Θύματα ή μάρτυρες ομαδικών βιασμών είναι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών και λίγο μεγαλύτερων κοριτσιών που περνούν μέσα από τη Λιβύη ως πρόσφυγες ή μετανάστριες, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ. Όπως τονίζεται, το ταξίδι για την Ευρώπη επιφυλάσσει «φρίκη υπεράνω κάθε φαντασίας» για τις γυναίκες που διασχίζουν τη χώρα αυτή της Αφρικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Αύγουστο του 2018 και βασίζεται σε χιλιάδες συνεντεύξεις γυναικών προσφύγων και μεταναστριών που διέσχισαν τη Λιβύη, χώρα στην οποία επικρατεί πολιτική αστάθεια και εκτεταμένη ανομία, οι ομαδικοί βιασμοί είναι κοινή μοίρα για τις περισσότερες από αυτές.

Όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, υπάρχουν τουλάχιστον 1.300 μαρτυρίες από πρώτο χέρι οι οποίες περιγράφουν με λεπτομέρειες «μια φρικιαστική σειρά βιασμών και σεξουαλικής βίας με δράστες κρατικούς αξιωματούχους, ένοπλες ομάδες, διακινητές και λαθρεμπόρους εις βάρος προσφύγων και μεταναστριών».

Μεταξύ των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί είναι εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, παράνομες κρατήσεις, ομαδικοί βιασμοί, σκλαβιά, καταναγκαστική εργασία, εκβιασμοί.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το