Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπολύει κύμα επιθέσεων
και οικοδομεί ένα αυταρχικό, αστυνομικό κράτος

Αργά, αλλά σταθερά, αποκαθίστανται η ασφάλεια και η τάξη στη χώρα» δήλωσε προκλητικά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Ταχύτατα, στην πραγματικότητα, οικοδομείται ένα αυταρχικό, αστυνομικό κράτος, σε πολιτικές συνθήκες όπου η αντιδραστική προπαγάνδα -στην πιο ακραία της μορφή, μεταπολιτευτικά- κυριαρχεί στα ΜΜΕ, περιθωριοποιώντας ή και αποκλείοντας κάθε διαφορετική φωνή. Εκτελεστής και αρμόδιος υπουργός ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Ένας πολιτικός που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, με πλούσιο «βιογραφικό» στην επιβολή πολιτικής ακραίου αυταρχισμού και εκτεταμένης καταστολής, ο οποίος περιβάλλεται με τη σταθερή εμπιστοσύνη και στήριξη ισχυρών κέντρων εξουσίας εντός και εκτός της χώρας.

Οι σχεδιασμοί για την καθολική επικράτηση σκηνικού πολιτικής αντίδρασης μεθοδεύονται και εξελίσσονται, εδώ και χρόνια, με την κρίσιμη και δραστική εμπλοκή, σε ρόλο εμπροσθοφυλακής, των τηλεοπτικών ΜΜΕ, που ασκούν πλατιά επιρροή στο κοινωνικό σώμα. Το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα, μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τη ΝΔ, μια «Ιερά Εξέταση» στήνεται κάθε βράδυ σε όλα τα κανάλια.

Οι «τηλε-ιεροεξεταστές» προτάσσουν με ένταση τα ζητήματα της «ομαλότητας», της «ασφάλειας», της «τάξης», της «κανονικότητας», της «επιστροφής των πανεπιστημίων στους φοιτητές» κ.ο.κ. Και υπερ-προβάλλουν, αξιοποιώντας στο έπακρο, την τόσο χρήσιμη στην αστική εξουσία περιθωριακή δράση ποικίλων κουκουλοφόρων και «μπαχαλάκηδων», για να βάλουν στο στόχαστρο όλες τις οικονομικές, συνδικαλιστικές, κοινωνικές, δημοκρατικές κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος μετά την πτώση της δικτατορίας – όσες έχουν επιβιώσει από τη δεκαετή λαίλαπα των τριών Μνημονίων. Με σκοπό την ολοκληρωτική κατάργησή τους.

Κανοναρχώντας το δημόσιο λόγο και την ενημέρωση, επιχειρούν να δημιουργήσουν -μαζικά- συντηρητικά αντανακλαστικά και φοβικά σύνδρομα και να αποσπάσουν έτσι την κρίσιμη κοινωνική ανοχή -ή και συναίνεση- στους αντιλαϊκούς σκοπούς τους. Δεν νοιάζονται -βέβαια- για την ασφάλεια και την προκοπή του λαού, ούτε για τη μόρφωση της νεολαίας, αυτοί που έχουν καταδικάσει πλατιά λαϊκά στρώματα στην ανέχεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αυτοί που έχουν οδηγήσει τη νεολαία στην ανεργία και την ξενιτιά, αυτοί που ευθύνονται για το παρατεταμένο ψυχορράγημα της Παιδείας, της Υγείας και της Πρό­νοιας. Νοιάζονται μόνο να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου για να μπορούν ανεμπόδιστοι να υλοποιούν την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Πραγματικός εχθρός τους είναι ο λαός και η νεολαία

Τα κανάλια -αλλά και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και οι εφημερίδες- κατακλύζονται από τρομολαγνική υστερία. Γιάφκες «ανακαλύπτονται», με διάφορα «ευρήματα», και μαζί με εικόνες καταστροφής παρελαύνουν στις οθόνες, τα ερτζιανά και τις στήλες. Μεμονωμένα φαινόμενα αναρχικής ή «αναρχικής» δράσης, βίας και προβοκάτσιας, παρουσιάζονται σαν καθολικό φαινόμενο που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Οι μαζικές, αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας αποσιωπώνται ή ταυτίζονται με «φαινόμενα ανομίας». Η εμετική προπαγάνδα τους κλιμακώνεται και απαιτεί επίδειξη πυγμής, νομιμοποιώντας και «δικαιολογώντας» στα μάτια της κοινής γνώμης τον αυταρχικό εκτροχιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, επιδίδονται σε μια χυδαία επίθεση ενάντια σε κάθε προοδευτική ιδέα και κίνημα. Η αμαύρωση της Αριστεράς και της κομμουνιστικής ιδεολογίας, η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση και ο χλευασμός κάθε αγωνιστικής πρακτικής και κινήματος, η κατασυκοφάντηση της ιστορίας του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Γιατί πραγματικός τους στόχος δεν είναι οι «μπαχαλάκηδες» και οι αναρχικοί. Αυτοί αποτελούν την πρόφαση και το τέλειο άλλοθι.

Στόχος τους και πραγματικός εχθρός τους είναι ο «εσωτερικός εχθρός», ο λαός και η νεολαία, και οι πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας. Αυτούς θέλουν να καταστείλουν. Διαβλέποντας πως, σε συνθήκες συνεχιζόμενης αντιλαϊκής επέλασης, η κλιμακούμενη όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και των ταξικών αντιθέσεων δημιουργεί, αναπόφευκτα, την αντικειμενική βάση για την ανάπτυξη μαζικών λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων, παίρνουν τα μέτρα τους.

Δηλητηριάζουν, αρχικά, το κοινωνικό σώμα με μια ακροδεξιά προπαγάνδα, σπέρνουν το φόβο και την ανασφάλεια, δημιουργώντας κοινωνικό κλίμα συναίνεσης στην «αναγκαιότητα» ασφυκτικής αστυνόμευσης και καταστολής, διατήρησης των αντιδημοκρατικών νόμων και ενίσχυσής τους με νέα αντιδραστικά μέτρα. Για να περάσουν, αμέσως μετά, στην επίδειξη πυγμής, την καταστολή του λαϊκού κινήματος και την ευρύτερη αντιδραστικοποίηση της δημόσιας ζωής, στην οικοδόμηση ενός αστυνομικού κράτους.

Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

«Πάταξη της ανομίας με κάθε μέσο, με κάθε κόστος» κραυγάζουν. Και το κέντρο της πόλης ΜΑΤοκρατείται. Τα κρούσματα απίστευτης αστυνομικής βαρβαρότητας, ακόμη και σε ανύποπτους πολίτες, πληθαίνουν. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν και πάλι τα εύκολα θύματα της ρατσιστικής προπαγάνδας και βίας. Οι καταδρομικές έφοδοι στο «ά­βατο των Εξαρχείων» διαδέχονται η μια την άλλη. Μετά τη νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και επιτίθενται ενάντια στους φοιτητές που αντέδρασαν στο λοκ-άουτ της Συγκλήτου. Εξοντωτικά πρόστιμα επιβάλλονται σε αγωνιστές και αριστερά κόμματα για «παράνομη ανάρτηση» αφισών και πανό. «Ευέλικτα» αστυνομικά σώματα καταστολής (ΔΕΛΤΑ, ΟΠΚΕ) ανασυστήνονται και ενισχύονται. Και είμαστε στην αρχή…

Εξοπλίζονται -ταυτόχρονα- με την ανάλογη ενίσχυση του υπάρχοντος αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου. Ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας τροποποιούνται επί το αντιδραστικότερο, με εμφανέστατο στόχο τα λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, το μαχητικό λόγο και δράση της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, μέσα από μια επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας της «τρομοκρατίας». Περιορισμοί και απαγορεύσεις δρομολογούνται και για τις διαδηλώσεις. Ακόμη και με μια, μεσαιωνικού τύπου, ποινικοποίηση της «βλασφημίας» φλερτάρανε!

Και προετοιμάζεται -βεβαίως- νέο κύμα επίθεσης στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό. Η αγριότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, η μεγαλύτερη συρρίκνωση των εργατοσυνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν προϋπόθεση για την περιβόητη ανάπτυξή τους, για τις επενδύσεις τους. Για να εκμεταλλεύονται, ασύδοτες, η ντόπια ολιγαρχία και οι πολυεθνικές τον εργαζόμενο λαό της χώρας μας. Για να διεκπεραιώνονται, «ασφαλώς», όσα επιτάσσουν οι δυνάστες της χώρας και του λαού, η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική. Δεν φέρνει ευημερία, ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη, όπως διατείνεται, αλλά φτώχεια, φόβο, ανασφάλεια και τρομοκρατία. Μόνο ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα αποτροπής της αντιδραστικής, αντιλαϊκής επίθεσης, περιφρούρησης των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και διεκδίκησης του παρόντος και του μέλλοντός μας, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες λαϊκής ελευθερίας και πραγματικής ασφάλειας. Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αναδεικνύεται σε ζήτημα πρώτης γραμμής για το λαϊκό κίνημα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το