Με μεγάλη μαχητικότητα και μαζικότητα -αν πάρει κανείς υπόψη ότι βρισκόμαστε στα μέσα Αυγούστου- πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Πάνω από 2.000 άτομα, πλήθος συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα στις 8 μμ και μετά από ομιλίες – χαιρετισμούς των συλλογικοτήτων, στις 9 μμ ξεκίνησε μεγάλη πορεία από το Σύνταγμα στην Ομόνοια.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μέλη δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων από το λεκανοπέδιο, εργατικές συλλογικότητες, σωματεία και οργανώσεις της αριστεράς (Μ-Λ ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΕΚ, ΝΑΡ, ΟΚΔΕ, ΚΚΕ μ-λ), κα

Η κυβέρνηση είχε το θράσος να επιστρατεύσει το όχημα πυρόσβεσης κατά των διαδηλωτών (Αίαντας) όταν ο κόσμος στην Εύβοια επτά ημέρες μετά που καίγεται ακόμα ζητά ενισχύσεις σε πυροσβεστικά μέσα. 

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Ηλιούπολης και το Μ-Λ ΚΚΕ συγκρότησαν δικό τους μαζικότατο μπλοκ που σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας φώναζε συνθήματα.

Από τη μεριά του Μ-Λ ΚΚΕ τοποθετήθηκε στη συγκέντρωση ο Παναγιώτης Αργυράκης.

Στην προκήρυξη που μοίρασε το Μ-Λ ΚΚΕ σημειώνονται τα παρακάτω:

Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική μοναδικός υπεύθυνος για τη μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Ανυπολόγιστες καταστροφές έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας τις προηγούμενες ημέρες. Συνολικά, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν καεί, χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις φλόγες και πολλές χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι, συνιστώντας ένα ιδιότυπο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης. Μόνος υπεύθυνος για την καταστροφή που συντελείται δεν είναι άλλος από την εγκληματική κυβερνητική πολιτική που έχει εγκαταλείψει κάθε πολιτική πυροπροστασίας.

Είναι η ίδια αυτή πολιτική που κάθε χρόνο το φθινόπωρο οδηγεί σε πλημμύρες ολόκληρες περιοχές γιατί δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα, το χειμώνα με τις πρώτες χιονοπτώσεις σε κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης και κλείσιμο ακόμα και της εθνικής οδού και το καλοκαίρι σε καταστροφικές πυρκαγιές που στο παρελθόν έχουν οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο πολλών ανθρώπων.

Μπροστά στην τωρινή καταστροφή, η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά προσπαθεί να μεταθέσει από πάνω της τις εγκληματικές της ευθύνες κάνοντας λόγο για μια ακόμα φορά για τα ολέθρια αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα επιδίδεται σε μια  εξοργιστική προπαγάνδα εξωραϊσμού της δικής της στάσης, φτάνοντας στο σημείο να πανηγυρίζει για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το ξέσπασμα των πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός πολιτικής προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, και ο υπουργός ΠΡΟΠ0, Μ. Χρυσοχοΐδης, τα απέδωσαν όλα στις ακραίες συνθήκες και στην κλιματική αλλαγή, με τον τελευταίο μάλιστα να προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα δηλώνοντας ότι οι κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη και ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών, επισημαίνοντας ότι… η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο. Με ανάλογο και ακόμα πιο εξοργιστικό τρόπο απευθύνθηκε στο λαό με διάγγελμά του και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αφού επανέλαβε τα φλύαρα αφηγήματα περί κλιματικής αλλαγής και ακραίων καιρικών συνθηκών δήλωσε εξοργιστικά ότι «Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται».

Πανηγυρίζει δηλαδή η κυβέρνηση διότι ‘κατάφερε’ να μην καεί κάποιος άνθρωπος ζωντανός από τις φλόγες, την ώρα που για ένα ακόμα καλοκαίρι μια ανυπολόγιστη οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή έχει συμβεί με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους πανελλαδικά, με χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις της αγροτικής οικονομίας κατεστραμμένα και πολλές χιλιάδες εκτοπισμένων ανθρώπων. Την ίδια στιγμή, το κυριότερο μέσο προστασίας των κατοίκων των  πληγεισών περιοχών που είχε να επιδείξει η κυβέρνηση είναι τα γνωστά και καθιερωμένα μηνύματα της πολιτικής προστασίας πάνω στα οποία στηρίχτηκαν οι κατά τα άλλα… ‘επιτυχημένες’ εκκενώσεις της κυβέρνησης σε αυτές τις περιοχές. Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση, αφού δημιούργησε με την αντιλαϊκή της πολιτική όλους εκείνους τους όρους που οδήγησαν στην καταστροφή, αφού άφησε ανοχύρωτη τη χώρα μπροστά στη θερινή περίοδο και χωρίς κάποιο σχέδιο αντιπυρικής ασφάλειας, με ελάχιστα στην πραγματικότητα μέσα δασοπροστασίας και πυροπροστασίας, με ελλιπές ανθρώπινο εκπαιδευμένο προσωπικό και με απαρχαιωμένα μέσα πυρόσβεσης,  τώρα ποντάρει στην ατομική ευθύνη των κατοίκων να προστατευτούν από τις συνέπειες των πυρκαγιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά χωριά που επλήγησαν οι κάτοικοι πάλευαν ουσιαστικά μόνοι τους και με αυτοσχέδια μέσα απέναντι στις φλόγες, χωρίς τη συνδρομή εναέριων ή χερσαίων μέσων πυρόσβεσης.  Από την άλλη, θα ήταν ιδιαίτερα αστεία, αν δεν ήταν τόσο εξοργιστική, η απόδοση των αιτιών των πυρκαγιών στην κλιματική αλλαγή, στις ακραίες συνθήκες και στον καύσωνα. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξερά και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση των πυρκαγιών, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ακραίες συνθήκες που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Η απόδοση των αιτιών στην κλιματική αλλαγή και τις ακραίες συνθήκες είναι το χαλί κάτω από το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα της μάχης και όχι της  απόδοσης ευθυνών. Δήλωσε επίσης ότι το κόμμα του δεν κάνει τυμβωρυχία πάνω στα καμένα όπως έκανε η ΝΔ πριν τρία χρόνια στην πυρκαγιά στο Μάτι, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ξεπλύνει τις εγκληματικές ευθύνες της δικής του κυβέρνησης για εκείνη την καταστροφή. Από τη μεριά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, είπε πως τώρα δεν είναι η ώρα για μεγάλα λόγια, αλλά η ώρα της μάχης, ενώ σε άλλη του δήλωση που αποτελεί déjà vu της στάσης του ΚΚΕ στη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε πως μετά τις φωτιές θα λογαριαστούμε. Τα ίδια ακριβώς δήλωσε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ταύτιση με τη γραμμή της εθνικής ενότητας του Μητσοτάκη και αναπαραγωγή αυτών που ο ίδιος δήλωσε στο διάγγελμά του, ότι δηλαδή τώρα είναι η ώρα που όλοι ενωμένοι πρέπει να δώσουν τη μάχη και ότι η κριτική και αυτοκριτική θα γίνει αργότερα…

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών καταδικάζοντας και αντιπαλεύοντας ταυτόχρονα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για την νέα μεγάλη καταστροφή που συντελείται.

Κάτω η εγκληματική κυβερνητική πολιτική που κάνει στάχτες το περιβάλλον και τη ζωή του λαού!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το