Πίσω στο παρελθόν και με πραξικοπηματικές διαδικασίες επιστρέφει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Ο νέος χώρος ταφής έκτασης 62,5 στεμμάτων στον –ανενεργό εδώ και 15 χρόνια– ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων έλαβε περιβαλλοντική αδειοδότηση με ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση κι ενώ τυπικά η προθεσμία υποβολής γνωμοδοτήσεων θα έτρεχε μέχρι… τις 26 Μαΐου, σύμφωνα με καταγγελία του συντονισμού συλλογικοτήτων Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, «Δυτικό Μέτωπο».

Ο νέος χώρος ταφής στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων –που έχει σταματήσει να δέχεται απορρίμματα από το 2005– δρομολογήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ πολύ πρόσφατα με χωρητικότητα που αντιστοιχεί σε πέντε μήνες λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. Βρίσκεται  δίπλα στο «υφιστάμενο όριο της Β’ φάσης του ΧΥΤΑ, ανήκει δε εντός των ορίων της ΟΕΔΑ Λιοσίων», αποκαλύπτεται στην σχετική μελέτη του ΕΔΣΝΑ.

Σύμφωνα με την περιγραφή του «Δυτικού Μετώπου» η κατασκευή του νέου χώρου αποφασίστηκε στις 13 Μαρτίου και η ανάθεσή του «στον γνωστό εργολάβο της Φυλής» έγινε στις 24 Μαρτίου. Απεφεύχθη, όπως και στις διαδοχικές προηγούμενες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής –τονίζει η συλλογικότητα– η δημόσια διαβούλευση και επελέγη η τακτική της απλής κοινοποίησης.

«Ζήτησαν μόνο από δύο υπηρεσίες (Διεύθυνση διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΥΠΕΝ και Διεύθυνση υγείας της αποκεντρωμένης διοίκησης) και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής να γνωμοδοτήσουν, δίνοντας προθεσμία μέχρι τις 26/5/2020. Οι υπηρεσίες έχουν γνωμοδοτήσει θετικά, ενώ από το περιφερειακό συμβούλιο  Αττικής δεν έχει ζητηθεί να γνωμοδοτήσει, με αποκλειστική ευθύνη του προεδρείου του και του κ. Πατούλη. Ο “συνένοχος” Δήμος Φυλής, στον οποίο κοινοποιήθηκε επίσημα η μελέτη, δεν έχει βγάλει “άχνα”», περιγράφει η συλλογικότητα.

Κάνοντας λόγο για «νέο πραξικόπημα», το «Δυτικό Μέτωπο» καταγγέλλει την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι αγνόησε τις ημερομηνίες που η ίδια έθεσε: επικύρωσε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, στις 14 Μαΐου ενώ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου –οπότε κοινοποιήθηκε η ανακοίνωση του «Δυτικού Μετώπου»- «στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, όπου καταχωρούνται τα πάντα για την κάθε αδειοδότηση, αναφέρεται ότι: “Οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών θα διενεργούνται μέχρι 26/05/2020″».

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Σύμφωνα με το «Δυτικό Μέτωπο» το «πραξικόπημα» δεν βρίσκεται μόνο στη διαδικασία αλλά αφορά και στην ουσία. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει η συλλογικότητα:

  • «Ο νέος χώρος ταφής παρουσιάζεται σαν “μεταβατική λύση”, μιας άλλης “μεταβατικής” επιλογής, αυτής των διαγωνισμών για νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή. Στην πραγματικότητα, δημιουργούνται -βήμα το βήμα- οι προϋποθέσεις για τους ΧΥΤΑ των επόμενων δύο δεκαετιών, πιθανότατα με μεγάλη επέκταση των ορίων της σημερινής εγκατάστασης.
  • Αλλάζουν αυθαίρετα τα όρια των εγκαταστάσεων (ΟΕΔΑ) Φυλής και Άνω Λιοσίων, με τέτοιο τρόπο, ώστε ένα τμήμα της εγκατάστασης των Άνω Λιοσίων να εμφανιστεί ως επέκταση της εγκατάστασης της Φυλής, που είναι ακόμη σε λειτουργία, για να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά πιο εύκολα. “Βαφτίζουν το κρέας ψάρι” για να το καταβροχθίσουν χωρίς τύψεις.
  • Ακόμη κι έτσι, παρακάμπτουν τελείως τις τεκμηριωμένες καταγγελίες ότι η (ενεργή) εγκατάσταση της Φυλής έχει χωροθετηθεί παράνομα, αφού αποτελεί τμήμα του όρους Αιγάλεω, που υπάγεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας (ζώνη Α), το οποίο ουδέποτε αποχαρακτηρίστηκε για να εξυπηρετήσει τη συγκεκριμένη χρήση.
  • Παραβιάζεται ακόμη και ο ισχύων -προβληματικός- περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, ο οποίος αναφέρεται στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και στην προσωρινή του λειτουργία, μέχρι να δημιουργηθούν οι νέοι χώροι ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Πουθενά δεν υπονοείται ότι μπορεί και να μη δημιουργηθούν νέοι ΧΥΤΥ, ούτε ότι μπορούν -στο διηνεκές- να κατασκευάζονται νέοι ΧΥΤΑ στη Φυλή, πέραν αυτών που είχαν αδειοδοτηθεί μέχρι την ημερομηνία έγκρισής του, το Δεκέμβρη του 2016.
  • Αγνοείται προκλητικά η χρόνια περιβαλλοντική υποβάθμιση και οι επιπτώσεις στην υγεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Δυτικής Αθήνας-Αττικής, εξαιτίας της λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή για πάνω από πενήντα χρόνια, που θα πολλαπλασιαστούν από την προβλεπόμενη συνέχιση της λειτουργίας της για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Πρόκειται για προκλητική αδιαφορία, σε μια περίοδο που τα θέματα της δημόσιας υγείας έχουν έρθει στο προσκήνιο με τόσο δραματικό τρόπο».

Το «Δυτικό Μέτωπο» εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά των παραπάνω. Σε κινηματικό επίπεδο, η Διαδημοτική Επιτροπής Δυτικής Αθήνας – Αττικής και άλλων φορέων, προγραμματίζει κινητοποίηση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη (20 Μαΐου, 09.00) έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, όπου θα αποσφραγιστούν οι προσφορές του διαγωνισμού για τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το