Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί στη συγκέντρωση ενάντια στην επίσκεψη του αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στη χώρα μας το Σάββατο 5 Οκτώβρη στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι, και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία που θα ακολουθήσει.

Έξω οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι! Στον αγώνα για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας!

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει ο Μ. Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, το τριήμερο 4 – 6 Οκτωβρίου. Η παρουσία του στην Ελλάδα και οι συναντήσεις που θα έχει με τους κυβερνητικούς παράγοντες της ΝΔ, στα πλαίσια του «στρατηγικού διαλόγου» που εγκαινίασε πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν τον τελευταίο σταθμό της “περιοδείας” του εκπροσώπου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε χώρες των Βαλκανίων με στόχο τον πολιτικο-στρατιωτικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο διαχρονικό, αμερικανόδουλο δόγμα “ανήκομεν εις την Δύσιν”, επιχειρεί να παρουσιάσει την επίσκεψη του Πομπέο ως μια κίνηση που δήθεν αναβαθμίζει και ενισχύει το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η πραγματικότητα όμως βρίσκεται στον αντίποδα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Ο Πομπέο δεν έρχεται στη χώρα μας ως φίλος. Αντίθετα, θα βρεθεί εδώ για να επιβάλει τους νέους όρους ανανέωσης και επέκτασης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις. Στις αποσκευές του φέρνει τις απαιτήσεις των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών για την εκχώρηση νέων περιοχών που θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσουν τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράν, τα Βαλκάνια και αλλού. Οι Αμερικάνοι απαιτούν να επεκταθεί η Σούδα, να εκχωρηθεί η Αλεξανδρούπολη ως νέα αμερικανική βάση, να “αναβαθμιστεί” η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στη Λάρισα με τα διαβόητα μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη και τα επιθετικά ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο.

Σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και ΕΕ, η παρουσία του Πομπέο στη χώρα μας σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στο φιλοπόλεμο άρμα των ΗΠΑ. Βασική επιδίωξη της αμερικάνικης υπερδύναμης είναι να διασφαλίσει τα γεωστρατηγικά συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή, να ανακόψει την ορμητική οικονομική διείσδυση της Κίνας και την άνοδο της Ρωσίας. Και αυτό προϋποθέτει τη μετατροπή της χώρας μας, όπως και ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια απέραντη στρατιωτική βάση που θα λειτουργήσει ως πολεμικό ορμητήριο, ιδιαίτερα προς την εύφλεκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Γι αυτό, άλλωστε, ο Πομπέο έχει προαναγγείλει την επίσκεψή του και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Γι αυτό, επίσης, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επέβαλε την περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών, που πρόθυμα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει τώρα απαρέγκλιτα η ΝΔ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να καταθέσει τα διαπιστευτήριά της στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, να επιβεβαιώσει τους δεσμούς υποτέλειας της ντόπιας ολιγαρχίας στα υπερατλαντικά αφεντικά.

Λίγο πριν από την έλευση του Μ. Πομπέο, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σπεύδει να δηλώσει πως “η ενίσχυση των δεσμών σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας ωφελεί κατά πολύ τη χώρα μας. Έχει ξεκινήσει από το παρελθόν, έχει εξελιχθεί και κατά τη θητεία προηγουμένων κυβερνήσεων, όμως σήμερα βρίσκεται σε μια φάση που μπορεί να απογειωθεί”.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προσφέρει γη και ύδωρ στην αμερικάνικη υπερδύναμη και συστρατεύεται πειθήνια στα επιθετικά της σχέδια.

Η ασφυκτική πρόσδεση στις ΗΠΑ και ο ρόλος πλασιέ των αμερικάνικων συμφερόντων μόνο επικίνδυνες εξελίξεις μπορεί να σημάνουν για το λαό μας.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών φέρνει νέα δεινά και σύννεφα πολέμου στη γειτονιά μας και στους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικάνικης διπλωματίας. Καλεί το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα ενάντια στα φιλοπόλεμα σχέδια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και την πολιτική της υποτέλειας και της εξάρτησης που υπηρετούν οι ντόπιοι λακέδες τους. Να δυναμώσουν τον αγώνα για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Έξω οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι
Έξω οι αμερικάνικες και νατοϊκές βάσεις
Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το