Σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και εν μέσω καταστολής και απαγορεύσεων των συγκεντρώσεων στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση δαπανών για τη δημόσια υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ.

Μπροστά σε αυτή τη νέα πρόκληση από τη μεριά της κυβέρνησης οι συνδικαλιστικές δυνάμεις ορισμένων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έδωσαν μάχη μέσα στα σωματεία με στόχο να προκηρυχτεί απεργία και να πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις. Κόντρα σε αυτή τη πρόταση δεν στάθηκαν μόνο οι υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΜΕ. Μπροστά σε έναν από τους πιο αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς, τα Εργατικά Κέντρα, οι ομοσπονδίες και τα σωματεία που ελέγχουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όχι απλά δεν προκήρυξαν απεργία αλλά ούτε καν κάποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Το επιχείρημα παραμένει εδώ και δέκα μήνες το ίδιο… «οι μαζικές συγκεντρώσεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού»… Αυτό απαντάνε οι «υπεύθυνες» δυνάμεις του ΠΑΜΕ αναπαράγοντας ουσιαστικά το κυβερνητικό αφήγημα που παρουσιάζει τους λαϊκούς αγώνες και τις μαζικές κινητοποιήσεις ως εστίες μετάδοσης του ιού.

Εδώ και δέκα μήνες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προτάσσουν τις συμβολικές κινητοποιήσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι προς το παρόν πρέπει να καθίσουν σπίτι τους. Αυτό σηματοδοτεί η στάση τους, αυτό είπαν στις 17 Νοέμβρη που αρνήθηκαν να ανακοινώσουν δημόσια καλέσματα συμμετοχής του κόσμου, αυτό είπαν στις 26 Νοέμβρη που ναι μεν συμμετείχαν στην απεργία αλλά αρνήθηκαν να καλέσουν σε απεργιακές συγκεντρώσεις, αυτό είπαν και στις 15 Δεκέμβρη που διαφώνησαν με την απεργία αλλά και με οποιαδήποτε δημόσιο κάλεσμα έστω σε συγκέντρωση.

Αυτή η στάση όχι απλά δεν πάει κόντρα στην κυβερνητική πολιτική αλλά υποτάσσεται σε αυτή και τελικά συντάσσεται με την κυρίαρχη προπαγάνδα που παρουσιάζει τις μαζικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αυτή η στάση όχι απλά δεν απαντάει και δεν αποκαλύπτει την υποκρισία και την απροκάλυπτη επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση στα συνδικαλιστικά και λαϊκά δικαιώματα απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις με πρόσχημα τον κοροναϊό αλλά τη συγκαλύπτει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκληματεί σε βάρος της υγείας του λαού μειώνοντας κατά μισό δισ. τον προϋπολογισμό για την υγεία, την ίδια ώρα που με πρόσχημα την υγειονομική κρίση αφαιρεί εργατικά, συνδικαλιστικά και λαϊκά δικαιώματα ενώ στο όνομα της «προστασίας μας» επιβάλλει μία απροκάλυπτα αυταρχική πολιτική με ακραία καταστολή και απαγορεύσεις χουντικού τύπου. Η προκλητικότητα τους και ο αυταρχισμός τους ξεπερνάει κάθε όριο… Ο υπουργός δημόσιας τάξης την ίδια ώρα που δίνει εντολές για μαζικές συλλήψεις και ξυλοδαρμούς σε διαδηλωτές την ίδια ώρα μάς ενημερώνει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται σε εξωτερικού χώρους.

Απέναντι σε αυτό τον αυταρχισμό, απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική η απάντηση κάθε δύναμης που αναφέρεται στην αριστερά δεν μπορεί να είναι άλλη πέρα από τη πάλη και το ανοιχτό κάλεσμα για μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικούς λαϊκούς αγώνες κόντρα στη καταστολή και τη τρομοκρατία. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος να προασπίσει ο λαός την υγεία του, τα εργασιακά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Οτιδήποτε άλλο, οποιαδήποτε λογική θέλει τον λαό να «λογαριάζεται μετά», οποιαδήποτε τακτική οδηγεί τους εργαζόμενους στον καναπέ να παρακολουθούν διαμαρτυρίες μερικών εκπροσώπων, υπονομεύει την προσπάθεια για την ανάπτυξη τέτοιων μαζικών αγώνων, αναγκαίων για να δοθεί οποιαδήποτε διέξοδος από τη σημερινή υγειονομική και οικονομική κρίση. Οτιδήποτε άλλο δίνει άλλοθι στην κυβερνητική προπαγάνδα και τελικά καταλήγει ανεξαρτήτως προθέσεων να αποτελεί στήριγμα της σημερινής πολιτικής. Στις σημερινές συνθήκες αυτή είναι η συμβολή των «συμβολικών κινητοποιήσεων».

Νίκη Πετράκη

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το