Λίγες ημέρες μόνο μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, και η Ένωση Κεντρώων αφενός αποκάλυπτε τον βρώμικο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία των Πρεσπών («Η Κυβέρνηση τεχνηέντως ενσπείρει φοβία στον ελληνικό λαό μέσω υπουργών της ότι πρέπει να επικυρώσουμε την συμφωνία των Πρεσπών, γιατί οι εθνικιστές της Αλβανίας είναι έτοιμοι για το σχέδιο Μεγάλης Αλβανίας. Πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών, τώρα περνάνε την άποψη ότι, και κακή να είναι, υπό το φόβο των εθνικιστών Αλβανών πρέπει να την δεχτούμε οπωσδήποτε. Λυπούμαστε για το κατάντημα του κ. Τσίπρα και δηλώνουμε ότι η Ένωση Κεντρώων σε εκβιασμούς δεν υποκύπτει…») αφετέρου διατράνωνε την αγέρωχη στάση που προτίθεται να κρατήσει στο …εγγύς μέλλον: «Περάσει, δε περάσει, η συμφωνία των Πρεσπών, η Ένωση Κεντρώων θα αγωνιστεί να την ακυρώσει μετά τις επόμενες εκλογές» (σ.σ. η έντονη γραφή, δική μας).
Στο (ακράτως κοινοβουλευτικό) σχέδιο δράσης του Β. Λεβέντη, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί για τη σωτηρία της Πατρίδος …μετά τις επόμενες εθνικές κάλπες, κάποιοι εντόπισαν υποψίες αδυναμίας της Ένωσης Κεντρώων να απαντήσει στις προκλήσεις της πολιτικής συγκυρίας, χωρίς ταυτόχρονα να αναγνωρίζονται οι ατράνταχτες προϋποθέσεις ώστε το κόμμα του Β. Λεβέντη να είναι σε θέση να δώσει τις πολυπόθητες αυτές απαντήσεις έστω και στο μέλλον:
α) Μα, αν θέλουμε να λέμε και του στραβού το δίκιο, «η αρετή δεν επιδέχεται αναβολές» όπως έγραφε κάποτε και ο Μάρκος Αυρήλιος. Αν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατέχει την Αλήθεια και μπορεί να έχει συμβολή στη Σωτηρία του τόπου και του λαού, γιατί άραγε τη μεταθέτει «μετά τις επόμενες εκλογές»; Γιατί δεν μας σώζει από τώρα;
β) Ο Β. Λεβέντης συχνά σεμνύνεται για τις προφητικές του ικανότητες, εξηγώντας όμως ότι στην μοναδική αυτή ικανότητά του δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό. Για το χάρισμά του αυτό, σημείωνε: «Βγήκα εύστοχος σε όλες τις προβλέψεις μου και αυτό έχει εντυπωσιάσει. Δεν είμαι όμως προφήτης που λένε. Είμαι ένας εκτιμητής της κατάστασης. Έχω τελειώσει ένα Μετσόβιο πολυτεχνείο κι έχω μάθει να σκέφτομαι σε βάθος και αυτό με έκανε να έχω εύστοχες προβλέψεις». Βέβαια, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έπεσε κανα-δυο φορές έξω, όπως τότε που προέβλεπε ότι «ο Καμμένος δεν θα μπει σίγουρα στη Βουλή» ή όταν προεξοφλούσε ότι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε «το πολύ 3-4 μήνες ζωής». Από τότε, πέρασαν 3 χρόνια. Όταν ο Β. Λεβέντης λέει ότι θα αγωνιστεί για να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών «μετά τις εκλογές», γνωρίζει άραγε πότε θα γίνουν αυτές;
γ) Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πολύ καλά κάνει και διατηρεί την αισιοδοξία του για την προοπτική του κόμματός του, ακόμη και μέσα σε χαλεπούς καιρούς. Πριν λίγες ημέρες εκτιμούσε ότι «σε 3-4 μήνες θα φτάσουμε το 10%. Ίσως περάσουμε και το ΠΑΣΟΚ»… Για το κόμμα εκείνο που σπρώχτηκε όσο λίγα για να φτάσει στις προηγούμενες εκλογές το 3,49%, το 10% θα είναι μια πραγματική εκτίναξη. Ίσως στο αυξημένο αυτό (όσο και μελλοντικό) εκλογικό ποσοστό του να επενδύει ο Β. Λεβέντης τη δύναμή του να ανατρέψει τις αντεθνικές συμφωνίες που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ.
δ) Όμως η Ένωση Κεντρώων, μολονότι εξέλεξε 9 βουλευτές στις τελευταίες εθνικές εκλογές, σήμερα έχει μείνει με 5, καθότι 4 από αυτούς ανεξαρτητοποιήθηκαν (Καρράς στις 25/11/16, Μεγαλοοικονόμου στις 10/07/17, Κατσιαντώνης στις 27/04/18, Φωκάς στις 26/09/2018) και, αν χάσει έναν ακόμη βουλευτή, διεκδικεί να γίνει το πρώτο κόμμα στην ιστορία του τόπου που θα έχει απωλέσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και θα παύσει να θεωρείται κοινοβουλευτικό κόμμα, χάνοντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με τον κανονισμό της Βουλής, και ο ίδιος ο Β. Λεβέντης θα σταματήσει να λογίζεται αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας.

Λίγο μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, σε μία ακόμα επίδειξη ψύχραιμης ανάγνωσης της πραγματικότητας όσο και της τετράγωνης, σιδηράς λογικής που τους διακρίνει, ο Β. Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων ερμήνευαν το αποτέλεσμα: «Οι Σκοπιανοί βρίσκονται μπροστά σε ένα ιστορικό για τη χώρα τους σημείο: από τη μία πλευρά και μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν κερδίσει όλα όσα ήθελαν, δηλαδή το όνομα και την εθνικότητα και από την άλλη έχουν τη δυνατότητα να γίνουν και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ.
Η μεγάλη αποχή από το δημοψήφισμα υποδηλώνει μεν την αδιαφορία των Σκοπιανών πολιτών για το όνομα της χώρα τους, αν και αυτή η ίδια η αδιαφορία είναι μόνο επιφανειακή. Αποδεικνύεται ότι η γενικότερη κουλτούρα τους συνεχίζει να περιέχει στοιχεία αλυτρωτισμού και με την αποχή τους από το δημοψήφισμα υποδηλώνουν επιθυμία για ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις από τη μεριά της Ελλάδος». Λοιπόν, Αυτό θα πει μπλόφα από την πλευρά των Σκοπιανών! Πρόκειται, μακράν, για την μεγαλύτερη συλλογική προσποίηση στην ιστορία της παγκόσμιας διπλωματίας!
Η Ένωση, συνεχίζει και καταλήγει:
«Και πάλι ακόμη η συντριπτική επικράτηση του ΝΑΙ στα Σκόπια, υποδηλώνει την πίστη πολλών Σκοπιανών στο όνειρο που τους φύτεψε έντεχνα το τότε κομμουνιστικό καθεστώς της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας». Τον βρήκαμε τον ένοχο. Όσοι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν κρατήθηκαν, και πήγαν να ψηφίσουν, αποκάλυψαν τελικά την ταυτότητά τους. Πίσω τους δεν κρύβεται το «όραμα» της Ενωμένης Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, αλλά τα κομμουνιστικά ιδεώδη!

Με όπλο τους την τετράγωνη, σιδηρά Λογική, ο Β. Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων βάζουν πλώρη, και θέτουν σίγουρα σοβαρή υποψηφιότητα για τη νέα Βουλή. Είναι προφανές ότι διαθέτουν χαρίσματα τα οποία εκτιμώνται δεόντως από εκείνους που τους κρίνουν, από εκείνους που ίσως τους σπρώξουν, για μια ακόμη φορά, στις επόμενες εκλογές…

 

Δημήτρης Κουφοβασίλης, μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του πολιτιστικού χώρου “Σήμα”

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το