Πρώτον, από την πλευρά της κυβέρνησης και της Περιφέρειας δεν γίνεται κανένας λόγος για τις ελλείψεις, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και της Πυροπροστασίας. Κάθε χρόνο το «επιτελικό» κράτος της κυβέρνησης στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης φαίνεται ανίκανο να προστατέψει τους πολίτες. Τον χειμώνα η Ελλάδα «πνίγεται» από τις πλημμύρες και το καλοκαίρι καίγεται από τις φωτιές. Και αν αυτή την φορά χάρις την αυταπάρνηση πυροσβεστών, κατοίκων και εργαζομένων γλιτώσαμε τα χειρότερα, η απειλή μία επόμενης πυρκαγιάς παραμένει για το λαό της Πάτρας.

Δεύτερον, κυβέρνηση και Περιφέρεια αποσιωπούν το γεγονός ότι όλες αυτές οι δομές Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας που υποτίθεται ότι προστάτεψαν, όχι μονάχα αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, αλλά εδώ και χρόνια βρίσκονται στόχαστρο προκειμένου να τις κλείσουν. Να θυμίσουμε ότι στην «Μέριμνα» οι εργαζόμενοι από τις 11/03/2024 έως την 01/04/2024 έκαναν στάσεις εργασίας και μία ημέρα πριν την πυρκαγιά αποφάσισαν να κάνουν 48ωρες απεργίες ζητώντας μεταξύ άλλων και τα δεδουλευμένα τους, καθώς οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία φτάνουν μέχρι και τους δύο μήνες! Επίσης, να θυμίσουμε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς λειτουργούσαν δύο ακόμα νοσοκομεία, τα οποία η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων (τωρινής και προηγούμενων) οδήγησε σε συγχώνευση και κλείσιμο: το Νοσημάτων Θώρακος και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 409. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν επιτακτικά είναι τι θα γίνει με τις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας μετά την πυρκαγιά; Το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο είναι ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία για παιδιά σε ολόκληρη την χώρα και εξυπηρετεί όχι μόνο την Πάτρα, αλλά όλη την Δυτική Ελλάδα! Τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και υπάρχει ο φόβος, μήπως οι προσωρινές λύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης γίνουν μόνιμες.

Τρίτον, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Πάτρα εφάρμοσαν την γνωστή τακτική που ρίχνει «νερό στο μύλο» της κυβέρνησης. Να θυμίσουμε ότι τόσο σε παλαιότερες πυρκαγιές (πχ. στην Ηλεία), όπως και στην Πανδημία (σύνθημα «Μένουμε σπίτι» – διαμαρτυρίες μόνο δια εκπροσώπων – «υπεύθυνη στάση» – όχι σε μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες), το ΚΚΕ πρόβαλε ιδιαίτερα την εθελοντική στάση των μελών του στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της εκάστοτε απειλής μεταθέτοντας την οποιαδήποτε κριτική για αργότερα και αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική. Έτσι και τώρα, επιδόθηκε στο αντίστοιχο «πολιτικό μάρκετινγκ», φτάνοντας στο σημείο να επιδαψιλεύει δάφνες για το γεγονός ότι έσωσαν το Καραμανδάνειο (Δήμος και Εργατικό Κέντρο) υποβαθμίζοντας και σχεδόν εξαφανίζοντας δεκάδες επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις! Ο αυτάρεσκος αριστερίστικος ακτιβισμός έρχεται στην ουσία να συγκαλύψει τον δεξιό οπορτουνισμό των δυνάμεων του ΚΚΕ. Αντί λοιπόν τα ζητήματα της Πυροπροστασίας, της Υγείας και της Κοινωνική Μέριμνας κ.α. να είναι υπόθεση μαζικής διεκδίκησης των σωματείων και του λαού της Πάτρας, Δήμος και Εργατικό Κέντρο δρουν στο δικό τους σεχταριστικό «σύμπαν». Την ώρα που τα προβλήματα οξύνονται λόγω της κυβερνητικής πολιτικής είτε όσον αφορά την Πυροπροστασία και την Πυρόσβεση είτε όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας του λαού μας αντί για μαζικούς αγώνες, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην Πάτρα αρέσκονται… σε μπόλικο ακτιβισμό. Μιμούμενοι τις «κοινωνικές» δράσεις του Ρουβίκωνα κάθε καλοκαίρι το ΠΑΜΕ φροντίζει να μας ενημερώνει ότι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, διότι έχει οργανώσει ομάδες εθελοντικής πυροπροστασίας που θα σημάνουν συναγερμό στις Αρχές, όταν εντοπίσουν πυρκαγιά! Πέρα λοιπόν από την εμμονική αυτοπροβολή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στα ΜΜΕ, την δημοσίευση μίας ανακοίνωσης ή στην καλύτερη περίπτωση (κι αυτή σπάνια) την διοργάνωση μίας παράστασης διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια ( για το «ξεκάρφωμα»), δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα για την διοργάνωση μαζικών αγώνων. Καμία φροντίδα για την ανασυγκρότηση του εργατικού και του λαϊκού κινήματος!

Ζητάμε:

  • Πλήρη και έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων από την πυρκαγιά!
  • Την ουσιαστική χρηματοδότηση και στελέχωση των δυνάμεων Πυρόσβεσης και Πυροπροστασίας. – Η προστασία της ζωής των πολιτών δεν είναι κόστος!
  • Την άμεση και ουσιαστική επαναλειτουργία ΟΛΩΝ των δομών Υγείας και Πρόνοιας στην πόλη μας (Καραμανδάνειο, Νοσημάτων Θώρακος, Στρατιωτικό Νοσοκομείο 409, Μέριμνα κτλ.).
  • Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια!
  • Ανασυγκρότηση του εργατικού και του λαϊκού κινήματος πάνω στα προβλήματα (ακρίβεια, ρεύμα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια) – Μαζικοί αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το