Άνευ λόγους και αιτίας οι αρχές χρησιμοποίησαν αύρες νερού για να διαλύσουν πλήθος στην Αψίδα του Θριάμβου. Ένα βίντεο δείχνει το πρόσωπο μιας γονατιστής γυναίκας στα αίματα, ενώ σε φωτογραφίες διεθνών πρακτορείων φαίνονται αστυνομικοί να σπρώχνουν και να χτυπούν διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 16 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν και πάνω από 260 συνελήφθησαν. Ομάδα ατόμων εκτόξευσε πέτρες κατά αστυνομικών.

Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν βγει μέχρι στιγμής στους δρόμους του Παρισιού και 75.000 σε όλη την επικράτεια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι αναμένεται να διαμαρτυρηθούν κατά τη διάρκεια του διημέρου, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας.

Γι’ αυτό η γαλλική αστυνομία ανέπτυξε χιλιάδες άνδρες με στόχο να περιορίσει τις συγκεντρώσεις. Στην πρωτεύουσα, οι αρχές επέκτειναν την περίμετρο των περιοχών όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, κυρίως γύρω από τα Ηλύσια Πεδία.

Όμως, τα «κίτρινα γιλέκα» θέλουν να επιστρέψουν σε κάθε περίπτωση στην εμβληματική λεωφόρο. Μέσω Facebook, χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν την πρόθεση να πάνε στη συγκέντρωση με σκοπό να τιμηθεί η «επέτειος στο Champs-Élysées».

Εκεί στις 17 Νοεμβρίου του 2018 είχαν αποκλείσει τμήμα της της λεωφόρου που έγινε έκτοτε σύμβολο των σαββατιάτικων κινητοποιήσεων, ωσότου οι αρχές απαγόρευσαν τις κινητοποιήσεις εκεί στα μέσα του Μαρτίου.

Την ίδια μέρα 282.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, με τα χαρακτηριστικά κίτρινα φωσφορίζοντα γιλέκα, είχαν ανταποκριθεί σε όλη τη Γαλλία στο κάλεσμα ενάντια στον φόρο καυσίμων, έξω από κάθε κομματικό ή συνδικαλιστικό πλαίσιο, και κατέλαβαν ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.

Έναν χρόνο μετά έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις, με τους ακτιβιστές να καλούν τους πολίτες σε ισόπεδους κυκλικούς κόμβους, χωρίς να αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα τους αποκλείσουν. Στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2018, είχαν γίνει εκατοντάδες αποκλεισμοί τέτοιων σημείων στη Γαλλία.

Έχει επίσης ανακοινωθεί ο αποκλεισμός «ναών του καταναλωτισμού»: στο στόχαστρο αναμένεται να μπει ένα κατάστημα Carrefour ενώ σχεδιάζονται επίσης καταλήψεις στο Ikea, τη Nike, την H&M και σε κατάστημα Apple Store.

Η κυβέρνηση Μακρόν ανησυχεί πλέον για νέα κοινωνική ανάφλεξη μετά και τις κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών την εβδομάδα που πέρασε με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας του Ανάς Κ. που έβαλε φωτιά στο κορμί του απεγνωσμένος από τη φτώχεια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το