Ο εκλογικός παροξυσμός της ΠΚΣ, μπροστά στις φοιτητικές εκλογές της 22ης του Μάη, είναι τέτοιος που αυτή τη χρονιά την οδήγησε σε σπουδαία πρωτοτυπία: κάλεσε τη συνέλευση των καθηγητών να αποφασίσει να διεξαχθούν κανονικά τα μαθήματα την ημέρα των εκλογών. Μάλιστα, το παρουσίασε ως «απόφαση συλλόγου», με κάποιο από τα επιχειρήματα να είναι «πως χάσαμε ήδη πολλά μαθήματα», στην πραγματικότητα για να κερδίσει καμία ψήφο από τους φοιτητές που δεν θα ερχόντουσαν μόνο για τις εκλογές, αρνούμενη να αποδεχτεί τις μεγάλες ευθύνες που την βαραίνουν για την αποστροφή πολλών φοιτητών από τις συλλογικές διαδικασίες. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που λέγανε πως «είμαστε ήδη νικητές» την 3η εβδομάδα των καταλήψεων και προασπίζονταν τις ανοιχτές σχολές με τα ίδια επιχειρήματα κι ενώ οι συνελεύσεις αποφάσιζαν αποχή από την τηλεξεταστική, εκείνοι προέτρεπαν τους φοιτητές και τα μέλη τους να «μη χάσουν μαθήματα», και τώρα κάνουν τους ανήξερους για το αίτημα να δώσουν όσοι έκαναν αποχή τα μαθήματα στο εαρινό εξάμηνο.

Από την άλλη, ο σύλλογος των καθηγητών μας για πρώτη φορά αποφάσισε να σεβαστεί την απόφαση του «φοιτητικού συλλόγου» -χωρίς καν να ζητήσουν τα πρακτικά- και να αφήσει την επιλογή στους καθηγητές μεμονωμένα να επιλέξουν αν θα κάνουν το μάθημά τους.

Εμείς, ως Φοιτητική Πορεία, διαφωνούμε πλήρως με μια τέτοια λογική για τους ίδιους λόγους που φωνάζουμε να ακυρώνονται τα μαθήματα τις ώρες των συνελεύσεων και των διαδηλώσεων, για να μπορεί ο κόσμος να επενδύσει πραγματικά σε αυτές τις διαδικασίες, χωρίς το άγχος του μαθήματος και των εξετάσεων. Στη σχολή μας, όπως και πανελλαδικά, παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την μέγιστη συσπείρωση των φοιτητών στους συλλόγους τους, για να τους νιώσουν δικούς τους και να τους κάνουμε όπλα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, μακριά από ψεύτικους φίλους και εκλογικά παιχνίδια. Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν κεκτημένο των φοιτητικών συλλόγων, κορυφαία συλλογική δημοκρατική διαδικασία του φοιτητικού κινήματος. Η ακύρωση των μαθημάτων τη μέρα των φοιτητικών εκλογών αποτελούσε και αποτελεί διεκδίκηση των φοιτητών προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πραγματικής και ουσιαστικής συμμετοχής όλων των φοιτητών σε αυτές. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συλλογικές τους διαδικασίες, κόντρα σε εκφυλιστικές λογικές σαν την παραπάνω.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το