Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς προχώρησε τη Δευτέρα στις απολύσεις 24 εργαζομένων του πρώην RBU (διαχείριση κόκκινων δανείων), που δεν μετακινήθηκαν στη σουηδική εταιρία Intrum. Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεως Ελλάδας (ΟΤΟΕ) καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσης ανάκλησης των απολύσεων και προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως πρόκειται για εκδικητική κίνηση κατά των υπαλλήλων που αντιδρούν να μετακινηθούν στην Intrum. Όπως αναφέρουν συνδικαλιστές του χώρου, μαζικές απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων είχαν να συμβούν από την εποχή της χούντας. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τριμερής στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους της τράπεζας, των τραπεζοϋπαλλήλων και του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς γνωστοποίησε στο προσωπικό της τράπεζας με κείμενο εσωτερικής ενημέρωσης ότι προχωρά στην απόλυση 24 υπαλλήλων του πρώην RBU (διαχείριση κόκκινων δανείων), που δεν μετακινήθηκαν στη σουηδική εισπρακτική εταιρία Intrum, προχωρώντας με τον τρόπο αυτό σε εκδικητική κίνηση κατά των υπαλλήλων που  δεν ενέδωσαν στις απειλές της τράπεζας.

Στο εσωτερικό έγγραφο, η τράπεζα υποστηρίζει πως «εξάντλησε όλα τα περιθώρια χειρισμού» και προχώρησε στην απόλυση των υπαλλήλων που «αρνήθηκαν να αντιληφθούν» τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος της εργασίας τους στην τράπεζα.

«Η τράπεζα μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών για την ανεύρεση λύσης και αφού προηγουμένως εξάντλησε στο πλαίσιο και της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ, όλες  τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού, προχώρησε σήμερα 2/12/2019 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU εφαρμόζοντας τον Κανονισμό εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του ΔΣ της τράπεζας».

Σημειώνεται ότι η τράπεζα Πειραιώς, με βάση την έγγραφη συμφωνία με την ΟΤΟΕ (25/7/19) ήταν υποχρεωμένη να αξιοποιήσει σε άλλες θέσεις εργασίας τους 350 περίπου εργαζόμενους της Πειραιώς, που επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους, μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 250 που έχουν μεταβεί με σύμβαση δανεισμού στην τρίτη εταιρεία, όταν αυτή λήξει.

Υπενθυμίζεται πως προ εβδομάδων η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «ή Intrum ή εθελούσια ή απόλυση» προσπάθησε να εκφοβίσει τους εργαζόμενους  στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU), για να αποδεχτούν «οικειοθελώς» τη μεταφορά τους στην εν λόγω εισπρακτική σουηδική  εταιρία, την «Intrum».  Όπως μάλιστα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε κάποιες περιπτώσεις «η εργοδοσία προχωρεί σε μεταθέσεις  – εξόντωσης και παραδειγματισμού προς όλους τους εργαζόμενους».

Μετά από συνεχείς πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς εκ μέρους της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς, τη μεταπήδησή τους στη νέα εταιρεία έχουν αποδεχθεί 700 υπάλληλοι σε σύνολο 1.300 που εργάζονταν στην RBU. Παράλληλα, περίπου 250 εργαζόμενοι αποδέχθηκαν τη μεταφορά τους, με το καθεστώς δανεισμού για διάστημα από 3 έως και 12 μήνες.

με πληροφορίες από the press project

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το