Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση (κείμενο και φωτογραφίες) με θέμα τις θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη διοργανώνεται στο Ηράκλειο από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Παραθέτουμε:

α) το δελτίο τύπου ΄της Ένωσης Θυμάτων με ενημέρωση και αναλυτικό πρόγραμμα των εγκαινίων της Έκθεσης και

β) ενημερωτικό – κάλεσμα της ΕΛΜΕ Ηρακλείου που είναι συνδιοργανώτρια της Έκθεσης.

ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ

Αμιράς, 17.9.2023

ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΟΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 80η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ

Οι μαραθώνιες και εξαιρετικά επιτυχημένες έως τώρα εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου συνεχίζονται και ολοκληρώνονται με την έκθεση «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη» η οποία φιλοξενείται από τις 18 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στον προθάλαμο του κηποθέατρου «Μάνος Χατζιδάκις» στο Ηράκλειο. Πρόκειται για το πολύτιμο αρχειακό υλικό (κείμενο και φωτογραφίες) που περιλαμβάνει η περίφημη «Έκθεσις της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» με την υπογραφή των Νίκου Καζαντζάκη, Ιωάννη Καλιτσουνάκη, Ιωάννη Κακριδή, Κωνσταντίνου Κουτουλάκη.

Η έκθεση οργανώνεται από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Βιάννου και την ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και φιλοξενείται στο κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις την περίοδο 18-30 Σεπτεμβρίου 2023. Τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη» θα λάβουν χώρα την Τρίτη, 19.9.2023, 7:30 μμ, στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις».

Αναλυτικά:

ΕΚΘΕΣΗ: ΟΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η Διάσωση ενός Ιστορικού Αρχείου

Στις 17-6-1945 η κυβέρνηση Βούλγαρη, συνέστησε την «Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» αποτελούμενη  από τους  Νίκο Καζαντζάκη, Ιωάννη Καλλιτσουνάκη, Ιωάννη Κακριδή και Κωνσταντίνο Κουτουλάκη ως βοηθητικό μέλος, προς διαπίστωση των ναζιστικών εγκλημάτων στην Κρήτη. Μετά από επίπονη περιοδεία (29 Ιουνίου – 6 Αυγούστου 1945), η Επιτροπή συνέταξε εμπεριστατωμένη Έκθεση, την οποία παρέδωσε στο Υπουργείο Εξωτερικών  ως έγκυρο ντοκουμέντο και στοιχείο ενίσχυσης των ελληνικών αιτημάτων αποζημίωσης.

Στις 17-6-1945 η κυβέρνηση Βούλγαρη, συνέστησε την «Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» αποτελούμενη από τους Νίκο Καζαντζάκη, Ιωάννη Καλιτσουνάκη, Ιωάννη Κακριδή και Κωνσταντίνο Κουτουλάκη, προς διαπίστωση των ναζιστικών εγκλημάτων στην Κρήτη. Μετά από επίπονη περιοδεία (29 Ιουνίου – 6 Αυγούστου 1945), η Επιτροπή συνέταξε εμπεριστατωμένη Έκθεση, την οποία παρέδωσε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως έγκυρο ντοκουμέντο και στοιχείο ενίσχυσης των ελληνικών αξιώσεων αποζημίωσης ενόψει της Διασυμμαχικής Διάσκεψης των Παρισίων για τις Επανορθώσεις (Νοέμβριος 1945 – Ιανουάριος 1946). Ανάλογες εκθέσεις συντάχθηκαν και για άλλους μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας.

Το πολύτιμο αυτό τεκμήριο «χάθηκε» από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Ευτυχώς ο Νίκος Καζαντζάκης είχε παραδώσει για διατύπωση παρατηρήσεων ένα αντίγραφό του στον Κρητικό λόγιο και αδελφικό του φίλο Παντελή Πρεβελάκη, ο οποίος, πολύ αργότερα, το παρέδωσε στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου για να αποτελέσει μέρος του αρχείου Καζαντζάκη. Έτσι διασώθηκε το ιστορικό αυτό κείμενο και το 1983 δημοσιεύθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου μαζί με περιορισμένο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Κώστα Κουτουλάκη. Τμήμα του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη βρέθηκε στην κατοχή του αείμνηστου δημοσιογράφου Μανόλη Δουλγεράκη, το οποίο, μαζί με την πλούσια βιβλιοθήκη του, δωρήθηκε το 2014 από την οικογένεια Δουλγεράκη στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται μέρος του φωτογραφικού αυτού υλικού  και αποσπάσματα από το παραπάνω ιστορικό κείμενο, που αποτυπώνουν το «απάνθρωπο» των πράξεων: τα καμένα χωριά, τους βομβαρδισμένους  τόπους, τις ομαδικές εκτελέσεις αμάχων, τις μαυροφορεμένες γυναίκες, τα ρακένδυτα παιδιά, τα απελπισμένα μάτια….

Τα παραπάνω ανεκτίμητα ιστορικά ντοκουμέντα παρουσιάζονται στο κοινό του Ηρακλείου με την ευκαιρία της 80ης επετείου του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Δ. Ιεράπετρας, ως τιμή στους νεκρούς, ως όπλο απέναντι στη λήθη, ως εργαλείο μάθησης των νέων, ως ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού, ως ώθηση  στον ιερό αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Ώρες επίσκεψης: 09.00-13.00 & 18.00-21.00 τις καθημερινές. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 19/9/2023 στις 19.30 στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις».


Πρόγραμμα εγκαινίων έκθεσης «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη»: Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», Τρίτη, 19.9.2023, 19:30.

  • 19:15-19:30: Προσέλευση
  • 19:30: Ξενάγηση στην έκθεση από τους επιμελητές και τους οργανωτές.
  • 19:45-20:00: Σύντομο χαιρετισμό απευθύνουν οι συνδιοργανωτές: ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι Δήμαρχοι Βιάννου, Ηρακλείου, Μαλεβυζίου, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου.
  • Ομιλίες:
    • 20:20-20:40: Γιώργος Τζωράκης, Δρ. Αρχαιολόγος – Ιστορικός, ιστορικός επιμελητής του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη
    • 20:40-20:50: Γιώργος Καλογεράκης, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
    • 20:50-21:00: Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Πανεπιστημιακός, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

–        «Μουσικός Επίλογος»:

  • Συμμετέχουν η Λίλη Δάκα, πιάνο και οι απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Κωνσταντίνος Μπουτσόλης, κλαρινέτο και Λευτέρης Μπουτσόλης, κοντραμπάσο.

Επιμέλεια έκθεσης: Στέλλα Νησιώτη και   Δέσποινα Συγγελάκη

Ιστορική επιμέλεια αρχείου Κουτουλάκη: Δρ. Γιώργος Τζωράκης και Αν. Καθηγητής Μανώλης Δρακάκης.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ: 
Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και Δήμος Βιάννου.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μαλεβιζίου, Δήμος Ηρακλείου, ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Η ΒΙΑΝΝΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ!

ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Με ιδιαίτερη τιμή

Για το Δ.Σ της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Αριστομένης Α. Συγγελάκης Γιάννης Διακάκης


Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου Ερωτοκρίτου 3 Τ.Κ. 71201 – Ηράκλειο Τηλ & Φαξ.: 2813015924 E-mail: elmeheraclion@gmail.comΙστοσελίδα:www.elmeher.gr
ΠΡΟΣ:
Ηράκλειο 15/09/2023
Συναδέλφους ΕΛΜΕ Ηρακλείου, ΜΜΕ

Η ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΕΙ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1943

ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΜΟΤΗΤΕΣ

ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ» ΑΠΟ 18/9 ΕΏΣ 30/9

Η ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ(ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΩΡΑ 19.30)

ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ –ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.

Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου Συμμετέχει στις Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του αντικατοχικού και αντιφασιστικού αγώνα της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας που οργανώνει ο Δήμος Βιάννου και η Ενωση θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου:

  • Καλεί τους εκπαιδευτικούς να ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ την ΕΚΘΕΣΗ των ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ για τις ΩΜΟΤΗΤΕΣ των Γερμανών Ναζιστών στην Κρήτη που πραγματοποιείται στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» από τις 18 έως και τις 30 Σεπτέμβρη και με ώρες επίσκεψης από 09.00-13.00 και 18.00-21.00. Πρόκειται για την έκθεση που συνέταξε το 1945, μετά από περιοδεία της στα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης, η «Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη», στην οποία συμμετείχαν οι : Ν. Καζαντζάκης, Ιωάννης Κακριδής και Ιωάννης Καλιτσουνάκης, ενώ τη Φωτογραφική κάλυψη έκανε ο Κωνσταντίνος Κουτουλάκης. Στόχος της έκθεση ήταν η τεκμηρίωση της διεκδίκησης των Αποζημιώσεων από τις κατοχικές δυνάμεις, διεκδίκηση που δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα. Το δίκαιο αυτό αίτημα συνεχίζει και προβάλλει αδιάλειπτα και αγωνιστικά η ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ. Από το χώρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου υποστηρίζουμε τον αγώνα της καταβολής των Γερμανικών Αποζημιώσεων, συνυπογράφουμε τα αιτήματα της επιτροπής και είμαστε στο πλευρό όλων των συλλογικοτήτων που καταδικάζουν τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού
  • Τιμά την Ηρωική Αντίσταση των κατοίκων της Βιάννου, αλλά και συνολικά του λαού μας απέναντι στη Ναζιστική Θηριωδία
  • Διατρανώνει την πίστη των εκπαιδευτικών και της νεολαίας στην αξία του αγώνα ενάντια στον φασισμό, το ρατσισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο
  • Προβάλλει και προωθεί τις άξιες της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Διεθνιστικής Αλληλεγγύης
  • Διεκδικεί την καταβολή από το Γερμανικό Κράτος των Οφειλών του για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και όλων των χωριών που ισοπέδωσε η γερμανική θηριωδία στην Κρήτη και συνολικά στη χωρά.
  • Καλεί τους Εκπαιδευτικούς να αφιερώσουν μια διδακτική ώρα για να ενημερώσουν τους μαθητές μας για τη βαρβαρότητα της Ναζιστικής Κατοχής, τονίζοντας το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, των Ανωγείων, της Καντάνου κλπ, στη βάση της διασφάλισης της ιστορικής μνήμης, της ανάδειξης των αγωνιστικών και δημοκρατικών παρακαταθηκών του λαού μας, αλλά και με βασική επιδίωξη την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ της νεολαίας απέναντι στα σύγχρονα φαινόμενα του φασισμού, του σωβινισμού, του εθνικισμού και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Βιάννου τον Σεπτέμβρη του 1943, ολοκαύτωμα το οποίο –μαζί με όλα τα υπόλοιπα που έγιναν στην κατεχόμενη Κρήτη και συνολικά τη χώρα- επιβεβαιώνει, με τον πιο αποκρουστικό τρόπο, την κτηνωδία των Ναζιστικών δυνάμεων Κατοχής. Συνάμα προβάλλει παραστατικά το πνεύμα του ακατάβλητου ηρωισμού, της υπερηφάνειας και της αυτοθυσίας του Βιαννίτικου λαού, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στο βωμό της λεύτερης και εθνικά ανεξάρτητης πατρίδας, στον αγώνα για την αποτίναξη του Γερμανικού ζυγού, Στην πάλη για την ήττα του φασισμού και την απελευθέρωση συνολικά της ανθρωπότητας από τη βαρβαρότητα της ναζιστικής πολιτικής, της ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας και της ισοπέδωσης των βασικότερων κοινωνικών, πολιτικών, ιδεολογικών, ανθρωπιστικών κατακτήσεων της πολιτισμένης ανθρωπότητας, όπως είναι η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία, η κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός.

Η Βιάννος , μια ακμάζουσα κωμόπολη στη νότια ζώνη του Ηρακλείου, με πλούσια ιστορία και πνευματική κληρονομιά, έμελλε να πληρώσει βαρύ τίμημα στα σκοτεινά χρόνια της Γερμανικής κατοχής, επειδή ΔΕΝ παραδόθηκε, επειδή ΔΕΝ υποτάχτηκε στη ναζιστική μπότα, επειδή αρνήθηκε τη δουλοφροσύνη και αντέταξε στη θέση της την αυτοθυσία και την υπερήφανη αντίσταση.

Αυτή όμως η αδούλωτη ψυχή και το αντιστασιακό φρόνημα της Βιάννου εξερέθισε ακόμη περισσότερη την κτηνώδη πολιτική φύση του ναζισμού, που δεν ανέχεται την ελευθεροφροσύνη των αγωνιστών, δεν αντέχει τον παλμό της ανυπόταχτης φωνής τους, ούτε το ισχυρό φως της δημοκρατικής συνείδησής τους και έτσι στο διάβα του αφήνει ισχυρά τα τεκμήρια της σκοτεινής και τερατώδους φύσης του: καμένη γη, ισοπεδωμένα σπίτια, κατεστραμμένες κοινωνίες, οικονομίες, οικογένειες, μαυρισμένες και νεκρές ψυχές, ακόμη και παιδικές. Τα νεκρά αδέλφια Βερβελάκη, η Ευαγγελία (8 ετών), η Μαρία (12 ετών) και ο Στέλιος (15 ετών ) που αρνήθηκαν να καταδώσουν τον αγωνιστή πατέρα τους και εκτελέστηκαν από τους θηριώδεις Ναζιστές, αλλά και γενικότερα όλοι οι αδούλωτοι αγωνιστές – που όρθωσαν το ανάστημά τους στα ναζιστικά τέρατα – αποτελούν για εμάς όλους σήμερα ιερά, αθάνατα σύμβολα θάρρους, παλικαριάς, αντίστασης και πίστης στα πιο ευγενικά αισθήματα και αιτήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι η ελευθεροφροσύνη, ο πατριωτισμός, η δημοκρατία, ο ανθρωπισμός.

Για εμάς τους εκπαιδευτικούς, που με το καθημερινό μας έργο «σμιλεύουμε παιδικές ψυχές¨» και διαμορφώνουμε συνειδήσεις, η γενναιότητα των παιδιών της Βιάννου, αλλά και όλων των περιοχών, κεντρίζει τις κεραίες της ηθικής και κοινωνικής ευαισθησίας και ενδυναμώνει τις υψηλές αρχές και αξίες, τις οποίες, με αίσθηση κοινωνικού χρέους και συνέπειας, θέλουμε να μεταλαμπαδέψουμε στη νέα γενιά. Στη γενιά που κρατεί στα χέρια της το μέλλον της κοινωνίας, στη γενιά που πρέπει να …ζυμωθεί με τα ίδια αξιακά υλικά και αγωνιστικά δημοκρατικά πρότυπα, ώστε να δηλώσει, με τη σειρά της, το δικό της δυναμικό «παρών» στην εποχή μας.

Στην εποχή μας που οξύνονται οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών και τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στη γειτονιά μας, με ανοιχτό το πολεμικό τραύμα στην Ουκρανία και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Στο ιστορικό στάδιο που διανύουμε, με πρόδηλη την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας των ανίσχυρων οικονομικά λαών και των συνόρων τους και με την αιμορραγία της μετανάστευσης από τις χώρες-θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων να ματώνει το διεθνή χάρτη.

Στην περίοδο που ζούμε, κατά την οποία η βαρβαρότητα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (πουαποτυπώνεται στις επαναπροωθήσειςτων μεταναστών, στην ενοχοποίησή τους για τις πυρκαγιές κ.λπ.) συμπληρώνεται από την εγκατάλειψη του λαού στη δίνη των καιρικών συνθηκών και από την ολομέτωπη επίθεση στις κατακτήσεις, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Στις μέρες μας- που ο φασισμός επιβεβαιώνει το δηλητήριό του με την απώθηση αθώου επιβάτη στη θάλασσα, με το μαζικό πνιγμό των κατατρεγμένων προσφύγων, με τη δολοφονία του Φύσσα , με τη βία στα γήπεδα κλπ- οι ευθύνες των εκπαιδευτικών για τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση, την ιστορική παιδεία και κοινωνική ευαισθησία των μαθητών μας γίνονται ακόμα πιο μεγάλες,

Από το χώρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου δηλώνουμε ότι ως παιδαγωγοί και δάσκαλοι– επιφορτισμένοι με το ωραίο έργο της κοινωνικής ευαισθητοποίησης των μαθητών μας-θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανταπόκριση σε αυτό το υψηλό καθήκον που μας αναθέτει η κοινωνία, ακούγοντας τη φωνή και υιοθετώντας το μήνυμα του ποιητή που μας δηλώνει:

«Πάντα νικάει το δίκιο!

Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.
Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.
Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα.»

Γιάννης Ρίτσος

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Η πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Σπαχή Αρετή Οικονομάκη Μαρία

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το