Η τεχνική έκθεση του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που αποτυπώνει το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, παρουσία της οικογένειας του δολοφονημένου καλλιτέχνη και πλήθους κόσμου στον πολυχώρο «Κρεμλίνο» στον Πειραιά.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάστηκε πριν από σχεδόν έναν μήνα κατά την διάρκεια της δίκης για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η οικογένεια του άτυχου νέου, αλλά και οι συνήγοροι της, θεώρησαν πως είναι επιτακτική η ανάγκη δημοσιοποίησης του υλικού, καθώς μέσα από αυτό, αποδεικνύεται κατά την πολιτική αγωγή, η οργανωμένη επίθεση από τον Γιώργο Ρουπακιά και άλλα μέλη της ΧΑ, που επί της ουσίας ήθελαν να προκαλέσουν θύματα, αλλά και τα «τεράστια κενά και λάθη που έκαναν οι διωκτικές αρχές».

Παρούσα ήταν από νωρίς η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, που λίγο πριν ξεκινήσει η παρουσίαση του υλικού, εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το πώς έχει «εξαφανιστεί» η υπόθεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Είναι μια μεγάλη δίκη, και λογικό είναι να καθυστερήσει. Όσον αφορά το ποιοι είναι έξω, αυτή είναι η δικονομία της χώρας. Δυστυχώς, είναι έξω, κάποια στιγμή όμως δεν θα είναι έξω, θα μπούνε μέσα. Γι’ αυτό και γίνεται αυτός ο αγώνας. Σήμερα παρουσιάζεται η έρευνα που αποδεικνύει περίτρανα, ότι οι αστυνομικοί ήταν εκεί την ώρα που έγινε, αλλά επί της ουσίας ότι δεν κάνανε τίποτε».

Αποτέλεσμα εικόνας για δολοφονία Φυσσα ασπρομαυρες φωτογραφίεςΜΑΓΔΑ ΦΥΣΣΑ

Η ίδια μάλιστα υποστήριξε πως δεν έχει δει το υλικό, όχι επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή αδυνατεί να αντέξει την ψυχολογική πίεση.

«Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε, είναι ότι η δίκη αυτή δεν είναι μια μικρή δίκη. Δεν κατηγορείται ένας, οπότε έχει να κάνει μόνο με την οικογένεια και το δολοφόνο. Εδώ πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και πρέπει να το κατανοήσει ο ελληνικός λαός. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, με όλους αυτούς που θα μπορούσανε να μας βοηθήσουν, αυτή η δίκη δυστυχώς δεν ακούγεται, πάει να θαφτεί, δεν ακούγεται. Αυτή η πρωτοβουλία είναι δική μας, εμείς το κάνουμε. Για να θυμίσουμε και να ξυπνήσουμε συνειδήσεις εάν υπάρχουν. Για εμάς δεν υπάρχει δικαίωση. Εδώ, σε αυτή τη ζωή, δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε δικαίωση. Θα γυρίσει ο Παύλος; Αυτό θέλουμε. Όμως δεν γυρίζει. Έστω και ένα παιδί να σώσεις είναι πολύ σημαντικό, το έχω πει χιλιάδες φορές και πιστεύω ότι θα το σώσουμε τελικά, με το να είμαστε στο δρόμο, να είμαστε η οικογένεια εκεί» κατέληξε η κα Φύσσα.

Το οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας 43 λεπτών, αποτυπώνει ξεκάθαρα, σύμφωνα με την οικογένεια, το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα αρκετά πριν την δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα, τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στην περιοχή πριν το φονικό, αλλά και τις ενέργειες του κατηγορούμενου δολοφόνου και των συνεργών του.

Αλλά ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά:

«Καταπέλτη» για τη στάση των αστυνομικών το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα αποτελεί η έρευνα του Forensic Architecture, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η οικογένεια του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού στον πολυχώρο Kremlin, στον Πειραιά.

Από την λεπτό προς λεπτό αναπαράσταση όσων τραγικών διαδραματίστηκαν το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι ανακύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα για τη στάση των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στην περιοχή, ενώ επιβεβαιώνεται η άτεγκτη ιεραρχία της Χρυσής Αυγής και ο προμελετημένος χαρακτήρας της δολοφονικής επίθεσης που κατέληξε στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού.

Όσον αφορά τη στάση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ, από τα στοιχεία που συνέλεξε το Forensic Architecture προκύπτει σημαντικό χρονικό κενό μεταξύ του χρόνου κατά τον οποίον βρίσκονταν ήδη στο Κερατσίνι και του χρόνου κατά τον οποίον ισχυρίστηκαν ότι έλαβαν σήμα από το κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι στο σημείο της έντασης, όταν η συντεταγμένη ομάδα των χρυσαυγιτών είχε αρχίσει την επίθεση προς την παρέα του Παύλου Φύσσα, βρίσκοντας δύο ομάδες της ΔΙΑΣ και όχι μία, όπως μεταβιβάστηκε από τους αστυνομικούς στο κέντρο επιχειρήσεων.

Από τα στοιχεία που παρουσίασαν οι μελετητές του Forensic Architecture προκύπτει ακόμα ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πραγματοποίησαν έναν κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου, για τον οποίον δεν ενημέρωσαν το κέντρο επιχειρήσεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ

Το πιο σοκαριστικό στοιχείο όμως είναι ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια δύο αστυνομικών, μέσα από τους οποίους πέρασε ο Γιώργος Ρουπακιάς για να καταφέρει τα θανατηφόρα χτυπήματα με μαχαίρι στον αντιφασίστα μουσικό. Τη στιγμή της δολοφονίας γύρω από τον Φύσσα οι επιτιθέμενοι χρυσαυγίτες που είχαν παραμείνει στην περιοχή είχαν σχηματίσει έναν κλοιό, τον οποίον άνοιξαν για να μπει ο Ρουπακιάς -που είχε ανέβει από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να βρεθεί στο σημείο, για να διαπράξει την εγκληματική ενέργεια.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε το ερευνητικό κέντρο με έδρα το Λονδίνο -τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία- επιβεβαιώνεται η αυστηρή, άτεγκτη ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, καθώς της δολοφονικής επίθεσης προηγείται ένας «οργασμός» τηλεφωνικών επικοινωνιών, από τη βάση της οργάνωσης προς την κορυφή και αντιστρόφως. Τα μέλη τις νεοναζιστικής οργάνωσης που βρίσκονταν στην καφετέρια Κοράλλι, στο Κερατσίνι, επικοινώνησαν με τον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη. Αυτός με τη σειρά του επικοινώνησε με τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, ο οποίος, κατόπιν επικοινωνίας με τον δικηγόρο της οργάνωσης, ενημέρωσε τον Μιχαλολιάκο. Στη συνέχεια τα τηλεφωνήματα ακολουθούν αντίστροφη πορεία, με τον Γιώργο Πατέλη να στέλνει ομαδικό μήνυμα για τη συγκρότηση Τάγματος Εφόδου. Μέσα σε 20 λεπτά είχε συγκροτηθεί η ομάδα κρούσης, ένα κονβόι αποτελούμενο από 8 μηχανές και 2 αυτοκίνητα, το ένα εκ των οποίων του Γιώργου Ρουπακιά, που εκτέλεσε το προαποφασισμένο έγκλημα.

Τα χωροχρονικά δεδομένα που ανέλυσε το Forensic Architecture επιβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε καμία ένταση, αντιπαράθεση ή συμπλοκή μέσα στην καφετέρια, όπως ισχυρίστηκε η πλευρά της νεοναζιστικής οργάνωσης. Αντιθέτως, επαληθεύεται ότι η κινητοποίηση της αστυνομίας προήλθε από τηλεφώνημα πολίτη, ο οποίος είδε τους χρυσαυγίτες να συγκεντρώνονται και ειδοποίησε τις αρχές, φοβούμενος για το χειρότερο. Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την παρέα του αντιφασίστα μουσικού να προσπαθεί να διαφύγει από την προμελετημένη επίθεση των χρυσαυγιτών, ενώ, όταν ο Παύλος και δύο ακόμα φίλοι του έμειναν πίσω, δέχονταν επιθέσεις κατά κύματα από τους συναποτελούντες το Τάγμα Εφόδου, που ανέμεναν την άφιξη του Γ. Ρουπακιά.

Πέραν των αυτονόητων ευθυνών των αστυνομικών που βρέθηκαν στο σημείο, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ανακύπτει το ερώτημα, αν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η δολοφονία Φύσσα. Σύμφωνα με τη Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρο της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης, αν το κέντρο επιχειρήσεων γνώριζε τα πραγματικά δεδομένα, δηλαδή τον πραγματικό αριθμό των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο και την ακριβή θέση τους, ενδεχομένως να μην είχε δώσει την εντολή να τηρηθεί στάση αναμονής, που απέβη μοιραία για τον Παύλο Φύσσα.

Ακόμα και μετά την επίθεση και ενώ οι χρυσαυγίτες διασκορπίζονταν στα στενά, οι αστυνομικοί – με εξαίρεση μόνο δύο, σύμφωνα με τη δικηγόρο, παρέμειναν σε ρόλο θεατή, παρά τις εντολές να συλλάβουν όποιον βλέπουν να απομακρύνεται από το σημείο της έντασης. Εξάλλου, ενώ μόλις είχε δεχτεί δολοφονικό χτύπημα από τον Γιώργο Ρουπακιά, ο Παύλος Φύσσας κινδύνευσε να συλληφθεί από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, στους οποίους ο ίδιος υπέδειξε τον δολοφόνο του.

Τα στοιχεία του Forensic Architecture επιβεβαιώνουν ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος, ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελευθερία Τομπατζόγλου, επίσης δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, ενώ, εκ μέρους του ερευνητικού κέντρου, ο Στέφανος Λεβίδης ξεκαθάρισε ότι χρησιμοποιήθηκε υλικό που είναι διαθέσιμο στις αστυνομικές αρχές, που όμως δεν «μπήκαν στον κόπο» να συσχετίσουν χωρικά και χρονικά. «Ήταν μία πολύ καλά σχεδιασμένη δολοφονία», ανέφερε.

Δείτε το βίντεο του Forensic Architecture ΕΔΩ:

 

Δείτε ΕΔΩ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το