Τι να πρωτοθυμηθώ για τον σ. Τάκη σε μια κοινή πορεία 50 χρόνων;

Θα επιχειρήσω να μείνω σε λίγα και χαρακτηριστικά.

Τον γνώρισα πριν 50 χρόνια όταν οργανώθηκα στις γραμμές του μ-λ κινήματος στις παρατάξεις (μαθητικό τμήμα της ΠΠΣΠ, ΠΜΣΜ αργότερα, ΠΕΑΣ πιο μετά, Μ-Λ Κ.Ο.Νεολαίας Νίκος Μπελογιάννης, Μ-Λ ΚΚΕ), όντας αυτός στέλεχος των οργανώσεών μας σε όλη αυτή την περίοδο.

Είχε κάνει εντύπωση -και όχι μόνο σε μένα- πως αυτός ο σύντροφος με το ένα χέρι, την εξαιρετική του ευλυγισία (παλιός ποδοσφαιριστής γαρ) το παχύ μουστάκι, τα ματογιάλια που δεν έκρυβαν το ερευνητικό και σπινθηροβόλο βλέμμα του, κατάφερνε να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των πρώτων μεταπολιτευτικών κινητοποιήσεων, αλλά και στους αγώνες των επόμενων δεκαετιών, ενώ στις πολιτικές μας διαδικασίες μετείχε είτε με πλήρεις τοποθετήσεις είτε με οξυδερκείς παρατηρήσεις.

Έτυχε να βρεθούμε σαν συμφοιτητές στη Στατιστική Σχολή όπου υπήρξε ικανός και δεινός συνδικαλιστής, με αποτέλεσμα να τον τρέμουν οι τότε πολιτικοί μας αντίπαλοι. Είναι αξιοσημείωτο πως σε αρκετές συνελεύσεις φρόντιζαν να αποφύγουν και να εμποδίζουν τις παρεμβάσεις του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο σ. Ξυνός με την ευφράδεια και τις συνδικαλιστικές του ικανότητες αλλά και με την μαχητική του στάση, απέκρουε όλα τα εμπόδια που έστηναν τα στελέχη των ρεφορμιστικών δυνάμεων.

Ενδιάμεσα είχαμε απασχοληθεί από κοινού και με άλλους και άλλες σ. σε ευκαιριακές δουλειές που συνήθως αυτός ξετρύπωνε για να συμπληρωθούν τα τότε πενιχρά φοιτητικά μας εισοδήματα όπως δειγματοδιανομές κλπ.

Αργότερα έτυχε να συνεργαστούμε στενά στον τομέα των ανώτερων και μέσων τεχνικών σχολών όπου μας είχαν θέσει οι κεντρικές κατανομές στο αντίστοιχο γραφείο με τον σ. Τάκη υπεύθυνο.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που συνταξιδεύαμε οι δυο μας με το βραδινό τραίνο από την Αθήνα, για Λάρισα εγώ, και για Θεσσαλονίκη, Ξάνθη ο σ. Τάκης προκειμένου να συναντηθούμε με τους συντρόφους μας, και να βοηθήσουμε στην οργάνωση της δουλειάς.

Στην πορεία αναπτύξαμε στενές προσωπικές σχέσεις με τον ίδιο και την σύντροφο της ζωής του την σ. Μαλάμω, ενώ αρκετά αργότερα που γεννήθηκαν τα παιδιά μας, η σχέση μας συνεχίστηκε, που μάλιστα κατά μία ευτυχή συγκυρία υπήρξαν συμμαθητές στο ίδιο σχολείο, στο 1ο Καλλιτεχνικό του Γέρακα.

Είναι αναρίθμητα πολλές οι συνευρέσεις μας κυρίως σε χαρές και ευχάριστες ευκαιρίες αλλά και σε λύπες που δεν έλειψαν.

Η παρουσία του στα καθοδηγητικά όργανα παρά τα προβλήματα υγείας που κατά καιρούς τον ταλαιπωρούσαν άφηναν το αποτύπωμα σοβαρής ενασχόλησης με τα βασικά ζητήματα του κομμουνιστικού κινήματος και της κοινής μας υπόθεσης του μαρξιστικού λενινιστικού κινήματος των προοπτικών του για την υπόθεση της εθνικής ανεξαρτησίας του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού στην πατρίδα μας.

Ήταν σταθερός και στιβαρός στις απόψεις του, ανάλαφρος στις συμπεριφορές του με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ και σχεδόν πάντα με ευχάριστη διάθεση.

Γνώριζα και γνωρίζαμε πως αρκετά χρόνια τον ταλαιπωρούσαν διάφορα θέματα υγείας μέχρι που την προηγούμενη Δευτέρα πέρασε στην ανυπαρξία.

Ωστόσο είναι ισχυρό το αποτύπωμα που μας άφησε και σηματοδοτεί πορείες που οφείλουμε να ακολουθήσουμε έχοντας στο μυαλό μας την δική του πράξη, φωτεινό οδηγό για την δράση μας.

29 Φλεβάρη 2024

Γιάννης Αδριανός

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το