Από το φβ του Dimitris Tsirkas

Οι επιβάτες του υποβρυχίου που χάθηκε πήγαν να δουν το ναυάγιο του Τιτανικού και κατέληξαν και οι ίδιοι… ναυάγιο. 

Θύματα της ματαιοδοξίας τους συνάντησαν τον χαμό τους στο κατεξοχήν σύμβολο της ματαιοδοξίας και της ύβρεως. Ποιητική δικαιοσύνη;

Παρότι εκατομμυριούχοι όλοι τους, μπήκαν σε ένα σκάφος το οποίο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ασφάλειας για λόγους μείωσης του κόστους. 

Έπεσαν δηλαδή θύματα των ίδιων περικοπών που εφαρμόζει το κεφάλαιο παντού για να αυξήσει τα κέρδη του σε βάρος των εργαζομένων. Το λες και θεία δίκη.

Εδώ σταματά η ειρωνεία και αρχίζει η κοροϊδία. Ακόμα και αν εντοπιστεί το υποβρύχιο, στο μέσο του Ατλαντικού, είναι απίθανο να ανελκυστεί από τα 4 χλμ. βάθος που βρίσκεται. Δεν υπάρχουν δηλαδή ελπίδες διάσωσης. 

Παρόλα αυτά, αεροπλάνα και πλοία από τρεις χώρες (Καναδάς, ΗΠΑ. Γαλλία), τους ψάχνουν επί τρεις μέρες σε μια πολυδάπανη, πλην όμως, άσκοπη επιχείρηση (μη) διάσωσης.

Για αυτούς, από ό,τι φαίνεται, δεν ισχύει η ωφελιμιστική ηθική του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Σ. Πνευματικού, ότι «πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή… δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα. Υπάρχει ένα σημείο που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω». 

Όχι, για τους πλούσιους δεν υπάρχει όριο στη δημόσια δαπάνη.

Τους 700 μετανάστες στην Πύλο, αντίθετα, τους άφησαν να πνιγούν, παρότι ήταν μόλις 47 μίλια από την ακτή και η διάσωσή τους δεν θα κόστιζε σχεδόν τίποτα. 

Ανάμεσά τους ήταν και πολλοί Πακιστανοί, όπως Πακιστανός είναι και ο δισεκατομμυριούχος του υποβρυχίου που χάθηκε. 

Αν είσαι φτωχός μετανάστης από το Πακιστάν σε αφήνουν να πνιγείς, αν δεν σε πνιγούν οι ίδιοι. Αν είσαι δισεκατομμυριούχος από το Πακιστάν θα κάνουν τα πάντα για να σε σώσουν, ακόμα και αν πνίγεσαι μόνος σου κάνοντας εξτρίμ τουρισμό.

Οφείλουμε όμως στους εκατομμυριούχους να αναγνωρίσουμε τη συνέπειά τους: όπως έζησαν, έτσι και πέθαναν, ως… παράσιτα.

ΥΓ. Όταν πρωτοπροβλήθηκε η ταινία «Τιτανικός» με τον Ντι Κάπριο, οι θεατές στα αμερικανικά σινεμά ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες κάθε φορά που έβλεπαν έναν πλούσιο επιβάτη να πνίγεται. 

Η Wall Street Journal έγραφε τότε άρθρα σοκ και αποτροπιασμού, ρωτώντας από πού προέκυψε αυτό το ταξικό μίσος των φτωχών εναντίον των πλουσίων. Έλα ντε, δεν πάει το μυαλό μας.

Λεζάντα στην εικόνα: Τιτανικός: Για 111 χρόνια αφαιρεί δισεκατομμυριούχους από τον πληθυσμό… και συνεχίζει.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το