Πράγματι, εκρηκτική η ανάπτυξη το 2021

Ξαπλωμένος εδώ και 2,5 χιλιετίες, «ημίεργος», δηλαδή ανολοκλήρωτος, και για την ακρίβεια ακόμη κολλημένος στον βράχο όπου και ξεκίνησε η λάξευσή του, υπομονετικά αφανής παρά τα 10,6 μέτρα ύψος του (και τους υπολογιζόμενους 80 τόνους βάρος του), σίγουρα μοναδικός για τα ελλαδικά δεδομένα: αυτός είναι ο λίθινος κολοσσός του θεού Διονύσου, ο οποίος ονομάζεται και «Κούρος του Απόλλωνα», μολονότι έχει γένια και στάση σώματος που δεν συναντώνται σε αγάλματα κούρων.


Ο πέτρινος γίγαντας βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα της Νάξου, κοντά στο γραφικό ψαροχώρι του Απόλλωνα (με μόνιμο πληθυσμό 129 κατοίκων), μακριά από κάποιο τουριστικό ή διακομιστικό κέντρο του νησιού. Πολλές ερμηνείες υπάρχουν για τους λόγους που οι αρχαίοι πρόγονοί μας δεν ολοκλήρωσαν ποτέ το έργο αυτό: τους βρήκε ο πόλεμος, αποδείχτηκε πως δεν τους έκανε το υλικό, ξέμειναν από χρήματα, δεν μπορούσαν να τον σηκώσουν και να τον μεταφέρουν διότι τους βγήκε βαρύτερος.
Σπάζοντας τα δεσμά της ακινησίας τόσο του Διονύσου, όσο και της ελληνικής Πολιτείας, η Ελληνική Λύση -όνομα και πράγμα- κατέθεσε στις αρχές του νέου έτους (αρ. πρωτ. 3105, ημ. 07 Ιανουαρίου) επαναστατική πρόταση. Ας μιλήσουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές (μόνο η έντονη γραφή, δική μας):
Ερώτηση
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: «Ο ξαπλωμένος Κούρος της Νάξου»
Κυρία Υπουργέ,
Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της Νάξου και σύμφωνα με δημοσιεύματα του διαδικτύου, στη φημισμένη αρχαιολογικώς Νάξο, με τα σπουδαίας αξίας μνημεία της, βρίσκεται, εδώ και αιώνες, ξαπλωμένο, ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, που είναι ο Κούρος του Απόλλωνα. Ο Κούρος του Απόλλωνα ή του Θεού Διόνυσου, κατ’ άλλους, είναι ένα εντυπωσιακό, γιγάντιο και μισοτελειωμένο ανδρικό άγαλμα. Κείτεται στη γη, σε οριζόντια θέση, στο παραθαλάσσιο χωριό «Απόλλωνας» σε ένα από τα δυο αρχαία λατομεία της Νάξου, στα οποία πρωτοξεκίνησε η μεγαλύτερη τέχνη της αρχαιότητας, η μαρμαρογλυπτική. Από τα λατομεία αυτά, οι «κούροι» της Νάξου, οι οποίοι, ήταν οι αρχαιότεροι στον ελληνικό κόσμο, μεταφέρονταν στη Δήλο. Στη θέση αυτή, λοιπόν, βρίσκεται ο ως άνω Κούρος, εδώ και αιώνες, καθώς, δεν αποκολλήθηκε ποτέ από το σημείο, στο οποίο βρίσκεται. Το άγαλμα του Κούρου, που είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, έχει ύψος 10,45 μέτρα και εικάζεται ότι, έχει κατασκευαστεί στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. Μοιάζει, σαν ο τεχνίτης που το λάξευε να άφησε στη μέση τη δουλειά του για κάποιο λόγο, πριν προλάβει να τον ολοκληρώσει.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε, εφόσον οι προϋποθέσεις και συνθήκες το επιτρέψουν, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί η λάξευση του ανωτέρω αγάλματος και να τοποθετηθεί αυτό σε δεσπόζον σημείο του νησιού για να αποτελέσει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό σύμβολο του νησιού της Νάξου;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Στην πραγματικότητα ο μόνος άνθρωπος που πιθανώς δεν «κουφάθηκε» από το ερώτημα, είναι η ίδια η υπουργός Πολιτισμού, καθότι είναι της ίδιας αισθητικής αντίληψης, και διότι είναι συνηθισμένη στους διάφορους …«εκσυγχρονισμούς» (θυμίζουμε π.χ. το τσιμεντάρισμα και τα φωτορρυθμικά στην Ακρόπολη Αθηνών), και παρά το γεγονός ότι ΑΝ θα γνώριζε υλοποίηση το αίτημα της Ελληνικής Λύσης, θα ήταν η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας που μια τέτοια «εκκρεμότητα» χιλιετιών θα έκλεινε, και μάλιστα με έναν τέτοιον «μοντέρνο» τρόπο.
Μα καλά, 2.500 και πλέον χρόνια, δεν βρέθηκε άλλος χριστιανός, αν όχι να υλοποιήσει, τουλάχιστον να υποβάλει μια τέτοια πρόταση;!
Ω θεοί του ελληνισμού και του τουρισμού συνάμα, τι όμορφα θα ήταν, στην βασική είσοδο και λιμάνι του νησιού, δίπλα στον λόφο της χώρας της Νάξου με το ενετικό κάστρο, να ορθωνόταν κατά τα πρότυπα των σύγχρονων ταινιών του Χόλιγουντ, ο (επιτέλους, ολοκληρωμένος) θεός Διόνυσος ως άλλος προστάτης του Νησιού, που ταυτόχρονα θα καλωσορίζει το συνάλλαγμα;! Τι όμορφες καρτ ποστάλ και πόση διαφήμιση θα κερδίσει η Νάξος παγκοσμίως;!
Παρά το εκρηκτικό ενδιαφέρον που γνώρισε η πρόταση (κυρίως στα social media), φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν ωριμάσει τελείως οι συνθήκες. Η «εκρηκτική ανάπτυξη», την οποία είχε υποσχεθεί η ΝΔ για το 2021, είναι κοντά, πλησιάζει, αλλά δεν είναι ακόμη εδώ.
Η Ελληνική Λύση, για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους, ενημέρωσε πως «αποσύρει άμεσα την ερώτηση σχετικά με τον Κούρο του Απόλλωνα», και έτσι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να απολαύσουμε -καταρχάς- την απάντηση από την πλευρά της υπουργού Πολιτισμού, η οποία σίγουρα μπήκε σε πειρασμό υλοποίησης.

Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης σημείωσε πως στόχος της ερώτησης στη Βουλή ήταν η ανάδειξη του μνημείου που βρίσκεται στο χώρο και όχι η μεταφορά του. Πως δεν υπήρχε η παραμικρή διάθεση για πρόκληση προβλήματος σε βάρος του γειτονικού στο άγαλμα οικισμού, και πως, λόγω και της ιδεολογίας που διακατέχει το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, δεν υπήρχε πρόθεση για υποβάθμιση των αρχαιοτήτων στην ελληνική επικράτεια. Επανέλαβε ότι ήταν λάθος η διατύπωση και ζήτησε για μία ακόμη φορά να υπάρξει ο σωστός δίαυλος επικοινωνίας ώστε να αναδειχτούν τα πραγματικά προβλήματα του Απόλλωνα στην πανέμορφη Νάξο.
Φαίνεται ότι τα τοπικά συμφέροντα είναι ακόμη πολύ ισχυρά, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του συνόλου της χώρας. Η ΝΔ έχει πολλή δουλειά μπροστά της, αλλά είναι σίγουρο πως θα βρει στηρίγματα στην πολιτική της. Λύσεις, υπάρχουν.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το