Είναι αξίωμα ότι η σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής προϋποθέτει και τον δραστικό περιορισμό των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την όξυνση της καταστολής και το χτύπημα των εργατικών και λαϊκών αντιστάσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι έχει ενδυθεί την στολή του “φιλελεύθερου εκσυγχρονιστή”, παραμένει μέχρι το μεδούλι διαποτισμένη με τις “αξίες” της παραδοσιακής δεξιάς. Της υποτέλειας στους ξένους δυνάστες της χώρας, της άγριας επίθεσης στα εργατολαϊκά δικαιώματα και της επιβολής του αστυνομοκρατούμενου κράτους του “νόμου και της τάξης”.
Η ΝΔ από την πρώτη μέρα τής, εκ νέου, ανόδου της στην κυβερνητική εξουσία συνεπικουρούμενη από τα ΜΜΕ, που συνδέονται με χίλια νήματα με την ντόπια ολιγαρχία και τον ιμπεριαλισμό, ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και τις εργατολαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις. Ήδη προχώρησε σε νομοθέτηση μέτρων που παρεμβαίνουν στη δράση των σωματείων (ηλεκτρονική ψηφοφορία, φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης με το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων κ.ά.) πάνω στο έδαφος που είχε προλειάνει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (περιορισμός δικαιώματος της απεργίας κλπ). Κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, με τα ΜΑΤ να μπαίνουν σε φοιτητικούς χώρους, συνέλαβε αγωνιζόμενους φοιτητές, παραβίασε το οικογενειακό άσυλο, επιτέθηκε σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, μετέτρεψε τα Εξάρχεια σε αποκλεισμένη ζώνη.
Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να περιορίσει ακόμη περαιτέρω το δικαίωμα στην απεργία, θεσπίζοντας αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για την διεξαγωγή τους, επιβάλλοντας ένα “νόμιμο” απεργοσπαστικό μηχανισμό με την καθιέρωση υποχρεωτικού προσωπικού ασφαλείας.
Επίσης έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι σχεδιάζει να “βάλει στο γύψο” τις εργατολαϊκές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ακρωτηριάζοντας επί της ουσίας το κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Καλλιεργώντας κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στους κλάδους και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται, απεργούν και διαδηλώνουν, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης κάνει λόγο για απεργίες “μειοψηφιών και εργατοπατέρων”. Για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις με “παράλογα αιτήματα” (πχ επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης) που οδηγούν σε ομηρεία τους υπόλοιπους εργαζόμενους και υπονομεύουν την “κοινωνικοοικονομική” ζωή των πόλεων.
Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνιακής εκστρατείας ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με “αποκλειστικό” άρθρο της Καθημερινής του συγκροτήματος του εφοπλιστή Αλαφούζου (ΣΚΑΙ), το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση να καταθέσει προς ψήφιση, για τον περιορισμό του δικαιώματος της συγκέντρωσης και της διαδήλωσης.
Με χαρακτηριστικό τίτλο “«Φρένο» στις διαδηλώσεις των λίγων” το άρθρο, το οποίο αναπαράχθηκε αμέσως από όλες τις “ναυαρχίδες” του αστικού τύπου, κάνει λόγο για σχέδιο νόμου “που έχει ως στόχο να θέσει φραγμό στην «ομηρία» του κέντρου της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων από πορείες με περιορισμένη συμμετοχή, αλλά και να θωρακίσει την πρωτεύουσα απέναντι στα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις”.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει περιορισμούς στο δικαίωμα της διαδήλωσης, όπως η κατάληψη μέρους μόνο του οδοστρώματος ή η αλλαγή της πορείας της διαδήλωσης, καθώς και η δυνατότητα της αστυνομικής αρχής “λόγω σοβαρής απειλής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής συγκεκριμένης περιοχής να υποδεικνύει ως εναλλακτική επιλογή, άλλες περιοχές κατάλληλες για τη διεξαγωγή της συνάθροισης”.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο “με την επιφύλαξη των άρθρων 170 και 189 του Ποινικού Κώδικα” προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί από την αστυνομία, αλλά και την “παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της”. Στην πρώτη περίπτωση προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα χρόνο, ενώ στη δεύτερη έως δύο χρόνια.
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι:
✔ Ορίζεται υποχρεωτικά “οργανωτής” της κάθε συνάθροισης που αναλαμβάνει την ευθύνη γνωστοποίησης στην κατά τόπο Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ή Διεύθυνση Αστυνομίας, έως 48 ώρες πριν. “Αυθόρμητη” δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί επιτρέπεται μόνο εφόσον δεν διαφαίνονται “κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής”.
✔ Ο “οργανωτής” ενημερώνει τους μετέχοντες στη συνάθροιση για την υποχρέωσή τους να μη φέρουν και χρησιμοποιούν αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας και ζητεί την παρέμβαση της Αστυνομίας για την απομάκρυνση ατόμων που φέρουν τέτοια αντικείμενα. Ορίζει την υποχρεωτική περιφρούρηση της συνάθροισης.
✔ Θεσμοθετείται, με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
✔ Καθιερώνεται ο θεσμός του Αστυνομικού Διαμεσολαβητή που θα αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ του επικεφαλής της επί τόπου αστυνομικής αρχής και του “οργανωτή” της διαδήλωσης, ώστε να διασφαλίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για την ομαλή διεξαγωγή της.
✔ Είναι δυνατή η διάλυση συγκέντρωσης ή πορείας εάν αυτές πραγματοποιούνται ενώ έχει απαγορευθεί η διεξαγωγή τους, ή οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί. Οι αιτίες απαγόρευσης που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι τόσο γενικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν. Ειδικότερα, μια συγκέντρωση μπορεί να απαγορευτεί εάν:
α.“Επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής, διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας.
β. Απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, η αστυνομική αρχή υποδεικνύει ενδεικτικά, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης.”
Η απόφαση για την απαγόρευση δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης κοινοποιείται στον οργανωτή δώδεκα (12) τουλάχιστον ώρες νωρίτερα.
Για τη λήψη της απόφασης περί απαγόρευσης όπως και για την επιβολή περιορισμών λαμβάνονται υπόψη: (α) ο εκτιμώμενος αριθμός συμμετεχόντων, (β) η περιοχή πραγματοποίησής της, (γ) ο βαθμός επικινδυνότητας αυτής.
➨ Για την απαγόρευση επικείμενης συνάθροισης καθιερώνεται αρμοδιότητα της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας.
➨ Προβλέπεται αστική ευθύνη του “οργανωτή” για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών. Ο “οργανωτής” απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διαδήλωση και αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή των ζημιών. Με τη διάταξη αυτή οι συνέπειες κάθε προβοκάτσιας που θα στηθεί από κρατικούς ή παρακρατικούς μηχανισμούς ενάντια σε μια συγκέντρωση θα αποδοθούν στους διοργανωτές των συγκεντρώσεων.
Μπορεί οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες να βρίσκονται σε υποχώρηση, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να ισχυροποιήσει και να θωρακίσει το νομικό οπλοστάσιο για το χρύπημα του εργατικού, λαϊκού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, για την εδραίωση και διαιώνιση τη εξουσίας της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων πατρόνων της.
Έχοντας κατά νου την ορμητική είσοδο των μαζών στην ταξική πάλη την περίοδο 2010-2012 στη χώρα μας και διαβλέποντας ότι η επόμενη μέρα της διακυβέρνησής της, όπου η σκληρή αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της θα πυροδοτήσει την εκ νέου αναζωογόνηση των αγώνων, αλλά και εκτιμώντας ότι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα θα ξανατροφοδοτήσει το αντιιμπεριαλιστικό φρόνημα του λαού μας, εξοπλίζει την αντιδημοκρατική της φαρέτρα.
Βλέποντας την ανάπτυξη παρατεταμένων μαζικών αγώνων σε διάφορες γωνίες του πλανήτη, μεταξύ αυτών και στην Ευρώπη (Χιλή, Κολομβία, Βολιβία, Ινδία, Ιράκ, Λίβανος, Γαλλία) ή ακόμη και στις ΗΠΑ (απεργία General Motors, Amazon) η κυβέρνηση οχυρώνεται απέναντι στις επερχόμενες εργατολαϊκές αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται το παραμικρό αγωνιστικό σκίρτημα που μπορεί να βάλει φωτιά στον κάμπο της διάχυτης κοινωνικής δυσαρέσκειας. Γνωρίζει ότι δεν της αρκεί να ελέγχει τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος που υπονομεύουν και εκτονώνουν τις εργατικές αντιδράσεις. Ξέρει ότι αυτές μπορούν να ξεπεραστούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους και γι’ αυτό θωρακίζεται με όλα τα αντιδραστικά όπλα προκειμένου να επιβάλει την σκληρή δεξιά αντιλαϊκή πολιτική της, να ποινικοποιήσει και να καταστείλει του αγώνες που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν.

22/2/2020

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το