Με μια προκλητική, κυνική και εξοργιστικά παραμορφωτική προπαγάνδα οι άριστοι της ΝΔ μαζί με τα κυβερνητικά φε­ρέφωνα των ΜΜΕ επιχειρούν μια άνευ προηγουμένου συγκάλυψη των εικόνων της εγκληματικής πολιτικής τους. Με τους πνιγμένους και τους βυθισμένους στη λάσπη κατοίκους της Θεσσαλίας να έχουν περάσει στα αζήτητα της επικαιρότητας, τα δελτία και η «πλουραλιστική» ενημέρωση ενός σάπιου συστήματος ασχολούνται νυχθημερόν με τις δραστηριότητες του Κασσελάκη και άλλα αντίστοιχης «σημασίας» γεγονότα.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζοντας το εξοπλιστικό ράλι παραλαμβάνει… υπερόπλα!

Με τη μισή Ελλάδα καμμένη και την άλλη μισή βυθισμένη στη λάσπη, με ένα κράτος που αποδείχθηκε ανύπαρκτο και εγκληματικό, τόσο στις πυρκαγιές όσο και στις πλημμύρες, ο Δένδιας περιχαρής βρέθηκε στην καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Behlara… Για να ενημερώσει τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ ότι «οι ελληνίδες και οι έλληνες είναι ακόμα πιο περήφανοι» και «χαρούμενοι» για το νέο τους όπλο.

Επί της ουσίας το μόνο που επιμελώς φροντίζει η κυβέρνηση τρεις μήνες τώρα, που ο λαός αντιμετωπίζει ανείπωτες καταστροφές, είναι ο ασφυκτικός έλεγχος των ΜΜΕ και η ανεμπόδιστη επιβολή της πνιγηρής προπαγάνδας της. Και αυτό, όσο και αν φαινομενικά διαμορφώνει τη στρεβλή εικόνα μιας «κοινωνικής ευφορίας» ή «αδράνειας», σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει ένα μέλλον αδιατάρακτο για την κυβέρνηση και την επιβολή της ανάλγητης πολιτικής της.

Σε 20 μόλις μέρες… επανάληψη του ίδιου σκηνικού

Οι ανοησίες των «ειδικών», που αξιοποιήθηκαν για να εξωραΐσουν μια εγκληματική κυβερνητική πολιτική, δυστυχώς για το λαό της Θεσσαλίας, πολύ γρήγορα έμελλε να αποδειχθούν φθηνά προπαγανδιστικά τρικ. Αποδίδοντας τις πλημμύρες της προηγούμενης κακοκαιρίας (Daniel) στην «κλιματική αλλαγή» και βεβαιώνοντας ότι αντίστοιχα φαινόμενα και καταστροφές, θα επαναληφθούν σε εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες(!) χρόνια πρόσφεραν ένα πολύ βραχύ, όπως αποδείχθηκε, άλλοθι στην κυβέρνηση και στον Βορίδη να λένε επί της ουσίας ότι δεν χρειάζεται κανένα μέτρο πρόληψης… «για κάτι που θα ξανασυμβεί σε 400 χρόνια».

Τελικά μέσα σε 20 μέρες, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και κυρίως της Μαγνησίας, ξαναπνίγηκαν στη λάσπη. Γιατί πολύ απλά το πραγματικό αίτιο και αυτής της δεύτερης καταστροφής δεν είναι άλλο από μια πολιτική εγκατάλειψης και άρνησης κάθε σχεδιασμού, κάθε μέτρου πρόληψης για αντιπλημμυρική προστασία. Δεν είναι άλλο από την ίδια εγκληματική πολιτική που μετατρέπει το λαό σε έρμαιο κάθε φυσικού φαινομένου και τον αφήνει πραγματικά μόνο και αβοήθητο την ώρα της καταστροφής, όπως και μετά από αυτήν.

Αν και ο κρατικός μηχανισμός είχε 20 μέρες ηλιοφάνειας για να δράσει με στόχο την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων περιοχών και τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών, των ρεμάτων και των φρεατίων, δεν έκανε τίποτα απολύτως! Και αυτό συνιστά από μόνο του μια ακόμη εγκληματική ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Αρκέστηκαν στην επικοινωνιακή διαχείριση της προηγούμενης καταστροφής με προπαγανδιστικές αντιεπιστημονικές αρλούμπες.

Έτσι, με τα φρεάτια στον αστικό ιστό του Βόλου γεμάτα λάσπη και τις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων φραγμένες από τα υλικά της προηγούμενης κακοκαιρίας, το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Για δεύτερη φορά, άνθρωποι κινδύνεψαν, σπίτια και περιουσίες βυθίστηκαν στο νερό ή κατέληξαν στη θάλασσα, αγροτικές καλλιέργειες και παραγωγικές μονάδες καταστράφηκαν. Οι εικόνες της καταστροφής και της διάλυσης ίδιες ακριβώς. Οι κάτοικοι της πόλης και των χωριών, έχοντας πλέον βεβαιωθεί για την ανυπαρξία κάθε κρατικής μέριμνας βρέθηκαν να οργανώνουν από μόνοι τους απεγκλωβισμούς, να παλεύουν μόνοι τους για τις ζωές τους. Μέχρι και λίγες μέρες πριν (3/10), οι κάτοικοι της Άλλης Μεριάς επιχειρούσαν να διασχίσουν με αυτοσχέδιες «γέφυρες» ορμητικά ποτάμια για να φτάσουν στον… πολιτισμό. Ακόμη και το νοσοκομείο του Βόλου πλημμύρισε για δεύτερη φορά ενώ η πόλη έχει μείνει ξανά χωρίς νερό.
Από όλα αυτά, τα ΜΜΕ ασχολούνται με μια μαφιόζικη και τραμπούκικη δημοτική αρχή και τον Μπέο. Ο οποίος περιφέρεται πάντα με τηλεοπτική κάλυψη, στήνει θεατρικά δρώμενα και φιέστες και τραμπουκίζει όποιον πλημμυροπαθή τολμήσει να αμφισβητήσει το «έργο» του.

Απόντες και στα ζητήματα «οικονομικής στήριξης» και «αποζημιώσεων»

Και ενώ οι κάτοικοι της Θεσσαλίας παλεύουν αβοήθητοι να απαλλαγούν από τα νερά και τις λάσπες που τους έχουν πνίξει, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια ανάλγητη στρατηγική. Μπόλικη προπαγάνδα για οικονομικές ενισχύσεις σκεπάζει την προκλητική απουσία και ολιγωρία των αρχών. Όμως το γνωστό κυβερνητικό παραμύθι, περί άμεσης στήριξης των πληγέντων, στη Θεσσαλία σβήνει πολύ γρήγορα. Τα κλιμάκια αργούν χαρακτηριστικά ακόμη και την πραγματοποίηση των αυτοψιών, των ελέγχων και των πιστοποιήσεων. Το αποτέλεσμα είναι σε περιοχές της Καρδίτσας και της Λάρισας πολλοί αγρότες που παλεύουν με το χρόνο για την επιβίωσή τους, να ξεκινήσουν μόνοι τους την άντληση υδάτων και την απομάκρυνση των φερτών υλικών από τα χωράφια τους επιχειρώντας να προετοιμάσουν μια πολύ αμφίβολη σπορά. Όλοι αυτοί χάνουν στην πραγματικότητα κάθε δικαίωμα οικονομικής αποζημίωσης για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων χωραφιών. Όμως και για αυτούς που θα λάβουν αποζημίωση για κατεστραμμένες καλλιέργειες αυτή θα γίνει με τις τιμές που είχαν τα προϊόντα πριν 3-4 χρόνια!

Στο Βόλο πλημμυροπαθείς έχασαν τις προθεσμίες για αιτήσεις αποζημίωσης που αφορούσαν κατεστραμμένα σπίτια. Στο κράτος της «ψηφιακής διακυβέρνησης» οι προθεσμίες που ανακοινώθηκαν στο διαδίκτυο δεν έγιναν αντιληπτές από πολλούς. Ο λόγος είναι ότι εκείνες τις μέρες βρέθηκαν για δεύτερη φορά βυθισμένοι στη λάσπη και είχαν το νου τους στο πώς θα απαλλαγούν από αυτήν και όχι… το σερφάρισμα στο ίντερνετ. Όσες κάλπικες υποσχέσεις και αν σκορπούν αφειδώς τα κυβερνητικά στελέχη, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, γνωρίζουν καλά ότι στο τέλος οι όποιες αποζημιώσεις καταβληθούν θα είναι ασήμαντες σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής και η απόδοσή τους θα πάρει χρόνια.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Hellenic Train, η εταιρία του εγκλήματος των Τεμπών, απαιτεί άμεση οικονομική τροφοδότηση από τον κρατικό κορβανά. Ζητάει αποζημίωση για τα «διαφυγόντα έσοδα» λόγω της καταστροφής του σιδηροδρομικού δικτύου. Η πλήρης αποκατάσταση του οποίου δεν προβλέπεται στον επόμενο χρόνο. Ταυτόχρονα η εταιρία απαιτεί την άμεση καταβολή από το δημόσιο, των ποσών που αφορούν τις εκπτώσεις σε εισιτήρια και τις επιδοτήσεις δρομολογίων. Η διοίκηση της εταιρίας απειλεί με οικονομική κατάρρευση και ήδη κάνει λόγο για περικοπές σε προσωπικό, αναστολές εργασίας και μισθολογικές περικοπές. Για τους «αντικρατιστές» νεοφιλελεύθερους της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχουν δύο επιλογές. Ή θα μπουκώσει τη γνωστή κρατικοδίαιτη εταιρία με δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ή… θα την κρατικοποιήσει για να την εξυγιάνει και να την επαναϊδιωτικοποιήσει. Τόσο απλά! Στον νεοφιλελευθερισμό «δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Βυθισμένοι στη λάσπη και φιμωμένοι από την προπαγάνδα τους

Είναι βέβαιο ότι για την Θεσσαλία (και όχι μόνο) ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος. Όχι λόγω της «μανίας» της φύσης. Αλλά λόγω της εγκληματικής και ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής. Όσο δεν γίνονται έργα αποστράγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών, όσο δεν καθαρίζονται κοίτες και φρεάτια, μια βροχή θα είναι αρκετή για να φέρει νέες καταστροφές. Όσο δεν θα πραγματοποιούν τα στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα, οι διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα πνίγονται με κάθε νεροποντή. Το γνωρίζουν καλά. Αδιαφορούν. Όσο και αν κομπάζουν για το αντίθετο, όσο και αν κρύβονται πίσω από το 112 «για την προστασία της ανθρώπινης ζωής», δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Το απέδειξαν στην πανδημία. Το αποδεικνύουν καθημερινά, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στα χιόνια, στους σεισμούς, σε κάθε γεγονός που απαιτεί την παραμικρή υποδομή, τον ελάχιστο σχεδιασμό πραγματικής πολιτικής προστασίας.

Αυτό όμως που ξεπερνάει κάθε όριο είναι η γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα. Σε μια χώρα που εδώ και ένα μήνα κάτοικοι της βρίσκονται πνιγμένοι στις λάσπες, η κυβερνητική ατζέντα και τα πετσωμένα ΜΜΕ δεν διαθέτουν ούτε ένα λεπτό για αυτούς. Είναι αδιανόητο μια πρωτόγνωρου μεγέθους καταστροφή που βιώνει εδώ και έναν ολόκληρο μήνα ο θεσσαλικός λαός να συγκαλύπτεται με αυτό τον προκλητικό τρόπο, να αντιμετωπίζεται με τόση αναλγησία. Η φίμωση αυτών των ανθρώπων, η συντριπτική άθλια προπαγάνδα τους, αποδεικνύεται πιο καταστροφική, πιο επικίνδυνη από όλα όσα συμβαίνουν σήμερα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το