Το πρόσφατο “θερμό” επεισόδιο στη μονή του Αγίου Στεφάνου κοντά στο χωριό Μπάνισκο του βορείου Κοσόβου στις 24/9, όταν δεκάδες ένοπλοι σερβικής καταγωγής συγκρούστηκαν με την αστυνομία του προτεκτοράτου, με απολογισμό μέχρι στιγμής τουλάχιστον 5 νεκρούς (τέσσερις Σέρβους και έναν Κοσοβάρο αστυνομικό), πυροδοτεί εκ νέου την ένταση στις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, απειλώντας να τινάξει στον αέρα την ευρύτερη πυριτιδαποθήκη των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο εκλεκτός των αμερικανονατοϊκών, Α. Κούρτι, δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει το καθεστώς Βούτσιτς που “ελέγχει τους Σέρβους τρομοκράτες”. Στο ίδιο μήκος κύματος η “πρόεδρος” του προτεκτοράτου, Β.Οσμάνι, έκανε λόγο για “σέρβικες εγκληματικές συμμορίες που έχουν την πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη του επίσημου Βελιγραδίου”. Κάνοντας το μαύρο άσπρο, σε μια προκλητική αντιστροφή της πραγματικότητας, η Οσμάνι μέμφεται τους Σέρβους που “προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα μοντέλο της Κριμαίας στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου”.

Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές μέσω του Μπορέλ χαϊδεύοντας για άλλη μια φορά τον Κούρτι υιοθετώντας πλήρως τη ρητορική του έκαναν λόγο για “άνανδρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας του Κοσόβου”. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μπλίνκεν, με τη σειρά του ασκώντας αφόρητες πιέσεις στον Βούτσιτς απεφάνθη πως “οι αυτουργοί του εγκλήματος αυτού πρέπει να λογοδοτήσουν μέσω διαφανούς διαδικασίας έρευνας”. Καταδίκασε δε “την άνευ προηγουμένου συγκέντρωση πυροβολικού και προσωπικού” από τη Σερβία στη μεθόριο με το Κόσοβο ως “μια πολύ αποσταθεροποιητική εξέλιξη”, ενώ το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως “εξουσιοδότησε την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης στο Κόσοβο”.

Από την πλευρά του ο στριμωγμένος Βούτσιτς απέρριψε τους ωμούς εκβιασμούς των αμερικανονατοϊκών ξεσπαθώνοντας μπροστά στον Μπλίνκεν “είσαι υπερδύναμη και μπορείς να κάνεις και να λες ό,τι θέλεις, αλλά είμαι εντελώς αντίθετος…η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αυτό το τερατώδες δημιούργημα που φτιάξατε βομβαρδίζοντας τη Σερβία”. Χαρακτήρισε τη δολοφονία του Κοσοβάρου αστυνομικού απολύτως καταδικαστέα, ξιφουλκώντας κατά του Κούρτι που “ήθελε να ρίξει την ευθύνη στο Βελιγράδι και να δείξει ότι έχει κάθε δικαίωμα να επιτίθεται σε πολίτες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου”. Μίλησε για “εξέγερση Σέρβων από το Κόσοβο χωρίς να εξοπλιστούν από τη Σερβία”. Ο Βούτσιτς ζήτησε και πάλι από τους διεθνείς θεσμούς “να ιδρύσουν την Ένωση Σέρβικων Δήμων το συντομότερο δυνατό. Με αυτόν τον τρόπο οι Σέρβοι δε θα αισθάνονται εξόριστοι και θα αποτρέπονται τέτοιες συγκρούσεις”.

Λίγες μέρες αργότερα στις 29/9, ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου “Σερβική Λίστα”, Ραντόιτσιτς, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης λέγοντας πως ήρθε στο προτεκτοράτο “για να ενθαρρύνει τον σέρβικο λαό να αντισταθεί στο τρομοκρατικό καθεστώς του Κούρτι” και ότι “ετοίμασε προσωπικά υλικοτεχνική υποστήριξη για την άμυνα του σέρβικου λαού”. Ξεκαθάρισε πως δεν ενημέρωσε τις σερβικές αρχές για τις δραστηριότητές του, ούτε έλαβε βοήθεια από αυτές. Μπροστά στις εν λόγω αποκαλύψεις και προκειμένου να χαλαρώσει ο ασφυκτικός κλοιός των δυτικών γύρω από τον Βούτσιτς, το ΥΠΕΣ της Σερβίας ανακοίνωσε στις 3/10 ότι συνελήφθη ο Ραντόιτσιτς, ενώ το καθεστώς Κούρτι ζητά την έκδοσή του στην Πρίστινα (όπως και άλλων Σέρβων που συμμετείχαν στην επίθεση στο Κόσοβο και διέφυγαν στην πατρίδα τους).

Στη διελκυστίνδα των αντιπαραθέσεων με τους δυτικούς και την ηγεσία του κοσοβάρικου προτεκτοράτου μπήκε δυναμικά και η Ρωσία. Σύμφωνα με το καυστικό σχόλιο του ρωσικού ΥΠΕΞ “δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το αιματοκύλισμα συνιστά ευθεία και άμεση συνέπεια της πορείας του λεγόμενου “πρωθυπουργού” Α. Κούρτι… Οι βαριά οπλισμένες ειδικές δυνάμεις που έχουν γεμίσει μη αλβανόφωνες συνοικίες παραμένουν το βασικό όπλο για την εξώθηση των Σέρβων από την περιοχή…άμεση απειλή να επανακάμψει η εθνοκάθαρση που εφάρμοσαν παλαιότερα ακραία στοιχεία των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου”.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το