«Μη μου αναφέρετε κάτι για το Αλ Τζαζίρα να μη σας πάρει ο δαίμονας», είπε ο Nίκος Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους, μπαίνοντας για προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Κι αυτοί υπάκουσαν: δεν τον ρώτησαν τίποτα σχετικό!

Γιατί όμως δεν ήθελε ερωτήσεις ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Γιατί θα έπρεπε να απαντήσει όχι μόνο για το ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα και τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Συλλούρη, αλλά για την εμπλοκή και του δικού του δικηγορικού γραφείου, όπως και των δικηγορικών γραφείων άλλων μελών της κυβέρνησης και στελεχών του κόμματός του (του κυβερνητικού εκπρόσωπου Κ. Κούσιου, της υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιολίτη και του πρώην υπουργού Αμυνας και νυν βοηθού γενικού εισαγγελέα Σ. Αγγελίδη) σε υποθέσεις χορήγησης «χρυσών διαβατηρίων» σε «επενδυτές».

Ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα με μια σειρά:

Τον ίδιο τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αγγίζει πλέον το σκάνδαλο των «χρυσών» κυπριακών διαβατηρίων. 

Οι αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού οργανισμού Al Jazeera σχετικά με το ότι ο –παραιτηθείς πλέον- πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρήστος Τζιοβάννης εμφανίζονται… πρόθυμοι να μεσολαβήσουν ώστε κινέζος φυγόδικος να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο, έχουν προκαλέσει πολιτική αναταραχή καθώς έφεραν στο φώς το μεγάλο σκάνδαλο.

Τα όσα έχουν αποκαλυφθεί όμως για τη διαδικασία πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, φαίνεται πως είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Κι αυτό γιατί «πολιτογραφήθηκε» ακόμη και Ρώσος μεγιστάνας, μέτοχος τράπεζας που ενεπλάκη σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η συγκεκριμένη τράπεζα, υπήρξε χρηματοδότης του ΔΗΣΥ, ενώ κάποια από τα δικηγορικά γραφεία που εμπλέκονται στην έκδοση των «χρυσών» διαβατηρίων, συνδέονται με τον Νίκο Αναστασιάδη και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αποφάσεις για τις αιτήσεις των διαβατηρίων ήταν αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου –προεδρεύει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας-, έπειτα από σύσταση του αρμόδιου υπουργού. Πρόκειται για γεγονός που εγείρει τουλάχιστον ηθικά ζητήματα, αφού το δικηγορικό γραφείο που έχει ιδρύσει ο Νίκος Αναστασιάδης και εξακολουθεί να φέρει το όνομά του παρότι αποχώρησε όταν ανέλαβε τον προεδρικό θώκο –βασικές μέτοχοι είναι οι δύο κόρες του-, αποτελεί έναν από τους βασικούς «παίχτες» υποβολής αιτήσεων για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ονόματα που φιγουράρουν στο δημοσίευμα του Al Jazeera ότι έλαβαν «χρυσό» διαβατήριο, βρίσκονται στον κύκλο επαφών του οικογενειακού περιβάλλοντος του προέδρου. Κι ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια της υπόθεσης που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Κύπρο, έκθεση της Κομισιόν του 2019, χαρακτήριζε ως επικίνδυνη για την ασφάλεια των υπόλοιπων κρατών μελών της Ε.Ε. την πρακτική πολιτογράφησης στην Κύπρο «ομάδων οργανωμένου εγκλήματος από τρίτες χώρες, ξεπλύματος παράνομων εσόδων, διαφθοράς και φοροαποφυγής», με μόνη δέσμευση παρουσίας στη χώρα, τη μέρα παραλαβής του διαβατηρίου.

Οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται για τα κυκλώματα της Κύπρου είναι πράγματι γαργαλιστικές. Πίσω, όμως από τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες, όμως, πρέπει να διακρίνουμε τον καπιταλισμό ως σύστημα. Ενα σύστημα που έχει ως σκοπό του το μέγιστο κέρδος. Πίσω από την αστραφτερή βιτρίνα της νομιμότητας και της ηθικής, κρύβεται ο πραγματικός κόσμος, στον οποίο δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στο νόμιμο και το παράνομο.

Το κέρδος είναι κέρδος, είτε προέρχεται από παραγωγή, μεταφορά και εμπόριο ναρκωτικών ή όπλων ή από εμπόριο λευκής σάρκας. Για να απαλλαγούμε απ’ αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να απαλλαγούμε από τον καπιταλισμό.

Πηγή: documentonews.gr, eksegersi.gr, efsyn.gr, in.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το