Με την διαδικασία του κατεπείγοντος μπήκε για ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» που αφορά την εκ νέου ενίσχυση των τραπεζών, με την μορφή εγγυήσεων του Δημοσίου, προκειμένου να ξεφορτωθούν αυτές τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια.
Πως θα γίνει αυτό; Θα πουλήσουν οι τράπεζες σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε funds του εξωτερικού κυρίως, αυτά με την σειρά τους θα πιέσουν τους δανειολήπτες για την αποπληρωμή τους στην αρχική αξία των δανείων με διάφορους τρόπους, από κατασχέσεις, αγωγές, διαταγές πληρωμής κλπ φτάνοντας έως τους πλειστηριασμούς φυσικά και πρώτης κατοικίας.
Όμως δεν μένουμε εκεί: η ενίσχυση των τραπεζών που θέλουν να καλύψουν τυχόν επισφάλειες των funds μπορεί και να αυξηθεί από τα 12 δις ευρώ με απλές αποφάσεις του ελληνικού υπουργείου οικονομικών.
Ποιος θα πληρώσει τα 12 δις ευρώ ή όσα δοθούν παραπάνω; Μα φυσικά ο ελληνικός λαός που θα κληθεί για μια ακόμα φορά να καλύψει την ενδεχόμενη χασούρα των τραπεζικών «ιδρυμάτων» προκειμένου να ικανοποιηθούν τα ελάχιστα ρίσκα που θα πάρουν τα κοράκια των αγορών.
Μάλιστα πριν την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του Ηρακλή η κυβέρνηση περιέφερε το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Eurogroup και στους ξένους θεσμικούς -διάβαζε γύπες των αγορών- προκειμένου να λάβει την έγκρισή τους και να ενσωματώσει τις παρατηρήσεις τους για να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις τους.
Ειδικά ο υπουργός οικονομικών Σταϊκούρας συναντήθηκε με στελέχη της PIMCO, της Goldman Sachs, της Citibank, της Blackrock, της Blue Crest, της Morgan Stanley, της Helm, της Nomura και της Third Point στο περιθώριο επενδυτικού συνεδρίου της Capital Link με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ από την πλευρά των τραπεζών έγινε γνωστό πως έρχονται 3000 πλειστηριασμοί στο επόμενο διάστημα. Για δε το 2019 στο 11μηνο είχαμε μία αύξηση κατά 11% των πλειστηριασμών δηλαδή έφτασαν τον αριθμό 16.256, με προγραμματισμένους 25.747 που σε σχέση με τα περυσινά αντίστοιχα επίπεδα είχαν μια άνοδο κατά 36%.
Οι 3.029 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι για τον μήνα που τρέχει τώρα, δηλαδή τον Δεκέμβριο, ενώ 2.330 ήδη από τώρα προγραμματίζονται για την νέα χρονιά το 2020, με στοιχεία που προκύπτουν από την ανάρτηση στη σχετική πλατφόρμα.
Στο μεταξύ, μετά από την παράταση που δόθηκε, η προστασία για την πρώτη κατοικία ισχύει για ακόμα ένα τετράμηνο έως το τέλος Απριλίου του 2020, αλλά μόνο για όσους δανειολήπτες καταφύγουν στην πλατφόρμα που λειτουργεί από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το