Στον εφιαλτικό αριθμό των 20.000 μπορεί να ανέλθουν οι νεκροί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τον δίδυμο σεισμό 7,8 και 7,6 Ρίχτερ και τους ισχυρούς μετασεισμούς που έπληξαν την ανατολική Τουρκία και τη Συρία. Και στις δύο χώρες, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει ήδη τους 4.800.

Οι διασώστες έβγαλαν 7.840 ανθρώπους από τα ερείπια στην Τουρκία, όπου σχεδόν 5.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς και μεγάλος αριθμός ανθρώπων παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Αιτία της καταστροφής το μέγεθος των σεισμών, η κακή κατασκευή πολλών πολυκατοικιών,  και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις πληγείσες περιοχές. Πολλοί αποδίδουν τις κακές κατασκευές στην «συμμορία των πέντε» εργολάβων που βρίσκονται πίσω από τον Ερντογάν και οι οποίοι παίρνουν όλους τους διαγωνισμούς κατασκευής δημόσιων κτηρίων και εργατικών κατοικιών. Δεν είναι τυχαίο ότι «Πολλά κτίρια που είχαν ύψος έως και 12 ορόφους έχουν πλέον ισοπεδωθεί», ενώ δίπλα άλλα πολυόροφα κτήρια μένουν όρθια. Σε ορισμένες περιοχές, όπως το Iskenderun και το Adiyaman, στην Τουρκία, δημόσια νοσοκομεία κατέρρευσαν.

Η κακοκαιρία σε αυτή την ορεινή περιοχή παραλύει τα κύρια αεροδρόμια γύρω από το Ντιγιαρμπακίρ και τη Μαλάτια, όπου χιονίζει πολύ έντονα, αφήνοντας τους επιζώντες στο έλεος του χιονιά.

Συρία

Στη Συρία, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, αναφέρει το CNN .

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το