Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, μια τεράστια ψηφιακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης κατάφερε να προσελκύσει μαζικά κόσμο από ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόκειται για μια εικόνα που καλεί τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή στην αιματοχυσία που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλούς μήνες στη Λωρίδα της Γάζας. 

Η εν λόγω εικόνα (που πιθανώς δημιουργήθηκε και με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης) έχει ήδη κοινοποιηθεί περισσότερες από 37 εκατ. φορές στο Instagram, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Στην εικόνα (που ήταν ιδέα ενός νεαρού Μαλαισιανού φωτογράφου) απεικονίζονται σκηνές σε ένα στρατόπεδο προσφύγων, με το εύλογο σύνθημα να είναι «Όλα τα μάτια στη Ράφα» (“All eyes on Rafah”).

Η ενέργεια αυτή ευαισθητοποίησης για όσα συμβαίνουν στον παλαιστινιακό θύλακα έρχεται λίγες μέρες μετά τη βάρβαρη επίθεση σε καταυλισμό αμάχων στη Ράφα και έπειτα από σχεδόν 7,5 μήνες ανελέητης σφαγής

Το Instagram έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες ως κρίσιμο μέσο για τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους και τους υποστηρικτές των Παλαιστινίων παρά τις προσπάθειες του ιδιοκτήτη του, Meta, να περιορίσει τη διάδοση πολιτικού περιεχομένου.

Έτσι, ενώ η φωτογραφία «Όλα τα μάτια στη Ράφα» εξαπλώθηκε γρήγορα, αντίθετα ένα βίντεο από τη Ράφα που δημοσιεύτηκε από Παλαιστίνιους δημοσιογράφους έχει «περιοριστεί» και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αφαιρεθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή απεικονίζει τις συνέπειες των ισραηλινών επιδρομών. Εκπρόσωπος του Instagram είπε ότι η εταιρεία αφαίρεσε το περιεχόμενο λόγω του βίαιου και γραφικού χαρακτήρα του, το οποίο είπε ότι παραβίαζε τις πολιτικές της πλατφόρμας.

Η εικόνα «All Eyes on Rafah» δεν απεικονίζει τη βία που συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά απεικονίζει περιεχόμενο που έχει γίνει επανειλημμένως viral και έχει κοινοποιηθεί από ανθρώπους που έχουν μεγάλο αριθμό ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους τελευταίους οκτώ μήνες.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το