Στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τονίζεται ότι το σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά τα κάνει χειρότερα. «Το σύνολο των αλλαγών αποτελεί κομμάτι της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει στόχο την περαιτέρω σύνδεση των σχολών με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή η πολιτική οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας και την υποβάθμιση των σπουδών μας», επισημαίνεται στην απόφαση.

Και συνεχίζει: “Είναι στον αέρα η παιδαγωγική-διδακτική επάρκεια όλων των τμημάτων της Φιλοσοφικής. Καταργείται ο τομέας παιδαγωγικής του ΦΠΨ που είχε την ευθύνη για την εξασφάλιση της. Με προηγούμενο νόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποσυνδέσει την επάρκεια από τα πτυχία και το αφήνει στην “καλή θέληση” των τμημάτων τα οποία με τα τεράστια κενά σε προσωπικό και χρηματοδότηση είναι αδύνατο να τα εξασφαλίσουν. Οι ίδιοι καθηγητές ομολογούν πως το νέο τμήμα “εκπαίδευσης ενηλίκων” δεν μπορεί να παρέχει την επάρκεια.

Η δημιουργία των νέων τμημάτων διατηρεί την κατηγοριοποίηση τμημάτων-φοιτητών-αποφοίτων και ενισχύει την διάσπαση αντικειμένων και τίτλων σπουδών. Η δημιουργία του τμήματος “εκπαίδευσης ενηλίκων”-εκτός ότι είναι στο κενό το περιεχόμενο και ο επαγγελματικός προσανατολισμός των αποφοίτων-αποτελεί όχημα για παραπέρα διάσπαση των αντικειμένων που σήμερα υπάρχουν. Ενώ αποτελεί ένα ακόμη τρόπο για να ενισχυθούν οι μπίζνες των ιδρυμάτων, μεγαλώνοντας το παζάρι πιστοποιητικών και μεταπτυχιακών που οι απόφοιτοι αναγκάζονται να κυνηγούν μετά το πτυχίο τους για να ολοκληρώσουν τις γνώσεις τους”.

Δράσεις

« – Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα δεκάδων Φοιτητικών Συλλόγων για συμπόρευση και συντονισμό του αγώνα μας. Προχωράμε σε σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη στις 18.00 στη Φιλοσοφική. Γινόμαστε πιο οργανωμένοι, πιο δυνατοί. 23/10 κινητοποιούμαστε μαζί με τους φοιτητές Θεσσαλίας και Στερεάς στο υπουργείο Παιδείας στις 12.00.

– Συμμετέχουμε στο φοιτητικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη που ήδη καλούν Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά. Παλεύουμε για σπουδές ουσιαστικές, δωρεάν και ολοκληρωμένες, για δουλειά στο αντικείμενό μας! Διοργανώνουμε φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8 Νοέμβρη για να στηρίξουμε τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Έχουμε αποκλειστικό συμφέρον από τη συμπόρευση με τους εργαζομένους στον κλάδο μας. Κατάληψη της σχολής την ημέρα των κινητοποιήσεων.

– Προχωράμε σε κατάληψη της σχολής Πέμπτη – Παρασκευή (11-12 Οκτώβρη). Προειδοποιούμε ότι το σχέδιο αυτό θα μείνει στα χαρτιά! 11 Οκτώβρη συγκροτούμε Επιτροπές που θα αναλάβουν να ενημερώσουν με περιοδείες τις άλλες σχολές του ΕΚΠΑ. 12 Οκτώβρη με κινητοποίηση στην πρυτανεία απαιτούμε να απορριφθεί το νομοσχέδιο!

– Απαντάμε στο κάλεσμα του συντονιστικού οικότροφων φοιτητών για τη φοιτητική μέριμνα. Δευτέρα 22/10 με κινητοποίηση στην κοσμητεία απαιτούμε κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, βιβλία για όλα τα ξενόγλωσσα, να γίνουν όλες οι μετεγγραφές, να προσληφθεί τώρα όλο το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό.

– Με συνελεύσεις σε κάθε τμήμα και έτος της Φιλοσοφικής ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους μας, μαζικοποιούμε τον αγώνα μας».

Ο Σύλλογος απαιτεί:

Εξασφάλιση της παιδαγωγικής – διδακτικής επάρκειας στο πτυχίο .

Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, με όλη την απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος στο πτυχίο.

Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους.

Όχι στη διάσπαση του τμήματος ΦΠΨ.

Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Άμεσες προσλήψεις σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό με σταθερή δουλειά.

Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για δίδακτρα σε προπτυχιακό επίπεδο.

Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους. Σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα για όλους δωρεάν.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το