Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου 

Μετά τη συνέλευση/συζήτηση της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου ,που διεξάχθηκε στις 28/3 , η οποία ήταν μαζική και κατά την οποία έγινε μια ουσιώδης και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, αναφέρουμε τα βασικά σημεία και συμπεράσματα:
Όπως είναι γνωστό ο πολιτισμός βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση , χωρίς να λειτουργεί οποιαδήποτε καλλιτεχνική δομή, ενώ η κρατική στήριξη έχει εξαντληθεί στην καταβολή επιδομάτων της τάξεως των 534€.

Μέσα στο πνιγηρό τοπίο των ερμητικά κλειστών χώρων του πολιτισμού, με την αναίρεση των βασικών προαπαιτούμενων για την υγιή και εύρυθμη λειτουργία όλων των δια ζώσης δραστηριοτήτων (καλλιτεχνικά μαθήματα , πρόβες και παραστάσεις), προστίθενται και οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων της (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και Δηπεθε Ιωαννίνων) ,με μια στάση ηχηρής σιωπής στη στήριξη του συνόλου των επαγγελματιών εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή.

 Η απουσία οποιασδήποτε στήριξης και δυνατότητας διαλόγου θεσμικά με τις διοικήσεις των εν λόγω φορέων ,ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε τα επαγγελματικά σχήματα της περιφέρειας Ηπείρου και να διαμορφώσουμε από κοινού ένα σχέδιο υποστήριξης καλλιτεχνικών δράσεων, με αξιοπρεπείς αμοιβές, που θα ανακουφίσει τους εργαζομένους των κλάδων μας, διαφάνηκε και από τις κινήσεις του Δήμου Ιωαννιτών το προηγούμενο καλοκαίρι – όταν το μεγαλύτερο ποσό της επιχορήγησης του ΥΠΠΟΑ προς το Δηπεθε Ιωαννίνων διατέθηκε σε ερασιτεχνικά σχήματα, χωρίς καμία διαφάνεια ως προς τις διαδικασίες επιλογής. Αλλά και το χειμώνα, ελάχιστοι καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικές ομάδες υποστηρίχθηκαν σε βιντεοσκοπήσεις δράσεων με αμοιβή ,τόσο από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, όσο και από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Σε αυτή τη δυσμενή και αδιέξοδη πραγματικότητα, όπου δεν διαφαίνεται ξεκάθαρα το πότε θα γίνει το άνοιγμα του πολιτισμού και με ποιους όρους , η Ε. Κ. Η θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη συνεχή συνέλευση στις 10 Απριλίου και ώρα 19. 30 στο zoom (link στη σελίδα), για να ψηφίσουμε με ανάταση χειρός τις δράσεις μας , βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες (επιστολές προς τους φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο, κινητοποιήσεις στο δημόσιο χώρο της πόλης των Ιωαννίνων, κ.α) και τις προτεινόμενες καλλιτεχνικές κινήσεις μας (αυτοοργάνωση, δημιουργία καλλιτεχνικών δράσεων και φεστιβάλ, που θα αγκαλιάσει το σύνολο των επαγγελματιών καλλιτεχνών όλων των κλάδων της περιοχής κ.α). Διεκδικούμε το ξαναζωντάνεμα της εργασίας μας και μια νέα πνοή, μακριά από πολιτικές ‘ευνοούμενων’ και διαχωρισμού των καλλιτεχνών στον χώρο του πολιτισμού στην Ήπειρο.

Προχωράμε δυνατά και αποφασιστικά και ανυπομονούμε να λάβουμε δράση μαζί! #Κανένας μόνος, καμία μόνη

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το