Αρχαιολογική έκθεση πολλών καρατίων είναι η περιοδική «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη μυκηναϊκή εποχή» που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς και ρίχνει φως στην καθημερινή ζωή, τον πόλεμο, τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα στις Κυκλάδες κατά τη μυκηναϊκή εποχή.

Η έκθεση εστιάζει στον μυκηναϊκό πολιτισμό του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων και παρουσιάζει για πρώτη φορά μαζί, περισσότερα από 150 αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας που αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξάπλωσής του στο Αιγαίο.

Μοναδικά ευρήματα από διαφορετικά νησιά καταδεικνύουν την ύπαρξη του μυκηναϊκού κόσμου στις Κυκλάδες, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα αγγεία, τα κοσμήματα, τα χάλκινα αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν στον σπάνιο μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο.

Χρυσό έλασμα με παιδική μορφή, νεκροταφείο του Καμινιού, Νάξος (12ος/αρχές 11ου αι. π.Χ.).

Πηγή έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ο μεγάλης εμβέλειας μυκηναϊκός πολιτισμός, ένας «από τους μεγαλύτερους της ελληνικής προϊστορίας και ο πρώτος υψηλός πολιτισμός της Ευρώπης» -πριν εξαφανιστεί διά παντός-, άσκησε μεγάλη επιρροή κατά την ακμή του όσο και στο πέρασμα των αιώνων.

Πήλινο άρμα (12ος αι. π.Χ.) 

Η έκθεση ρίχνει φως σε άγνωστες όψεις του στις Κυκλάδες και για την παραγωγή της ένωσαν τις δυνάμεις τους η δραστήρια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με το εκλεκτό επιτελείο και τον προϊστάμενο Δημήτρη Αθανασούλη, που τα τελευταία χρόνια συνάπτουν συμφωνίες με φορείς και ιδρύματα για τη συμπαραγωγή σημαντικών εκθέσεων, και το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που στηρίζει την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τα εννέα περιφερειακά μουσεία-πρότυπα που λειτουργεί σε όλη τη χώρα.

Γυναικείο ειδώλιο (14ος αι. π.Χ.), Ιερό της Φυλακωπής, Μήλος

Περισσότεροι από 23.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό την είδαν, το καλοκαίρι, στην πρώτη παρουσίασή της στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του ΠΙΟΠ στην Τήνο και έπεται συνέχεια στην Αθήνα καθώς θα φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη έως τις 8 Μαρτίου.

Μέσα από τα εκθέματα και τις οπτικοακουστικές παραγωγές ξεδιπλώνονται βασικοί άξονες του βίου των ανθρώπων. Οι συνήθειες της καθημερινής ζωής, το κεφάλαιο πόλεμος, η λατρεία και τα ταφικά έθιμα αποτελούν τμήματα της αφήγησης σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον που αποκαλύπτει την άγνωστη πτυχή της ιστορίας των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Τήνου.

Το μικρών διαστάσεων μνημείο του τάφου της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) υπήρξε τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ενώ χρησιμοποιήθηκε για πολλαπλές ταφές.

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την ομώνυμη εκκλησία του νησιού και αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου, ενώ διερευνήθηκε το 1979, από τον αείμνηστο Τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη. «Πρόκειται για έναν από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί», σημειώνουν οι διοργανωτές και υπογραμμίζουν τη σημασία των μοναδικών ευρημάτων του τα οποία «αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις ταφικές πρακτικές, την κοινωνική οργάνωση και την τέχνη στις Κυκλάδες των τελευταίων αιώνων της 2ης χιλιετίας π.Χ.».

Εκτός από την Τήνο, στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχαία έργα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα. Ετσι ο επισκέπτης αποκτά πληρέστερη εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η «Κυρά της Φυλακωπής» (περί τα μέσα του 14ου αι. π.Χ.), ένα από τα αριστουργήματα της μυκηναϊκής ειδωλοπλαστικής, το οποίο βρέθηκε στο ιερό της Φυλακωπής στη Μήλο. «Η “Κυρά της Φυλακωπής”, με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια, υποδέχεται τους επισκέπτες και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ποιότητα της κατασκευής της αποτελώντας, αναμφίβολα, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής στο Αιγαίο», σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης-σταθμού για τις άγνωστες όψεις του κυκλαδικού παρελθόντος.


Info: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, τηλ. 210 3453111. Διάρκεια έκθεσης έως 8 Μαρτίου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το