Ανακοίνωση της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Έφυγε ο σύντροφος Θεόφιλος Ματθαιόπουλοςένας αφοσιωμένος μαχητής του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος 

Πέθανε την Τετάρτη 25 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, και κηδεύεται σήμερα Σάββατο, ο σύντροφος Θεόφιλος Ματθαιόπουλος, ένας ακαταπόνητος λαϊκός αγωνιστής, ένας δοκιμασμένος και αφοσιωμένος μαχητής του κομμουνιστικού κινήματος, μέλος της Κ.Ο Θεσσαλονίκης του Μ-Λ ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Θεόφιλος γεννήθηκε το 1942 στην Κομοτηνή από φτωχή οικογένεια. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη φτώχεια και την ανέχεια και αργότερα, σε συνθήκες άγριας τρομοκρατίας που κυριαρχούσαν στη Ροδόπη, τις δεκαετίες του ’50 και ’60. Συνδέθηκε, από τα νεανικά του χρόνια, με τις ιδέες του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος και πάλεψε μέσα από τις γραμμές της νεολαίας Λαμπράκη και την ΕΔΑ, αντιμετωπίζοντας την τρομοκρατία και τις διώξεις του ντόπιου αντιδραστικού καθεστώτος. Το 1965, λίγο μετά την έκδοση του περιοδικού «Αναγέννηση», έρχεται σε επαφή δια μέσου παλιών κομμουνιστών της περιοχής του, με το μαρξιστικό –λενινιστικό κίνημα της χώρας μας και από τότε μέχρι σήμερα παρέμεινε ακλόνητος, πάνω από μισό αιώνα, στις γραμμές του κομμουνιστικού μαρξιστικού- λενινιστικού κινήματος. Όντας νεολαίος εργάτης, τσαγκάρης, αναπτύσσει πλούσια αγωνιστική δράση προδικτατορικά, οργώνει την περιοχή του για την ανάπτυξη του κινήματος και στοχοποιείται από τους διωκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Γι αυτό με το φασιστικό πραξικόπημα του 1967 συλλαμβάνεται αμέσως και εξορίζεται 4 χρόνια στη Λέρο, όπου ήρθε σε επαφή με τους εξόριστους αγωνιστές του μαρξιστικού- λενινιστικού κινήματος, κρατώντας μια αγωνιστική, παλληκαρήσια στάση όλα τα χρόνια της εξορίας και σφυρηλατώντας από τότε ακατάλυτους δεσμούς με το μαρξιστικό- λενινιστικό κίνημα της χώρας μας.

Ο σύντροφος Θεόφιλος μετά την εξορία επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, παντρεύτηκε και απέκτησαν με τη γυναίκα του Σταυρούλα, τρεις κόρες, δουλεύοντας όλα τα κατοπινά χρόνια μέχρι τη σύνταξή του, τσαγκάρης σε τσαγκαράδικα. Αντιμετώπισε ο ίδιος με τις εμπειρίες του στο εργατικό κίνημα, στο σωματείο του, τι σημαίνει συνδικαλιστικός συμβιβασμός, ρεφορμισμός και οππορτουνισμός. Γι αυτό και ταύτισε την αγωνιστική ζωή του με την ιδεολογία, την πολιτική και την πάλη του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος. Πάλεψε από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Μ-Λ ΚΚΕ, το 1976, μέσα από τις γραμμές του, υπηρετώντας με αφοσίωση, τις ανάγκες και τα καθήκοντα του Κόμματος, δίνοντας τη δική του συνεισφορά στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού μας μέχρι την τελευταία του πνοή. 

Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ και όλοι οι σύντροφοι, εκφράζουν τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του σ. Θεόφιλου Ματθαιόπουλου.

Μπορεί οι έκτακτες συνθήκες να μην επιτρέπουν την παρουσία των συντρόφων στην κηδεία του για να του απευθύνουμε τον τελευταίο αποχαιρετισμό, όμως αυτό δεν μας εμποδίζει να αποχαιρετούμε με βαθιά συγκίνηση έναν πολύτιμο άνθρωπο, έναν ξεχωριστό σύντροφό μας, ένα επαναστάτη εργάτη, τον σύντροφο Θεόφιλο, που αφιέρωσε τη ζωή του για να προχωρήσει μπροστά ο λαϊκός αγώνας, η υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος. Μια υπόθεση στην οποία πίστεψε βαθιά από τα νεανικά του χρόνια, για την οποία αγωνίστηκε με αφοσίωση σε όλη την κατοπινή ζωή του και την οποία υπηρέτησε με ακλόνητη προσήλωση ως την τελευταία του πνοή.

Παιδί της εργατικής τάξης, υπήρξε υπόδειγμα κομμουνιστή εργάτη με επαναστατική ψυχή, που διαπνέονταν από πίστη στην οργάνωση και το Κόμμα του, το Μ-Λ ΚΚΕ. Κι όταν οι κακουχίες της ζωής κλόνισαν βαριά την υγεία του κι ήρθαν τα τελευταία είκοσι χρόνια οι αρρώστιες, η καρδιά και τα εμφράγματα δε λύγισε, παρέμεινε σταθερός στις γραμμές του αγώνα, Τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές, με την ξεχωριστή προλεταριακή πάστα θα μας λείψουν. Ιδιαίτερα σήμερα, που χτυπούν αλύπητα την εργατική τάξη και το λαό μας οι ξένοι ιμπεριαλιστές δυνάστες και οι ντόπιοι πλουτοκράτες. Όμως οι αγώνες και οι θυσίες των αγωνιστών δεν πάνε χαμένοι. Το παράδειγμά τους μπολιάζει τους αγώνες τού σήμερα και εμπνέει τις επόμενες γενιές. Και μέσα στους σημερινούς δύσκολους και σκληρούς αγώνες σφυρηλατούνται οι νέοι λαϊκοί αγωνιστές και δυναμώνει ο αγώνας για την Ειρήνη, τη Δουλειά, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία και το Σοσιαλισμό. 

Τώρα που φεύγεις σ. Θεόφιλε, ο μόνος αποχαιρετισμός των συντρόφων του Κόμματος είναι η υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε τον αγώνα για την υπόθεση της εργατικής τάξης, για την υπόθεση της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος, για την εκπλήρωση των υψηλών ιδανικών του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στα οποία αφιέρωσες τη ζωή σου.

Αθάνατος!

28-3-2020

Η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το