτήσει και θα βελτιώσει το πιστωτικό μας σύστημα, ώστε να είναι ακόμα πιο χρήσιμο για την παραγωγή. Εισάγοντας ένα αυστηρό σύστημα οικονομιών σε όλο τον κρατικό μηχανισμό και την εθνική οικονομία, την εξοικονόμηση τροφίμων και ζωοτροφών, πρώτων υλών, άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας, εξοικονόμηση σε όρους εργασίας και χρόνου, και καθιερώνοντας αυστηρό λογιστικό και χρηματοοικονομικό έλεγχο, η κυβέρνηση θα πασχίσει και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του βουλγαρικού λεβ στο μέλλον.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα και αποφασιστικότητα την πολιτική της εξισορρόπησης των τιμών των αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων και των υπηρεσιών των τεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς τιμές αγοράς. Προς τούτο, η κυβέρνηση θα αναδιοργανώσει το Ινστιτούτο Τιμών. Θα πάρει αυστηρά μέτρα ενάντια σε όλους όσους διαταράσσουν την οικονομική ζωή, ενάντια στους εγκληματίες, τους κερδοσκόπους και υπονομευτές.

Για την εισαγωγή του απαραίτητου σχεδιασμού και τάξης στην οικονομία μας, για τη σταθερή και ασφαλή ανάπτυξή της, και για την απομάκρυνση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των στοιχείων που διαταράσσουν την τάξη και τη συστηματικότητα της δουλειάς, η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί ένα διετές πλάνο για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Η εκπλήρωση των παραπάνω καθηκόντων στην Οικονομία και του διετούς πλάνου για την οικονομική μας ανάπτυξη ιδιαίτερα, θα καταστήσει απαραίτητο το ξεπέρασμα σημαντικών δυσκολιών που προκύπτουν από τη φτώχεια μας, την οικονομική μας καθυστέρηση, τις καταστροφές που προκάλεσαν τα προηγούμενα, αντιδραστικά και φασιστικά καθεστώτα, καθώς και οι δύο χρονιές με ξηρασία.

Η κυβέρνηση, επομένως, πιστεύει ότι η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του Πατριωτικού Μετώπου απαιτεί από το λαό να χρησιμοποιήσει όλες τις υλικές και πνευματικές δυνάμεις του, και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε προσωρινή στέρηση. Γιατί μόνο το σθένος και η σκληρή δουλειά μπορούν να εγγυηθούν την οικονομική πρόοδο της χώρας μας και τη λαϊκή ευημερία.

Κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι του έθνους!

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, όπως γνωρίζετε, θα έχει να εκπληρώσει εξαιρετικά σημαντικά καθήκοντα, καθήκοντα ιστορικής σημασίας.

Πρώτον, θα εκπονήσει και θα υιοθετήσει ένα πραγματικά προοδευτικό Σύνταγμα της λαϊκής δημοκρατίας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του βουλγαρικού λαού, την ιστορική του ανάπτυξη και το οποίο θα συνάδει με τα εθνικά χαρακτηριστικά και παραδόσεις του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση θα δώσει τη δέουσα προσοχή στις απόψεις και προτάσεις που εκφράστηκαν και διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μετά τις εκλογές, στις πανεθνικές συζητήσεις για το προσχέδιο Συντάγματος, που προετοίμασε η Εθνική Επιτροπή του Πατριωτικού Μετώπου.

Δεύτερον, η κυβέρνηση θα καταθέσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 1947 και το Διετές Οικονομικό Πλάνο για μελέτη και έγκριση από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.

Τρίτον, η κυβέρνηση θα υποβάλλει στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση νόμους για το συντονισμό της υπάρχουσας νομοθεσίας με το μελλοντικό Σύνταγμα της λαϊκής δημοκρατίας. Θα εισάγει επίσης για μελέτη και απόφαση επί νομοσχεδίων που υπαγορεύονται από την τρέχουσα διαχείριση των κυβερνητικών υποθέσεων.

Κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι του έθνους!

Για την επίλυση των μεγάλων και σοβαρών προβλημάτων, η κυβέρνηση υπολογίζει στην υποστήριξη από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και στην ενότητα των μεγάλων δυνάμεων του λαού που συσπειρώνονται στο Λαϊκό Μέτωπο. Σε όλη τη δραστηριότητά της, η νέα κυβέρνηση θα καθοδηγείται από την αντίληψη ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση και η εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα του Πατριωτικού Μετώπου και τις κοινωνικές οργανώσεις και η ενδυνάμωση της ενότητας του Πατριωτικού Μετώπου ως μιας ανίκητης ένωσης των μεγάλων δυνάμεων του λαού, ως μιας δύναμης που οδηγεί τις τύχες του βουλγαρικού λαού και ενός ακατάλυτου στηρίγματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Η κυβέρνηση επίσης θα καλωσορίσει τη συνεργασία εκείνων των κοινωνικών και πολιτικών ομάδων και εργατών που βρίσκονται εκτός του Πατριωτικού Μετώπου, που προθυμοποιούνται να υπηρετήσουν τη χώρα μας ειλικρινά και έντιμα. Πρόθυμα θα καλωσορίσει κάθε ορθολογική, έγκαιρη και χρήσιμη πρόταση, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

Η κυβέρνηση είναι βαθιά πεπεισμένη ότι όλοι όσοι φέρονται έντιμα και πατριωτικά στη χώρα μας θα ενωθούν αποφασιστικά γύρω από το Πατριωτικό Μέτωπο και θα πάρουν ενεργό μέρος στην εφαρμογή του προγράμματός του.

Η δίκαιη και χρήσιμη υπόθεση του Πατριωτικού Μετώπου θα νικήσει!

Ζήτω η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας!

Ζήτω το Πατριωτικό Μέτωπο!

Ζήτω ο βουλγαρικός λαός!

Μετάφραση από τα αγγλικά parapoda. Πηγή στα αγγλικά: marxists.org. Σημειώνεται ότι το αγγλικό κείμενο μεταφράστηκε από τη βουλγάρικη έκδοση «Διαλεχτών Έργων» του 1972, δηλαδή επί του αρχιρεβιζιονιστή και διώκτη των ελλήνων μαρξιστών-λενινιστών κομμουνιστών πολιτικών προσφύγων Ζίβκοφ, όπου απαλείφονταν αποσπάσματα από κείμενα του Δημητρόφ, χωρίς να αναφέρεται καν η αφαίρεση (όπως στο κείμενο «Η Νοτιοσλαβική Ομοσπονδία και το Μακεδονικό Ζήτημα»). Εν προκειμένω, «χτυπά» ιδιαίτερα η μη αναφορά στο κείμενο στις φιλικές τότε σχέσεις με τη γειτονική Γιουγκοσλαβία (παρ’ όλη την εξίσου ρεβιζιονιστική και φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική του Τίτο). Σε περίπτωση που βρεθεί το κείμενο από πηγή του 1946 θα υπάρξει αντιπαραβολή και σχετική ενημέρωση.

πηγή: parapoda

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το