Κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που καλλιέργησαν κυβέρνηση, αστυνομία και ΜΜΕ η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου αγκαλιάστηκε από χιλιάδες κόσμο. Όσο και αν προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη 17η Νοέμβρη ως ήμερα που το κέντρο της Αθήνας θα μετατρεπόταν σε εμπόλεμη ζώνη, όχι απλά δεν κατάφεραν να απομαζικοποιήσουν τον φετινό εορτασμό αλλά αντιθέτως ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του δημοκρατικού κόσμου που κατέβηκε μαζικά στις συγκεντρώσεις.

46 ολόκληρα χρόνια η πορεία του Πολυτεχνείου αποτελεί βαρόμετρο για το λαϊκό κίνημα, η μαζικότητά της συνδέεται άμεσα με την κατάσταση των συνδικάτων, της αριστεράς και συνολικά του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πατώντας ακριβώς πάνω στο έδαφος αυτής της ύφεσης, στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε με φόρα να επιβάλει την «επιστροφή στη κανονικότητα» ή αλλιώς να σπείρει κλίμα τρομοκρατίας και να εντείνει την καταστολή, προκειμένου να εκφοβίσει όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τη σημερινή πολιτική. Γιατί η κανονικότητα, για την κυβέρνηση και την ντόπια ολιγαρχία την οποία υπηρετεί, προϋποθέτει την «απόλυτη ησυχία» και τον «αφοπλισμό» των πολλών.

46 χρόνια τώρα ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου αποτελεί αγκάθι όχι μόνο για την άρχουσα τάξη της χώρας αλλά και για τους ξένους δυνάστες της και κυρίως τις ΗΠΑ. Αποτελεί αγκάθι γιατί η κατάθεση στεφανιών, η παρουσίαση φωτογραφικού υλικού, βίντεο, καθώς και κειμένων της εποχής στις αίθουσες του Πολυτεχνείου κρατάνε τη μνήμη ζωντανή. Αποτελεί αγκάθι γιατί το έντυπο υλικό, που διακινείται στα τραπεζάκια των πολιτικών οργανώσεων και των φοιτητικών παρατάξεων καθώς και οι ανακοινώσεις που εκφωνούνται από τα μεγάφωνα του Πολυτεχνείου, συνδέουν το χτες με το σήμερα και δεν επιτρέπουν τη μετατροπή του Πολυτεχνείου σε μουσείο.

Αποτελεί αγκάθι γιατί η κορύφωση του εορτασμού, δηλαδή η πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, εδώ και 46 ολόκληρα χρόνια καταλήγει ακριβώς εκεί που πρέπει.. στην Αμερικάνικη πρεσβεία επικυρώνοντας αφενός το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο του αγώνα του Νοέμβρη, αφετέρου το επίκαιρο των αιτημάτων «ψωμί παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία» που μένουν ακόμα αδικαίωτα.

Η επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού προς πάσα αγωνιζόμενη κατεύθυνση με κύριο στόχο το φοιτητικό κίνημα, και η προσπάθεια αποτροπής του κόσμου από τη συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου έφερε τα ανάποδα αποτελέσματα από αυτά τα οποία προσδοκούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ με το πρόσχημα της εξάρθρωσης τρομοκρατικής οργάνωσης, οι αναίτιοι ξυλοδαρμοί επειδή βρέθηκες στα Εξάρχεια τη λάθος ώρα, η παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων με σωματικούς ελέγχους που σε αφήνουν με τα εσώρουχα ή ακόμα και γυμνό, είτε επειδή έκανες αφισοκόλληση είτε επειδή κυκλοφόρησες μετά την πορεία του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια, είτε επειδή…, οι εκκενώσεις καταλήψεων και η μεταφορά προσφύγων από αυτές με κλούβες λες και μεταφέρονται εγκληματίες, η εισβολή της ΟΠΚΕ σε χώρο διασκέδασης νεολαίας με 300 άτομα να βρίσκονται γονατιστά υπό την απειλή όπλου, συνιστά το κυβερνητικό έργο των τελευταίων μηνών με στόχο την καταστολή οποιασδήποτε αντίστασης και τη φίμωση κάθε αγωνιζόμενης φωνής.

Όμως η τρομοκρατία δεν απλώνεται τόσο εύκολα όσο νομίζουν, βρίσκει αντιστάσεις! Χιλιάδες εργαζόμενοι νέοι, φοιτητές και συνταξιούχοι ξεπέρασαν την τρομολαγνεία των κυβερνητικών παπαγάλων, τίμησαν τον τριήμερο εορτασμό και διαδήλωσαν μαζικά στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνέβαλε στην πτώση της δικτατορίας και στη συνέχεια το λαϊκό κίνημα κατάφερε να σημειώσει μεγάλες νίκες, όμως η πολιτική της εξάρτησης που επέβαλε το πραξικόπημα στη χώρα μας δεν έχει ανατραπεί.

Αυτό το μήνυμα επιμένει να στέλνει 46 χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός σε όσους θέλουν να ξεμπερδέψουν με το Πολυτεχνείο, σε όσους θέλουν να αλλοιώσουν το περιεχόμενό του.

Αυτό το μήνυμα κρατάνε ζωντανό οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ και της Πορείας που είχαν και φέτος τη δική τους συμβολή στο τριήμερο, διακινώντας έντυπο υλικό στα τραπεζάκια του Πολυτεχνείου, δίνοντας τη μάχη για τη μαζικότερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου κόντρα στη τρομοκρατία και την κρατική καταστολή, πραγματοποιώντας εκδήλωση της Πορείας στον πολιτιστικό χώρο ΣΗΜΑ για το περιεχόμενο του αγώνα του Νοέμβρη και τη σημασία του στο σήμερα, προτάσσοντας την αναγκαιότητα για μαζική αντιιμπεριαλιστική πάλη, ενάντια στην εξάρτηση και τη λιτότητα που επιβάλλουν οι ξένες δυνάμεις και η ντόπια ολιγαρχία. Διαδήλωσαν μαχητικά μαζί με δεκάδες συναγωνιστές φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα ενάντια σε ΕΕ, Αμερικάνους και κυβέρνηση, μέσα σε ένα μαζικό μπλοκ που συγκροτούσαν η ΛΑ-ΑΑΣ, το Μ-Λ ΚΚΕ, η Πορεία, το ΚΚΕ (μ-λ) και οι Αγωνιστικές Κινήσεις κρατώντας το περιεχόμενό του Νοέμβρη αναλλοίωτο.

Ο αγώνας του Πολυτεχνείου ζει μέσα στους αγώνες του λαού και των εργαζομένων.

Ενάντια στα μνημόνια της διάλυσης των κοινωνικών και εργατολαϊκών δικαιωμάτων, της φτώχειας και του ξεπουλήματος.
Ενάντια στη καταστολή, τη κατάργηση του ασύλου, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών, και το κουρέλιασμα του απεργιακού δικαιώματος.

Ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία, ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και τα ξερονήσια που οραματίζονται οι Μπογδάνοι.

Ενάντια στο φασισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που αιματοκυλούν χώρες και λαούς γεννώντας τα καραβάνια των προσφύγων.

Για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, μόρφωση δουλειά και αξιοπρεπείς όρους ζωής.

Για μία χώρα εθνικά ανεξάρτητη που θα ορίζει την τύχη της ο λαός της και όχι οι ξένοι δυνάστες και οι ντόπιοι λακέδες τους!
Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση συνεχίζουμε να παλεύουμε!

Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη μαζικότητα και στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Συνολικά πάνω από 5000 άτομα πορεύτηκαν και στις δύο διαδηλώσεις, από το Πολυτεχνείο ΑΠΘ με κατεύθυνση προς το αμερικανικό προξενείο. Η πρώτη διαδήλωση των δυνάμεων του ΚΚΕ ξεκίνησε απ΄το Πολυτεχνείο ΑΠΘ λίγο πριν τις 6 και στη συνέχεια κατά τις 6.30 ξεκίνησε η δεύτερη των Φοιτητικών Συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων. Η ΛΑ-ΑΑΣ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ συγκρότησαν με τα πανό τους ένα μαζικό μπλοκ και με τα συνθήματά τους έθεσαν την αναγκαία αντιιμπεριαλιστική-αντιαμερικάνικη κατεύθυνση. Στο τέλος της διαδήλωσης μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και άλλες οργανώσεις, η ΛΑ-ΑΑΣ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ πορεύτηκαν μέχρι το Πολυτεχνείο, όπως προβλεπόταν και αρχικά για να δηλωθεί μαζικά η υπεράσπιση του ασύλου. Να σημειωθεί ότι δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκοταν στο κέντρο της πόλης και ακολουθούσαν και τη δεύτερη διαδήλωση, όπως επίσης και ασφαλίτες, οι οποίοι θέλησαν να στείλουν και την Κυριακή μήνυμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η Φοιτητική Πορεία στο ΑΠΘ είχε προπαγανδίσει τις προηγούμενες μέρες την διαδήλωση και τον αντιιμπεριαλιστικό- αντιαμερικάνικο προσανατολισμό της. Συμμετείχαν στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ με τραπέζι, όπου μπορούσε κανείς να βρει υλικά του Μ-Λ ΚΚΕ, της Πορείας και της Φοιτητικής Πορείας. Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας, η Πορεία πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Νοέμβρη στην Πυξίδα εκδήλωση-συζήτηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι εισηγήσεις των σ. Αριάδνης Αλεξίου και Παναγιώτη Αργυράκη, και η συζήτηση στη συνέχεια καταπιάστηκαν με τα γεγονότα στην εξέγερση το 1973, κυρίως με τη στάση των δυνάμεων που αναφέρονταν στην αριστερά τότε, όπως επίσης και με τη σημερινή κατάσταση και τα καθήκοντα του λαϊκού κινήματος. Κρίνουμε θετική την παρέμβασή μας αυτές τις μέρες, η οποία κορυφώθηκε στη διαδήλωση.

Στις 23/11 πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη. Αναπληρωτές, εκπαιδευτικά σωματεία και σύλλογοι φοιτητών συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου απέναντι στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης. Η κάλυψη των κενών στα σχολεία με διορισμούς, το ν+2, το άσυλο αλλά και η εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων αποτέλεσαν έμπνευση για τα βασικά συνθήματα. Την ίδια στιγμή η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη συνεχίζοντας την πολιτική της τρομοκρατίας.

Η Φοιτητική Πορεία έδωσε το παρόν στη συγκέντρωση μοιράζοντας πλατιά την ανακοίνωσή της. Ύστερα από τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία με τελικό προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Γιάννενα

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η Πορεία στα Γιάννενα είχαν προπαγανδίσει τις προηγούμενες μέρες τη διαδήλωση για το Πολυτεχνείο και την αντιιμπεριαλιστική, αντιαμερικάνικη, α­ντιφασιστική κατεύθυνσή της. Την Πέμπτη μοιράστηκε μαζικά στο κέντρο της πόλης η προκήρυξη του Μ-Λ ΚΚΕ και αναρτήθηκαν πανό – καλέσματα για τη διαδήλωση της Κυριακής.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη “ΣΦΗΝΑ” εκδήλωση της Πορείας για την εξέγερση του Νοέμβρη όπως και και για τα δίχρονα γενέθλια της ΣΦΗΝΑΣ.

Τέλος στη διαδήλωση της Κυριακής 17 Νοέμβρη, που είχε μεγαλύτερη μαζικότητα από πέρυσι, η ΛΑ-ΑΑΣ, το Μ-Λ ΚΚΕ, η Πορεία, μαζί με το ΚΚΕ (μ-λ) και τις Αγωνιστικές Κινήσεις, συγκρότησαν με τα πανό τους ένα μαζικό μπλοκ και με τα συνθήματά τους έθεσαν την αναγκαία αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική, αντιαμερικάνικη κατεύθυνσή τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το