Δραματικοί τόνοι, τρομακτικά νέα, τοπίο θανάτου! Καλπασμός της πανδημίας, κρούσματα, εφιαλτικές διηγήσεις από νοσήσαντες που σώθηκαν, νοσοκομεία στο «κόκκινο», διασωληνωμένοι, θάνατοι, πολεμικές συνθήκες, ασυνείδητοι πολίτες, ένοχη νεολαία… Υστερική τρομολαγνεία και εξωφρενική περιπτωσιολογία. Τα ίδια, ξανά και ξανά. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, στα κανάλια, στο διαδίκτυο, στα έντυπα, στο ραδιόφωνο, ένα ζοφερό κύμα προπαγάνδας σκεπάζει τα πάντα, σκορπίζοντας το φόβο και την ανασφάλεια στην κοινωνία για τη μεταδοτική νόσο, αναπαράγοντας ένα αίσθημα επικείμενου θανάτου. Εμμονικοί διατεταγμένοι δημοσιογράφοι και επιστρατευμένοι ειδικοί έχουν ταχθεί στην υπηρεσία μιας πολιτικής εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας που την εμφανίζουν σαν θέσφατο. Κάθε αμφισβήτηση, κάθε διαφοροποίηση, κάθε αντίθεση -πολιτική και επιστημονική- αποκλείεται, στιγματίζεται, δαιμονοποιείται.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Πού βρίσκονται οι ευθύνες για το ζόφο που καταπλακώνει τον πλανήτη και τη χώρα μας; Στην αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της πανδημίας, η απάντηση είναι αυτή που έχουν επιβάλει στους λαούς οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις τους, μαζί και η ελληνική, στο μεγαλύτερο μέρος της γης; Και τι έγινε σε αυτούς τους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας;

Ο ένοχος δεν είναι ο ιός. Ιοί υπήρξαν στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ούτε οι κατονομαζόμενοι «ασυνείδητοι» πολίτες και νεολαίοι. Η ευθύνη για τις δραματικές εξελίξεις βαρύνει ακέραια και αποκλειστικά τους κρατούντες, την παγκόσμια ολιγαρχία και τη δική μας. Αυτοί είναι οι ένοχοι.

Γιατί, επί σειρά ετών, αποδόμησαν τα δημόσια συστήματα υγείας, σπουδαία κατάκτηση των λαών σε προηγούμενες εποχές ανόδου των λαϊκών κινημάτων και των εργατικών αγώνων. Επιπλέον, αγνόησαν τις επίμονες προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τη βεβαιότητα επερχόμενων επιδημιών – και προ κορονοϊού και μετά την πρώτη εξάπλωσή του. Και ο ιός βρήκε ανοχύρωτη την ανθρωπότητα.
Γιατί, με την εμφάνιση της πανδημίας, πανικόβλητοι, κατέφυγαν σε τυφλά λοκντάουν προσπαθώντας να επιβραδύνουν -και μόνο- την εξάπλωση της νόσου, για να μην καταρρεύσει το αποσαθρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας και μαζί του καταρρεύσει και η πολιτική τους εξουσία.

Γιατί, έστω και μετά, σε αυτούς τους οκτώ μήνες, δεν προχώρησαν σε ουσιαστικά μέτρα μέριμνας, πρόληψης, αντιμετώπισης του προδιαγεγραμμένου δεύτερου κύματος της πανδημίας. Παρόλο που η παγκόσμια επέλαση του κορονοϊού και η παγκόσμια υγειονομική κρίση, που προκλήθηκε, κατέδειξαν τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα αποτελεσματικών καθολικών δημόσιων συστημάτων υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης. Παρόλο που μεγάλο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας υπέδειξε μια άλλη στρατηγική πραγματικής αντιμετώπισης, μακριά από τυφλά λοκντάουν, αδράνειες και σπασμωδικές κινήσεις, προχειρότητες και ανακολουθίες που αποδυναμώνουν αντί να εξασφαλίζουν ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες. Και, τελικά, επιφέρουν συντριπτικές καθολικές βλάβες στην υγεία, τη ζωή, το παρόν και μέλλον των λαών.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ

Η Ελλάδα αποτέλεσε και αποτελεί χείριστο αντίγραφο της καταστροφικής αυτής πολιτικής. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και όλων των αστικών κομμάτων, κυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων, ιδιαίτερα τα δέκα τελευταία χρόνια της μνημονιακής επέλασης, το δημόσιο σύστημα υγείας απαξιώθηκε με τραγικό τρόπο, υπέρ μιας κραυγαλέας πριμοδότησης του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας, που λειτουργούσε οριακά προ πανδημίας, είναι αδύνατον τώρα να αντεπεξέλθει στην πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση. Πολύ περισσότερο, όταν η κυβέρνηση ΝΔ εμμένει στην ίδια εγκληματική πολιτική. Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας συνεχίζονται και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εξακολουθεί να είναι απούσα. Ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο δεν επιτάσσεται, αλλά κερδοσκοπεί ασύστολα, τροφοδοτούμενος με σκανδαλώδη «αγορά υπηρεσιών» από το ελληνικό κράτος! Και μετά οκτώ ολόκληρους μήνες δεν υπάρχει, ακόμη, μια αξιόπιστη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα. Τα λίγα -έτσι κι αλλιώς- τεστ γίνονται ευκαιριακά, χωρίς πρόγραμμα και στόχευση, με μοναδική χρησιμότητα να τρομοκρατούν την κοινωνία με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.

Εντωμεταξύ, ο τουρισμός «άνοιξε» χωρίς στοιχειώδη υγειονομικά μέτρα, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο συνωστισμός περίσσεψε, τα γηροκομεία, τα εργοστάσια και άλλοι εργασιακοί χώροι μετατράπηκαν σε εστίες αναζωπύρωσης και υπερμετάδοσης του ιού. Τα σχολεία ξεκίνησαν χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας κ.ο.κ.

Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση ΝΔ, με την πολιτική της, τροφοδότησε -στην πραγματικότητα- την τρέχουσα υγειονομική κρίση, μετά προχώρησε σε σπασμωδικά μέτρα που άλλαζαν ανά εικοσιτετράωρο και περιοχή, για να καταφύγει τελικά σε λοκντάουν σε όλη τη χώρα. Ένα λοκντάουν που, επειδή καταδεικνύει την ολοκληρωτική χρεοκοπία της πολιτικής της, επιχειρεί να το χρεώσει στους «ανεύθυνους» πολίτες και τη νεολαία που «δεν συμμορφώνεται». Ένα σαρωτικό κύμα ιδεολογικής επίθεσης, με προμετωπίδα την περιβόητη «ατομική ευθύνη», επιχειρεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες.

Παράλληλα, επικαλούμενη τις «έκτακτες συνθήκες» της πανδημίας, διαμορφώνει πολεμικό κλίμα. Ένα σχέδιο δραστικού εκφασισμού της δημόσιας ζωής και ολόπλευρης αντιλαϊκής επίθεσης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες καταργούνται. Οι απαγορεύσεις, τα πρόστιμα, ο αυταρχισμός και η καταστολή εντείνονται. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα απογειώνονται. Οι αντεργατικές ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη. Νέες μειώσεις της εργατικής αμοιβής, ακραία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, σκληρή επίθεση σε όσα εργατικά συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, εκτίναξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας…

▲▼▲

Στην εξουθενωμένη από τα μνημόνια Ελλάδα, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο οδυνηρών επιπτώσεων για το λαό. Η ανεργία γιγαντώνεται. Τα λαϊκά εισοδήματα καταρρέουν. Τα χρέη πνίγουν τα λαϊκά στρώματα. Μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δέχονται τη χαριστική βολή. Η φτώχεια και η εξαθλίωση θεριεύουν. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη μιας ελάχιστης μειοψηφίας πλουτοκρατών απογειώνονται. Οι ταξικές ανισότητες και αντιθέσεις παροξύνονται. Και η κυβέρνηση της ΝΔ, μοιράζοντας κάποια ψίχουλα στα εργατολαϊκά στρώματα, επιδίδεται σε κραυγαλέα στήριξη της οικονομικής ολιγαρχίας.

Η πανδημία γίνεται το άλλοθι, το πρόσχημα και το όχημα για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Η ασφυκτικά κατευθυνόμενη «ενημέρωση» επιχειρεί να εκφοβίσει, να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Καμιά ανοχή και καμιά συναίνεση σε όλους αυτούς που επιχειρούν -με την καταιγιστική διασπορά της ανασφάλειας και του φόβου- να παραλύσουν και χειραγωγήσουν του λαό, να ακυρώσουν κάθε λαϊκή δυναμική. Καμιά ανοχή και καμιά συναίνεση σε όλους αυτούς που αξιοποιούν την πανδημία για να χτυπήσουν το μεροκάματο, το μισθό, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, τη ζωή, το παρόν και το μέλλον του λαού.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το